Hvordan skal vi forstå Venstres krise? Tre partiveteraner giver et bud

De har været folkevalgte for Venstre i årtier og har taget del i både op- og nedture i partiet. Fra sidelinjen følger de nu deres parti, som står i en krise, der ikke er set dybere i 40 år. Altinget har talt med Christian Mejdahl, Karin Riis-Jørgensen og Bertel Haarder.

Venstre er nede på 9,2 procent i det seneste snit af målinger, der er lavet af valgforsker Kasper Møller Hansen. Det er den dårligste måling for partiet i snittets historie.
Venstre er nede på 9,2 procent i det seneste snit af målinger, der er lavet af valgforsker Kasper Møller Hansen. Det er den dårligste måling for partiet i snittets historie.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk LønstrupFrida Flinch

Formandsopgør, rigsret og udbryderpartier. 

De seneste år har budt på flere lavpunkter for Venstre. 

Alligevel skal vi omtrent 40 år tilbage i tiden for at finde et tidspunkt, hvor partiets krise var lige så dyb, som den tilsyneladende er nu. 

For efter snart et år som del af SVM-regeringen står Venstre blot at få 9,2 procent af stemmerne. Det er det dårligste resultat nogensinde i Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger, der er blevet udarbejdet siden 1990 – og ikke siden starten 80'erne er Venstre overhovedet blev målt så lavt i nogen meningsmåling. 

Det har Altinget talt med tre partiveteraner om. De har alle taget del i både op- og nedture i det gamle bondeparti. Så hvordan forstår de den krise, Venstre befinder sig i? Og hvad er nu vejen frem for partiet?

Læs også

 

 

"Jeg tror ikke, vi for alvor får bedre målinger, før vi er ude af regeringen"

Christian Mejdahl

Folketingsmedlem for Venstre fra 1987 til 2007, formand for Folketinget fra 2003 til 2007 og borgmester i Løgstør Kommune fra 1974 til 1987


"Jeg var skeptisk over for, at Venstre overhovedet gik i regering, fordi jeg var bange for, at Venstre ville blive klemt mellem Socialdemokraterne og Moderaterne. Det ligner, at det er, hvad der er sket indtil nu. Og det er jo tydeligt for enhver, at det er Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, der optræder her, der og allevegne.

Derfor tror jeg heller ikke, vi for alvor får bedre målinger, før vi er ude af regeringen. Men nu siger jeg til mig selv, at jeg vil vente og se, indtil perioden er gået, og hvordan resultatet ser ud til den tid. Jeg vil ikke kritisere Jakob Ellemann-Jensen på nuværende tidspunkt. Men jeg er skeptisk."

Men du tænker altså, man skal ud af regeringen, før det vil vende for alvor?

"Ja, det gør jeg."

"Der er nok også en risiko for, at det kommer til at se endnu værre ud for Venstre, når debatten om en CO2-afgift for landbruget for alvor kommer i gang.

Der kan Inger Støjberg jo sidde med korslagte arme og skumme fløden. Hun har valgt at tage det standpunkt, at hun ikke vil medvirke til at indføre en CO2-afgift. Det hygger hun sig med."

Synes du, at det er et fornuftigt standpunkt?

"Det er det for hende. Men det ændrer jo ingenting, hvis ikke man har indflydelse, og det er nok minimalt, hvad indflydelse hun kan have. Det vil folk nok også opdage."

Men er du imod, at Venstre går ind for en CO2-afgift? 

"Jeg er imod, at man gør på en måde, hvor man slet ikke tager hensyn til de biologiske processer, og at det ikke kun handler om udledning, men også opsamling af CO2, og hvor man ser bort fra, hvad landmænd, skovbrugere og gartnere allerede gør."

Tror du på, Venstre kan komme til hægterne igen?

"Som Venstremand håber jeg det."

Er du optimistisk?

"Ikke så optimistisk, som jeg gerne ville være, nej."

 

 

"Det er fatalt, at det lader til, vi bare har accepteret Inger Støjbergs fortælling"

Karin Riis-Jørgensen

Medlem af Europa-Parlamentet fra 1994 til 2009, tidligere gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet, næstformand for Den Liberale Gruppe (ALDE)


"I vores egen selvopfattelse er det dybt bekymrende, at vi ligger så lavt. 

Den store forklaring er vel, at en formand og en næstformand er gået og har skabt deres egne partier. Men ellers er det klart, at det jo var et løftebrud, at Venstre gik i regering. Det var en rigtig beslutning, men der må vi evaluere på vores valgkamp.

For man har meget få udveje, når man er så bombastisk. 

