#Hvad-Vil-S: Nej til skattelettelser giver milliarder til at styrke digital vækst

IT: Den digitale vækst i små og mellemstore virksomheder skal løftes. Og fordi Socialdemokratiet ikke giver skattelettelser, har partiet råd til at bruge flere milliarder årligt på at styrke virksomhedernes arbejdsvilkår. Det forklarer it-ordfører Karin Gaardsted.

Klaus Ulrik Mortensen

Digitale redskaber skal bruges til at styrke væksten i danske virksomheder.

Problemet er, at det lige nu går for langsomt. Danmark overhales af udlandet. Og især de små og mellemstore virksomheder besidder uforløste potentialer, som samfundet har brug for at realisere.

Man fristes til at tro, at ordene tilhører erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Men faktisk stammer de fra den socialdemokratiske it-ordfører Karin Gaardsted, som i et interview med Altinget sætter ord på partiets digitale politik.

Et spørgsmål om vækst
Hvad er de socialdemokratiske mærkesager på it-området?

Fakta
Hvad vil Socialdemokratiet?

Hvis der blev valg i morgen, ville næsten hver tredje vælger stemme på Socialdemokratiet, og partiet ville stå til at kunne tage statsministerposten. Men hvilken politik vil de arbejde for?


Gruppeformand for S, Henrik Sass Larsen, kritiserede for nylig den danske presse for ikke at give plads til politiske synspunkter. ”Det, vi mangler, er at få lov til at fortælle, hvad vi står for. Hvad der egentlig er meningen med den politik, vi fremlægger,” sagde han i en video på Socialdemokratiets Facebook-side.


Altinget vil gerne høre, hvad Socialdemokratiet mener. Vi inviterer partiets ordførere til at fremlægge deres vigtigste politiske forslag på hvert deres område og bringer dem som interview over de kommende uger.
 

“Det vigtigste er at sikre, at flere virksomheder – og især de små og mellemstore – udnytter muligheden for at inddrage it i produktionen. Og så at sikre, at vores succesfulde startups ikke forlader landet, når de bliver 200-300 millioner kroner værd. Vi skal gøre alt i vores magt for at holde de nye virksomheder i Danmark,” forklarer hun.

Hvorfor er du mest optaget af vækstdagsordenen?

Jeg har tidligere tænkt, at en it-minister ikke kunne lade sig gøre. Det er eksempelvis svært at forestille sig it-ministeren overrule justitsministeren. Men nu viser det sig, at der kan være gode takter i at få området højere på dagsordenen.

Karin Gaardsted (S)
It-ordfører

“Der er et kæmpe uudnyttet potentiale for smv'erne. Begrænsede investeringer kan være med til at skabe betydelig vækst. Og det skaber flere arbejdspladser og skatteindtægter og styrker dermed velfærdsdagsorden. Det andet ønske handler om, at vi ser store værdier forsvinde ud af landet, når virksomheder bliver solgt til internationale investorer. Her synes jeg, at danske pensionsselskaber burde investere i dansk it frem for udenlandske broer og veje.”

Hvordan skal det ske?

“Regeringen har de seneste år nedsat en stribe råd og kommissorier, som skal løfte opgaven. Her mener jeg, at der er brug for et mere stationært arbejde, som er knyttet direkte til statsministeren eller erhvervsministeren. Målet skal være at få tunge folk fra erhvervslivet tæt på beslutningstagerne, så vi kan udvikle samfundet i en mere digital retning.”

Gør disruptionrådet permanent
Taler du om en dedikeret it-minister?

“Nu kan vi jo se, hvordan det fungerer med Sophie Løhde (V). Jeg har tidligere tænkt, at en it-minister ikke kunne lade sig gøre. Det er eksempelvis svært at forestille sig it-ministeren overrule justitsministeren. Men nu viser det sig, at der kan være gode takter i at få området højere på dagsordenen. Vi har allerede rykket os, men vi kan komme endnu længere.”

“Jeg synes ikke, at du skal skrive it-minister, for jeg er ikke sikker på, at det er den rigtige løsning. Men det skal være en gruppe af folk med høje kompetencer, som knyttes til centrale ministre.”

Forskellen på S og regeringen
Hvis du spørger regeringen, vil den fortælle dig, at den er ekstremt optaget af væktsdagsordenen. Hvordan adskiller den socialdemokratiske politik sig fra regeringens ambitioner?

“Jeg kan sagtens se, at der allerede sker en del på området. Jeg vil gerne have, at man finder mere stabile løsninger, som ikke blot virker nogle måneder.”

