K-borgmester kritiserer nye ghettokriterier

GHETTOAFTALE: Med onsdagens brede, politiske aftale om boligdelen af ghettopakken, bliver kriterierne for ghettoer ændret igen. "Det bliver umuligt for os at bruge dem til noget, hvis de jævnligt bliver lavet om," siger borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler (K).

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Antallet af ghettoområder voksede onsdag fra 22 til 30. Det sker som følge af den politiske aftale, regeringen med Ole Birk Olesen (LA) i spidsen landede med DF, S og SF om en række boliginitiativer mod parallelsamfund.

Her har man nemlig blandt andet ændret på kriterierne for, hvad en ghetto er. Det betyder, at flere boligområder i København er kommet med på listen. Det samme gælder Charlotteager i Hedehusene i Høje-Taastrup Kommune.

Læs også

Og det ærgrer borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler (K). Både af hensyn til områdets beboere, og fordi kriterierne bliver ubrugelige, hvis de hele tiden skifter.

"Der er behov for stabilitet i de kriterier, for det bliver umuligt for os at bruge dem til noget, hvis de jævnligt bliver lavet om. Det er ikke længe siden, de ændrede dem sidst, og det er med til at skabe et falsk billede, hvis de hele tiden bliver lavet om," siger han til Sjællandske.

Kun danske uddannelser skal tælle
Det er ikke mange måneder siden, at boligområdet Charlotteager i Hedehusene røg af regeringens liste over udsatte boligområder. Men nu er området så tilbage på listen på grund af de ændrede kriterier.

De fem eksisterende kriterier bliver bevaret, men kriterierne om uddannelse og kriminalitet bliver justeret.

Det betyder, at der fremover kun medregnes uddannelser, som er taget eller godkendt i Danmark, og som derfor kan bruges til at få et arbejde i det danske samfund. 

Og kriteriet for andelen af dømte bliver gjort dynamisk, så det tager højde for udviklingen i kriminaliteten på landsplan.

Med udgangspunkt i den seneste opgørelse fra december 2017 vil det betyde, at der nu er 55 udsatte boligområder og 30 ghettoområder.

Der gælder hermed følgende ghettokriterier:

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

2. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.

3. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende udgør mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

4. Andelen af beboere på 18 år og derover dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

5. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande overstiger 50 procent.

Definitionen af et udsat boligområde:
Opfylder mindst to af ghettokriterierne 1 til 4.

Definitionen af et ghettoområde:
Opfylder mindst to af kriterierne 1 til 4 og også kriterie 5.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00