Vi har selv tidligere kørt løftebrudskampagner mod for eksempel Helle Thorning, så det skal ramme os. Vi har erkendt, at det var et løftebrud, men jeg mangler, at vi snart ranker ryggen igen og fortæller vælgerne, hvorfor det også var en modig beslutning."

Hvordan det? 

"Vi skal prale af, at alle – selv statsministeren – nu siger velfærdssamfund og ikke velfærdsstat.

Vi skal fortælle landbruget, at vi godt kan forstå dem, men at det er en bjørnetjeneste, hvis de ikke er med os i diskussionen om CO2-afgifter. De skal med ombord, og så må vi kompensere dem på en god måde. 

Og så skal vi slå tilbage.

Det er fatalt, at det lader til, vi bare har accepteret Inger Støjbergs fortælling om, at der er en stor kløft mellem land og by, elite og ikke-elite, og at det nuværende Venstre har svigtet. Vi er et gammelt parti, som altid har kunnet rumme begge dele. Vi skal udnytte den arv, for den giver os troværdighed."

Savner du, at Venstre og Jakob Ellemann slår mere igen i forhold til Inger Støjberg? 

"Ja, hun har det alt, alt for let. Hun har jo ikke noget på sine hylder. Jeg hører kun, at hun siger 'min storebror er landmand'.  Man skal ikke være primitiv i sin diskussion med hende. Man skal tage hende på argumenterne og udfordre hendes politik."

Tror du på, at Jakob Ellemann er den rette til at vende udviklingen? 

"Det får du mig ikke til at svare på. Jeg vil ikke gøre det til en personting. For mig er det meget dybere end det.

Hver gang jeg er til middag, bliver jeg også mødt af spørgsmålet, om jeg snart melder mig ud af Venstre. Så siger jeg: 'Nej, jeg bliver ikke skilt, og jeg melder mig ikke ud. Sådan er det'." 

 

 

"Historien viser, at Venstre er et sejlivet parti"

Bertel Haarder

Folketingsmedlem for Venstre fra 1975 til 2022, minister i sammenlagt 22 år og medlem af Europa-Parlamentet fra 1994 til 2001 


"Jeg har set det gå op og ned, så jeg er ikke rigtig bekymret.

Tilbage i 80’erne var vi nede på 19 mandater. Efter Uffe Ellemann-Jensens første valg i 1987, hvor det gik rigtig galt, kan jeg huske, at den tidligere DR-journalist Mette Fugl meget næsvist spurgte ham: 'Jeg troede, at du skulle sælge billetter for Venstre. Var det ved udgangen?'   

Dengang skyldtes vores nedtur jo overhovedet ikke intern splittelse. Den gør den nu. For det er jo ikke så mærkeligt, at dannelse af to store partier som afskalninger – altså Moderaterne og Danmarksdemokraterne – går ud over moderpartiet.  

Men der er altså også en fordel ved det, fordi vi nu slipper for stridigheder. Der var jo strid mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Der var også hele tiden ballade med Inger Støjberg, som aldrig skulle have været valgt til næstformand. De problemer er løst. Så nu er der en enighed, der gør, at de kan komme op igen. 

Og historien viser, at Venstre er et sejlivet parti." 

Kan Venstres nedtur også skyldes, at partiet valgte at gå i regering?   

"Ja, det kan nok i hvert fald godt have lidt at gøre med, at Jakob Ellemann-Jensen er blevet beskyldt for løftebrud. Det var helt rigtigt, at han valgte at gå i regering. Men måske var der noget af det, han sagde før valget, som ikke var så klogt. Og som han ikke skulle have sagt."  

Tror du alligevel, at Ellemann er den rette til at vende skuden?  

"Ja, det er han. Blandt andet fordi han er et gennemordentligt menneske. Det betaler sig altså på sigt at have en formand, der er det."

Hvis jeg ringer til et folketingsmedlem fra Venstre og viser de her tal, så vil han eller hun formentlig sige, at de kun går op i tallene på valgdagen. Er det rigtigt?   

"Nej, selvfølgelig går de op i det. Men de går op i det uden at tabe modet. Vi har prøvet det før, og Venstre er altså ikke så let at slå ud.   

Venstre har det som ukrudt. Det har det med at komme op igen." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Mejdahl

Fhv. MF (V), fhv. formand for Folketinget, fhv. borgmester
landbruger (Hammerrum Landbrugsskole 1962)

Karin Riis-Jørgensen

Formand, organdonerforeningen 7liv, senior rådgiver, Miltton Europe, Formand, Nyreforeningens Donorudvalg , fhv. MEP (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1978)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00