Er disruptionrådet et eksempel på det midlertidige arbejde, som du taler om?

“Ja det er det. Og så har vi i Socialdemokratiet en række bud på, hvordan vi vil styrke den erhvervsrettede forskning. Det kræver, at vi løfter den tekniske forskning fra at udgøre 15 til 20 procent af de samlede offentlige udgifter til forskning. Det kan være penge, som bruges til digitalisering af processer, produkter, servicer og materialer."

"Og så vil vi også afsætte 1,5 milliarder kroner til øget fradrag for udgifter til virksomheders egen forskning og udvikling. Det skal udformes sådan, at der gives fradrag på 130 procent i alt til alle danske virksomheders egenudgifter til forskning og udvikling, som foretages i Danmark."

Betyder det så, at der skal skæres ned på andre forskningsområder?

"Nej. Vi vil tilføre ekstra midler til erhvervsforskning. Vi er modstandere af de besparelser, som regeringen har foretaget på eksempelvis den grønne forskning."

Balancen mellem frihed og beskyttelse
Hvad med debatten om databeskyttelse. Hvor meget fylder den set fra et socialdemokratisk synspunkt?

“Man skal holde stærkt fast i eksisterende beskyttelse af private oplysninger. Det skal bare stå bøjet i neon hen over alt, hvad vi foretager os. Nu kommer der lovgivning fra EU, som vil stramme gevaldigt op for private virksomheder. Her har vi meldt ud, at der også skal strammes op på sygehuse og i kommuner. Hvor man ser tendens til menneskelige fejl, som ikke kan tolereres.”

Det er der bred enighed om blandt alle partier. Er der datamæssige spørgsmål, som Socialdemokratiet vil gribe anderledes an end regeringen?

“Tag et land som Estland, som arbejder med blockchain. Det kan godt være, at det fremover er den vej, vi skal gå, så man som borger til enhver tid kan se, hvem der har kigget i ens sag. Men det handler om at skabe balance. Der er to modstridende ønsker hos befolkningen. Det ene er, at vi bare skal bruge løs af data. Og det andet ønske er, at man vil have kontrol over, hvem der kigger i ens oplysninger. Og her kan blockchain være en mulighed.”

Men er det korrekt forstået, at Socialdemokratiet støtter regeringens forslag til ny databeskyttelseslov?

“Det er Trine Bramsen, der er ordfører på den lov. Men jeg har ikke oplevet på Trine, at der skulle være den store modstand.”

Frygter Facebook – men stoler på Vestager
Hvad er den socialdemokratiske holdning til techgiganter som Amazon, Google, Apple og Facebook?

“De er så store spillere, at det ikke er spillere, som Danmark alene kan gå op imod. Det er spillere, som Margrethe Vestager i EU skal tage sig af. Og det gør hun faktisk ganske godt. Der er private spillere på markedet, der er så store, at det er nødt til at være verdensdele, der håndterer dem.”

Er du bekymret for deres fremfærd?

“Ja, det er jeg. Jeg er bekymret for, at de tager magten over os, uden at vi opdager det. At de via deres systemer og algoritmer kan påvirke vores liv på en måde, som for langt de fleste mennesker er umærkelig. Men jeg er tryg ved, at Vestager kan løse opgaven. Det er første gang, at nogen har taget ordentligt livtag med dem, så den ros skal hun have.”

Så hvis Margrethe Vestager ønsker det, skal hun fortsætte på posten?

“Det vil jeg gerne nikke ja til.”

"Vi giver jo ikke skattelettelser"
Er der ellers noget, som du vil have med?

“Jeg skal nævne, at vi vil forhøje afskrivningsgrundlaget for smv'ernes investeringer i maskiner og it-udstyr. Potentialet er enormt. Og den nuværende udskiftning er for langsom. Der foreslår vi at afsætte 500 millioner årligt til at lempe afskrivningsreglerne. Og så vil vi som sagt øge andelen af erhvervsrettet teknisk forskning samt forbedre fradragsmulighederne for 1,5 milliarder kroner.”

Hvor skal de penge komme fra?

“Nu er det sådan, at vi ikke giver penge til skattelettelser. Vi beholder råderummet, og derfor har vi pengene til at investere i de ting.”

Er det ikke også en form for erhvervsskattelettelser?

“Man kan sige, at det er en investering i at få flere arbejdspladser.”

Det er vel også logikken bag regeringens skattelettelser til borgerne. At det er med til at øge arbejdsudbuddet?

“Men forskellen er så bare, at vi målretter det mod virksomhederne.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

0:000:00