Hvordan undgår man, at 10-årsplanen for psykiatrien løber ud i sandet?

Hvorfor fremstår KL som mest kritisk over for Sundhedsstyrelsens oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien? Hvordan undgår aktørerne, at planen aldrig bliver færdigimplementeret, og hvordan finder politikerne omkring 4,5 milliarder til psykiatrien uden at udsulte resten af sundhedsvæsenet? Lyt med, når årets første Politisk Stuegang tager den længe ventede plan under behandling.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal både levere en sundhedsaftale og et forlig om en 10-årsplan for psykiatrien. Hvordan kan det undgå, at blive forhastet? Det taler deltagerne også om i denne udgave af Politisk Stuegang. 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal både levere en sundhedsaftale og et forlig om en 10-årsplan for psykiatrien. Hvordan kan det undgå, at blive forhastet? Det taler deltagerne også om i denne udgave af Politisk Stuegang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan har fået ros fra alle aktører i sundhedsvæsenet. Men oplægget konkluderer samtidig, at mange af de forudgående indsatser har fejlet.

LÆS: Her er Sundhedsstyrelsens 37 anbefalinger til forbedringer af psykiatrien

Men hvad taler for, at politikerne denne gang rent faktisk indgår et politisk forlig, der markant og varigt ligestiller psykiatrien med resten af sundhedsvæsenet? Hvor er de små, men vigtige nuancer i uenighederne mellem KL og Danske Regioner i forhold til implementeringen af 10-årsplanen?

Dét og meget mere giver dagens tre gæster deres bud på.

Dagens gæster er:

Camilla Hersom, vicedirektør i Danske Regioner og deltager i den følgegruppe, der var knyttet til arbejdet med Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til 10-årsplanen. Camilla Hersom er tidligere sundheds- og psykiatriordfører for radikale og var her med til at indgå forliget om den meget omtalte psykiatriplan fra 2014 til 2,2 milliarder. Hun er samtidig tidligere formand for Danske Patienter og tidligere embedsmand i Finansministeriet.

Janet Samuel, kontorchef i KL’s Center for Sundheds- og Socialpolitik og ligeledes deltager i psykiatriplanens følgegruppe. Janet Samuel er tidligere centerchef i Danske Regioner og enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos Vive. Har i 25 år økonomisk og organisatorisk evalueret sundhedsvæsenet, herunder i psykiatrien. Har op til 10-årsplanen været med til at beregne, at psykiatrien skal tilføres cirka 4,5 milliarder kroner ekstra til drift, hvis området skal løftes markant.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Janet Marie Samuel

Kontorchef, Beskæftigelse, Integration & Socialpolitik, KL
cand.merc. (Aalborg Uni. 1988)

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024