Konkursramt dansk virksomhed skylder Danida to millioner i ulandsbistand

Udenrigsministeriet skal modtage over to millioner kroner fra dansk samarbejdspartner i Indonesien under Danida Business Partnership. Det skyldes udbetaling af uberettigede bistandsmidler. 

Lossepladsen Bantar Gebang i Jakarta, Indonesien. Lossepladsen på 110 hektarer er hovedstadens eneste og modtager hver dag mere end 7.500 tons affald.
Lossepladsen Bantar Gebang i Jakarta, Indonesien. Lossepladsen på 110 hektarer er hovedstadens eneste og modtager hver dag mere end 7.500 tons affald.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

To millioner kroner. Det er så meget, den danske partnervirksomhed Syntes Engineering under Danida Business Partnership skal betale til Udenrigsministeriet. Pengene skal betales tilbage, fordi virksomheden har modtaget udviklingsbistand uberettiget.

Det fremgår af en underretning fra Udenrigsministeriet til Rigsrevisionen.

Navnet på virksomheden fremgår ikke af underretningen. Regionalmediet SN.dk har dog tidligere på året beskrevet et lignende forløb med Syntes Engineering, og Udenrigsministeriet kan bekræfte, at det er den samme virksomhed, der er tale om i underretningen. 

"Vores kontrolapparat er omfattende. Men helt at undgå svindel og korruption er desværre næppe realistisk. Risikoen eksisterer."

Flemming Møller Mortensen (S)
Udviklingsminister

Forløbet begyndte tilbage i 2019, hvor en undersøgelse dokumenterede, at den danske virksomhed i Indonesien ikke var berettiget til de bistandsmidler, som de ifølge SN.dk havde modtaget i 2014-2016 til et "waste-to-energy"-projekt i Indonesien. I de år blev der i snit brugt 16,5 milliarder kroner om året på udviklingsbistand.

Herefter blev Syntes Engineering politianmeldt af Udenrigsministeriet. Sidenhen gik virksomheden konkurs, og derfor valgte ministeriet at føre en ansvarssag mod den tidligere ledelse.

Nu har byretten afgjort sagen, og den tidligere ledelse hos partnervirksomheden skal betale over to millioner kroner tilbage til Udenrigsministeriet samt 150.000 kroner i sagsomkostninger. Tilbagebetalingen skal ske ved inddrivelse via Gældsstyrelsen.

Hvis det ikke lykkes at inddrage gælden, lander den i bunken af sager, hvor danske bistandskroner helt er forsvundet.

I løbet af de seneste ni år er 14,7 millioner kroner af udviklingsbistanden gået tabt i 96 forskellige sager. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00