Julekalender med Mogens Jensen: ”Man må ikke tage det politiske personligt”

18. DECEMBER: Tager man det politiske personligt, risikerer man også at gå personligt ned på det, siger Mogens Jensen (S). Minksagen gjorde ham til den første minister, som måtte trække sig fra Mette Frederiksens regering. Mød ham bag dagens kalenderlåge. 

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Hvad har du brugt din tid på, siden du måtte trække dig som minister?
Jeg har slappet af. Det trængte jeg til efter at have været igennem et hårdt arbejdsforløb og en voldsom tur i medierne.

Det var et meget hektisk forløb, så det var godt at kunne trække sig tilbage og være sammen med min kæreste, venner og familie. Og det er sådan set det, jeg har brugt en uges tid på.

Hvad tænkte du selv om at blive hovedperson i S-regeringens første krise?
Det havde jeg selvfølgelig aldrig forudset eller forventet. Det har været ’the perfect storm’, og flere forskellige begivenheder har ført til, at det endte, som det gjorde. Men jeg har været i politik i så mange år, at jeg ved, hvilke risici der er forbundet med det. Jeg ved, hvad der er sket, og jeg har ikke noget at skjule. Jeg var længe mentalt forberedt på at tage den nødvendige konsekvens af sagen.

Hvad er det for forskellige begivenheder, du særligt henviser til?
Jeg føler nu ikke anledning til at gå i detaljer om sagen. Men det er klart, at der er begået fejl, og det er en cocktail af mange ting, der gjorde, at tingene endte, som de gjorde.

Fakta

Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år. 
Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder. 

I dag kan du møde Mogens Jensen, som for nylig måtte trække sig som fødevareminister på grund af håndteringen af minksagen. 

Mogens Jensen blev født 31. oktober 1963 i Nykøbing Mors. 
Han er næstformand for Socialdemokratiet og er medlem af Kulturudvalget, Finansudvalget samt Udenrigspolitisk Nævn. 

Du siger, at du var mentalt forberedt på at trække dig som minister. Kan du huske, hvad der gjorde udslaget?
Ja, det kan jeg godt huske, men det vil jeg ikke uddybe. Jeg vil kun sige, at der er begået fejl i den her sag, og det har jeg taget ansvaret for.

Hvilken politisk modstander vil du rose for indsatsen i 2020?
Så vil jeg fremhæve Kristian Jensen for hele måden, han håndterede sit exit i Venstre på. Fordi det synes jeg var en ansvarlig og ordentlig måde at træde tilbage som næstformand på. Og jeg synes, han har håndteret det på en ordentlig og menneskelig måde, som kræver respekt.

"Det har været ’the perfect storm’, og flere forskellige begivenheder har ført til, at det endte, som det gjorde. Men jeg har været i politik i så mange år, at jeg ved, hvilke risici der er forbundet med det."

Mogens Jensen
Næstformand, Socialdemokratiet

Hvad husker du særligt fra de tre ugers lockdown i foråret?
Min kæreste og jeg lavede simpelthen en liste over steder, vi ikke havde været på Sjælland. Og så tog vi på udflugt til de steder. Jeg har ikke i nyere tid været så mange spændende steder på Sjælland. Vi besøgte blandt andet Staunings Ø - et fuglenaturområde ved Solrød - og Tegners udendørs skulpturpark ved Dronningmølle, som nærmest minder om et landskab i Grækenland eller Italien.

Hvilken ny side af dig selv har du opdaget i den seneste tid?
Min kæreste og jeg har brugt utrolig meget tid på at lave god mad sammen og prøve nogle nye ting af. Vi fik lavet nye variationer af risotto, skønne selvgjorte smørrebrødsstykker med hjemmebagt rugbrød og en skøn Cote de Boeuf med masser af grønt. Men vi støttede også en del take-away-steder.

Med et heftigt liv som politiker er det fantastisk at lave noget god mad. Jeg har altid godt kunnet lide at lave mad, der har bare ikke været den samme tid til det.

Hvordan skal du fejre jul i år?
Det skal jeg sammen med min storebror og hans familie i Aarhus. Det har jeg gjort de seneste 30 år. Min kæreste og jeg fejrer jul hver for sig i år. Men 23. december har vi alle tradition for at tage ud på en kulturoplevelse efterfulgt af en frokost. Det kan være alt fra at gå i Den Gamle By eller tage på Aros.

Går du i kirke juleaften?
Nej, det gør jeg ikke. Det har vi aldrig haft tradition for i min familie hverken i min barndom eller sidenhen. Så vidt jeg husker, er det kun sket en enkelt gang.

Hvis du har haft tid til at læse, hvad er så den bedste bog, du har læst i år?
Jeg vil nævne Sara Omars seneste bog, ‘Skyggedanseren’. En fantastisk bog, men også en forfærdelig bog, fordi den beskriver social kontrol af kvinder i ekstreme muslimske miljøer.

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?
I 2002 spurgte jeg Poul Nyrup Rasmussen, hvordan han kunne holde til at være forsidestof og få så hård kritik. Der er to ting, man skal forstå at holde adskilt for at kunne stå imod presset. Familie, venner og dig selv som person skal ikke blandes ind i det politiske skakspil, svarede han.

Har du altid kunnet efterleve det råd?
Nu har jeg jo heldigvis ikke tidligere oplevet så meget i politik, som jeg har på det seneste. Men ja, det har jeg hele tiden holdt mig for øje.

Det er ikke første gang, at jeg har tænkt tilbage på det råd, men det har ikke mindst været et nyttigt råd under minksagen. Man må ikke tage det politiske personligt. Fordi det er ikke personligt. Det er magt, og det er indflydelse. Det skal man forstå for at kunne agere i politik. Det kan være barskt. Og hvis man tager det personligt, så risikerer man også at gå personligt ned på det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00