#Hvad-vil-S: Stop nedskæringer og lad kommunerne bruge flere penge på velfærd

FORBRUG: Kommunerne er ramt så hårdt på økonomien, at danskerne er begyndt at miste tilliden til den danske velfærdsmodel. Derfor er det afgørende, at man fjerner loftet, så kommunerne igen kan begynde at bruge penge på børnepasning, skoler og ældrepleje. Finansieringen er der allerede, mener partiets kommunal- og landdistriktsordfører, Magnus Heunicke (S).

Centraliseringen af blandt andet uddannelserne er gået for vidt, mener socialdemokraternes kommunalordfører, der nu også er blevet ordfører for Danmark i Balance. 
Centraliseringen af blandt andet uddannelserne er gået for vidt, mener socialdemokraternes kommunalordfører, der nu også er blevet ordfører for Danmark i Balance. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Benjamin Holst

Hvad er det vigtigste at få gennemført på kommunalområdet, hvis I selv kunne bestemme?
“Det er at få sikret tryghed og kvalitet i vores velfærdssamfund. Hovedopgaven for vores kommuner er at levere velfærden til vores borgere - børnepasning, skoler, ældrepleje. De har klart de største budgetter i vores kommuner. Og i øjeblikket bliver der gispet efter vejret derude. Derfor skal den økonomiske politik over for kommunerne ændres. Det er helt afgørende, at vi følger med økonomisk, når der bliver flere ældre og født flere børn. Det er begge to positive udviklinger, men pengene skal jo være til stede.”

Hvordan skal den økonomiske politik ændres?
“Det kan ikke nytte noget, at der ikke følger penge med, når der bliver flere ældre. Så får du en uværdig ældrepleje. Der er masser af eksempler på, at medarbejderne i ældreplejen løber stærkere og stærkere og bruger færre og færre minutter per besøg. Det skaber utryghed og det er uværdigt. I vores daginstitutioner har vi også alt for mange kommuner med alt for mange lukkedage. Og hvert år ser vi nedskæringer efter nedskæringer. Det kan ikke blive ved sådan, for det er et meget, meget alvorligt angreb på vores velfærdsmodel. Det ender med, at dem, der har råd, de vælger velfærden fra og vælger private løsninger i stedet for, så de kan være sikre på, at der er ordentlig kvalitet. Det må jo godt være et supplement, men det må aldrig bliver en erstatning, for så går det ud over den solidaritet, der er så grundlæggende i vores samfund.”

Hvor skal finansieringen komme fra?
“Vi hører ofte fra V, at vi ikke vil tage ansvar i opposition, men det har vi altid gjort, det gør vi i dag og vi gjorde det i velfærdsaftalen. Og vi har faktisk fremlagt en fuldt finansieret 2025-plan, hvor vi sætter penge af til at sikre tryghed om velfærden. Det, nogle kalder for råderummet, er jo faktisk penge, der kommer fra velfærdsforliget og som vi mener skal bruges på velfærd. Pengene er ikke kommet ud af det blå. De er kommet, fordi vi har bedt danskerne om at arbejde noget længere og tage en ekstra tørn for, at dette samfund skal hænge sammen. Og så går det jo ikke, at man bruger dem på alt muligt andet, altså på skattelettelser i stedet for velfærd. Det er derfor, vi siger velfærd først. Vi skal have sikkerhed for, at pengene er der. Og danskerne har jo fundet dem. Så de skal også have lov til at bruge dem.”

Hvordan vil jeres politik adskille sig fra den, der bliver ført i dag?
“Man kan ikke se bort fra de økonomiske rammer. Trafikken af lastbiler over Storebæltsbroen er en god indikator for, hvordan det går i vores økonomi, og hvis den forholder sig, som den har gjort de sidste mange kvartaler, så går det opad. Mens det går opad i vores økonomi, så oplever folk, at der bliver skåret i deres kommunale velfærd. I børnepasning, skoler, fritidshjem og ældrepleje. Det undrer danskerne, og det er vigtigt for os, for det er netop den folkelige opbakningen og netop den solidaritet, vi har over for hinanden i Danmark, der står på spil her.“
“Den anden ting, og her vil man kunne se en forskel: Der vil stadig være effektiviseringsprogrammer, men forskellen er, at vi vil lade kommunerne beholde pengene, så de kan investere dem i bedre velfærd. Den anden ting, hvor man vil kunne se en strukturel forskel på os og den nuværende regering, det er i det, vi har døbt Fingrene Væk-reformen, som er en reform af den måde, vi styrer den offentlige sektor på. Og dem, der skal holde fingrene væk, det er os politikere på Borgen og på rådhusene. Hold nu fingrene væk fra den faglige ekspertise, der er i ældreplejen, i skolerne og i børnehaverne. Lad nu dem styre og lede og lad den faglighed, der er, træde i kraft.”

