Snit af målinger: Venstre når historisk lavpunkt

Det er en "fuldstændig frygtelig situation for Venstre", at partiet nu er røget under ti procent i Altingets snit af målinger, konstaterer Altingets politiske kommentator. Og der er ikke lys i horisonten.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupFrida Flinch

Opbakningen til Venstre er historisk lav.

Med 9,2 procent af stemmerne ville partiet få 16 mandater, hvis der var valg i dag. Det er en tilbagegang på syv mandater forhold til partiets valgresultat for snart et år siden.

Det viser Altingets nye kvalitetsvægtede snit af målinger i september, som er udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen.

Så lav en opbakning har partiet aldrig tidligere stået til i det kvalitetsvægtede snit, som er blevet lavet siden 1990. I enkelte målinger fra Gallup tilbage i efteråret 1983 lå partiet imidlertid så lavt som til under ni procent. 

Det var dengang, partiets formand først hed Henning Christophersen og siden Uffe Ellemann-Jensen, og Poul Schlüter var statsminister i en firkløverregering bestående af Konservative, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti.

Derfor er det da også en "fuldstændig frygtelig situation for Venstre", konstaterer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det parti, der under Anders Fogh Rasmussen var landets største, har tabt næsten to tredjedele af vælgerne i løbet af bare fire år. Og der er ikke engang lys i horisonten," vurderer han og fortsætter:

"For efter dannelsen af Moderaterne og Danmarksdemokraterne er Venstres krise blevet både strategisk og strukturel. Venstre er spaltet i tre, og begge udbryderpartier er i bedre form end Venstre." 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Selvom Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, gerne ville have bedre meningsmålinger, er han ikke bekymret. Venstre skal bare fokusere på at levere på de ting, der er vigtige for partiet:

0:000:00