Konflikt om russisk gasledning tager ny drejning

GAS: Energistyrelsen beder Nord Stream 2 om at undersøge muligheden for endnu en rute syd om Bornholm. Den nye rute tættere på Polen kan forsinke projektet, men forventes at være mere hensigtsmæssig, lyder det fra styrelsen.

Foto: Jens Büttner/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Først den ene vej, så den anden, og nu en helt tredje.

Selskabet bag Nord Steam 2 har allerede ansøgt om to forskellige veje til den omstridte russiske gasrørledning rundt om Bornholm, men nu ønsker Energistyrelsen, at selskabet også undersøger miljøforholdene for en helt tredje linjeføring, længere syd for Bornholm.

Det oplyser Energistyrelsen til Altinget.

”Vi har anmodet Nord Stream 2 om at undersøge en sydligere rute. Den har ikke tidligere været tilgængelig, men det er den nu. Og vores vurdering er nu, at den vil være den mest hensigtsmæssige,” siger pressechef i Energistyrelsen Ture Falbe-Hansen.

Kan forsinke projekt
Før den tredje linjeføring er undersøgt til bunds, vil ingen af ruterne blive godkendt. Og med den ekstra rute i billedet kan projektet blive forsinket.

”Normalt tager sådan en proces her noget tid. Det tager en del måneder,” siger Ture Falbe-Hansen.

Nord Stream 2 oplyser, at de på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget om, hvordan det påvirker projektets tidshorisont.

”Nord Stream 2 vil nu omhyggeligt evaluere anmodningen fra Energistyrelsen,” lyder det i en skriftlig kommentar fra selskabet.

Langstrakt forløb
Det er næsten to år siden, Nord Stream 2 sendte den første ansøgning om en gasrørledning, der skulle gå relativt tæt på kysten syd om Bornholm. Samme rute, som Nord Stream 1 allerede løber.

Dokumentation

Nord Stream 2



Nord Stream 2 er en 1230 kilometer lang gasrørledning, der skal bringe russisk naturgas gennem Østersøen og ind i Tyskland.

Firmaet bag Nord Stream 2 er schweizisk, men ejet af Gazprom, der hovedsagelig er ejet af den russiske stat.

 I april 2017 ansøgte Nord Stream 2 formelt set om at anlægge 139 kilometer af gasledningen i dansk territorialfarvand.

Efter måneders strid besluttede Folketinget at rykke beslutningen væk fra Energistyrelsen og over til Udenrigsministeriet og Anders Samuelsen.



Efterfølgende har russerne planlagt en ny rute nordvest om Bornholm. Den er længere og dyrere, men går til gengæld ikke gennem dansk territorialfarvand. Derfor kan Danmark kun modsætte sig processen af miljøårsager – ikke af hensyn til sikkerheds- og udenrigspolitik.

I slutningen af marts har Energistyrelsen så foreslået en tredje rute, længere syd om Bornholm.

Nord Stream 2 koster omkring 70 milliarder at bygge. Naturgas er et fossilt brændstof, men udleder mindre CO2 end eksempelvis kul.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00