"Hold nu fingrene væk fra den faglige ekspertise, der er i ældreplejen, i skolerne og i børnehaverne. Lad nu dem styre og lede og lad den faglighed, der er, træde i kraft.”

Magnus Heunicke (S)
Kommunalordfører

Regeringens økonomiske politik har jo sikret, at der er penge i kommunekasserne, og samtidig oplever Danmark reel økonomisk vækst. Er det ikke fornuftigt at fortsætte i samme spor?
“Vi har nu rundet 10.000 færre offentligt ansatte alene i kommunerne, siden valget i 2015. Der er altså flere ældre, flere børn og færre medarbejdere. Det giver en ringere kvalitet, mindre tryghed og de ansatte skal løbe hurtigere og hurtigere. Da vi selv havde ansvaret, havde vi en vækst på 0,5 procent, som er lige omkring det samme som det demografiske træk i disse år. Jeg tror roligt, man kan sige, at der slog vi heller ikke ud med armene økonomisk. Det skyldes selvfølgelig også, at Danmark befandt sig i en økonomisk krise og vi vendte hver en krone. Vi vil fortsat have en ansvarlig styring af vores økonomi, men der er den grundlæggende forskel, at når vi siger velfærd først, så er det ikke bare en parole. Det tal, som Finansministeriet mener, det vil koste at drive vores velfærdssamfund med det niveau af kvalitet, som borgerne med rette har krav på, når der bliver flere ældre og flere børn, det er vi klar til at afsætte. Og det betyder også, at vi må sige nej, i første omgang til de skattelettelser regeringen har lanceret. Det kan godt være, de er populære, men jeg tror nu nok danskerne er mere interesserede i, at nedskæringerne stopper.”

Du er netop blevet ordfører for Danmark i Balance. Hvad indebærer det?
“For os socialdemokrater, så er det et område, hvor vi politisk har bevæget os, også siden regeringsskiftet, og hvor vi nu har et større fokus på, at Danmark skal hænge sammen - også geografisk. Derfor har vi et styrket fokus på at sikre, at vores velfærdssamfund fungerer, og at der er uddannelser i hele Danmark. Centraliseringen har taget overhånd og vi foreslår konkret at gennemføre en evaluering af kommunalreformen for netop at se på kvaliteten i velfærden. Der har helt sikkert været stordriftsfordele, men der er også stordriftsulemper og noget af det er gået ud over vores demokrati, nærhed og velfærd. Det mener vi, er vigtigt at få belyst ordentligt.”  

Vil udflytningen af arbejdspladser skabe bedre balance?
“Vi støtter udflytningen af arbejdspladser, men der er jo allerede skåret ned på statslige arbejdspladser, så der er i forvejen et minus af offentlige arbejdspladser i byerne uden for hovedstaden, på trods af udflytningen. Så det er langt fra nok. Der er også de kontinuerlige krav om årlige nedskæringer af uddannelser, som ligger rundt omkring i Danmark, og det betyder jo, at uddannelserne centraliserer sig i de større byer. Det er naturligvis lidt dyrere per elev at være til stede i en lidt mindre by, så derfor har vi set en voldsom centralisering og det gør intet godt for Danmark.”

Dokumentation

Hvad vil Socialdemokratiet?

Hvis der blev valg i morgen, ville næsten hver tredje dansker stemme på Socialdemokratiet, og partiet ville stå til at kunne tage statsministerposten. Men hvilken politik vil de arbejde for?

Gruppeformand for S, Henrik Sass Larsen, kritiserede for nylig den danske presse for ikke at give plads til politiske synspunkter. ”Det, vi mangler, er at få lov til at fortælle, hvad vi står for. Hvad der egentlig er meningen med den politik, vi fremlægger,” sagde han i eninterview-video på Socialdemokratiets facebookside. 

Altinget vil gerne høre, hvad Socialdemokratiet mener. Vi inviterer partiets ordførere til at fremlægge deres vigtigste politiske forslag på hvert deres område og bringer dem som interview over de kommende uger.

Læs mere: Jakob Nielsen: Derfor giver vi nu Socialdemokratiet ordet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00