Analyse af 
Rikke Brøndum

Kampdag har pustet til gamle brudflader hos fagbevægelsen

Hverken den socialdemokratiske statsminister eller fagbevægelsens øverste frontfigur taler i Fælledparken til første maj-arrangement på søndag. Det har blandt nogle af de mindre forbund i FH pustet til debatten om, hvor tæt den store hovedorganisation skal være på Socialdemokratiet.

Første maj-arrangementet har de senere år været præget af uroligheder . Blandt andet derfor - og for at sætte fokus på Slaget på Fælleden - har FH Hovedstaden besluttet ikke at have partiledere på hovedscenen, ligesom formand Lizette Risgaard heller ikke taler. Det har givet anledning til undren blandt nogle af FH's medlemsforbund.  
Første maj-arrangementet har de senere år været præget af uroligheder . Blandt andet derfor - og for at sætte fokus på Slaget på Fælleden - har FH Hovedstaden besluttet ikke at have partiledere på hovedscenen, ligesom formand Lizette Risgaard heller ikke taler. Det har givet anledning til undren blandt nogle af FH's medlemsforbund.  Foto: Colourbox
Rikke Brøndum

Når kalenderen siger første maj, kan man normalt lytte til lederne af de største partier på venstrefløjen og fagbevægelsens topfigur på den store scene i Fælledparken.

Men i år er hverken Mette, Pia, Mai eller Lizette at finde på hovedscenen på Østerbro.

I vinter besluttede den københavnske afdeling af FH, at kampdagen alene skulle være fagbevægelsens fest – blandt andet med fokus på 150-året for Slaget på Fælleden – i stedet for en talerstol for partiledere fulgt af festglade ungdomspartier. Partierne var velkomne med telte og på de mindre scener, men ikke på den store.  

Den beslutning faldt ikke i god jord hos FH’s top. Formand Lizette Risgaard meddelte, at hun ville overlade scenen til formændene fra blandt andet 3F, FOA, HK og Dansk Sygeplejeråd.

Umiddelbart er det en ganske tilforladelig beslutning, men den vakte alligevel undren blandt en række af FH’s mindre medlemsforbund, da den blev meldt ud på et hovedbestyrelsesmøde i foråret. Nogle af de tidligere FTF'ere var overraskede over, at hverken partiledere eller formanden ville være at finde på den historiske scene, og der opstod spekulationer om, hvorvidt det var en skjult mistillidserklæring til den socialdemokratiske statsminister.

Læs også

Da FTF fusionerede med LO i 2019, var der blandt nogle af FTF-forbundene stor bekymring for, om den nye hovedorganisation nu også kunne agere partipolitisk neutralt og kappe de historisk tætte bånd til Socialdemokratiet. Det var en af hovedårsagerne til, at Finansforbundet valgte at stå udenfor organisationen dengang.

Men fusionen blev en realitet, og i FH’s nuværende grundlag står, at organisationen er uafhængig af politiske partier. For nylig meldte Finansforbundet sig da også alligevel ind efter fire års overvejelser.

Men de tidligere FTF-forbund er stadig særdeles opmærksomme på, om uafhængigheden gælder i praksis. Og den opmærksomhed bliver næppe mindre til det forestående folketingsvalg.

Jo flere faggrupper, FH spænder over, jo mere skal den øverste ledelse balancere sine udmeldinger. Det er ikke altid en nem opgave, og senest gav udmeldingen om forsvarsforbeholdet også anledning til uro. Men opgaven bliver kun vigtigere.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00