Psykiatriplanen er landet: Forstå den på fem minutter

Tirsdag landede den længe ventede aftale om en tiårsplan for psykiatrien, men det var ikke med lige stor begejstring fra alle aftalepartier. Få et overblik over aftalen her.

12 partier står bag aftalen om en tiårsplan for psykiatrien.
12 partier står bag aftalen om en tiårsplan for psykiatrien. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen Simon Lessel Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En tiårsplan for psykiatrien var et af Socialdemokratiets valgløfter i 2019, og tirsdag eftermiddag klokken “kvart i valgkamp” landede den endelig, som Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, udtrykte det ved præsentationen. 

Aftalen er indgået mellem alle Folketingets partier undtagen Moderaterne, og det glæder sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

“Det var præcis det, der var målet. En bred aftale, der løfter vores psykiatri og løfter indsatsen i forhold til mental sundhed,” siger han. 

Men selv om aftalen er bred, blev den langt fra rost af alle aftalepartierne. Allerede før aftalen blev præsenteret, var blå blok ude at kritisere den og vil indkalde til nye forhandlinger, hvis de får regeringsmagten efter valget. 

Men hvad står der så i aftalen? Her er et overblik: 

Partierne har indgået aftale om 19 målsætninger for psykiatrien og fem prioriterede indsatser, som man vil gå i gang med med det samme (se alle målsætningerne og indsatserne i faktaboksene).  

Økonomisk er der lagt op til et varigt løft af psykiatrien på 500 millioner kroner om året. I 2023 afsættes der dog kun 450 millioner kroner.  

Finansieringen kommer primært fra finansloven.