Smuldrende tillid, hvide elefanter og pengeproblemer. Tre nedslag i debatten om Afrika-planen

Udviklings-ngo'erne ville tale om magtrelationer og ligeværd, men der var begrænset politisk medhør på Christiansborg, da Globalt Fokus holdt debatmøde om den nye danske plan for samarbejdet med Afrika.

Der var fuldt hus, men Gunvor Wibroe (S) og Trine Pertou (EL) var alene om ordførerpladserne, da Globalt Fokus fredag holdt debat om, hvordan ligeværd og inddragelse kan blive vejviser for dansk engagement i Afrika.
Der var fuldt hus, men Gunvor Wibroe (S) og Trine Pertou (EL) var alene om ordførerpladserne, da Globalt Fokus fredag holdt debat om, hvordan ligeværd og inddragelse kan blive vejviser for dansk engagement i Afrika.
Mikala Satiya Rørbech

Man fristes til at sige, at der var en verden til forskel på det debatarrangement, som Globalt Fokus afholdt i sidste uge på Christiansborg, og så den storstilede lancering af regeringens nye afrikaplan på Den Sorte Diamant i marts.

Mens kendisfaktoren var høj og Den Sorte Diamant glitrede med et mylder af nuværende og tidligere ministre, rådgivere, fondsdirektører og topledere fra udviklingsbranchen, var der lidt længere mellem de oplagte politiske influencere fredag morgen mellem de hvidkalkede mure i Proviantgården.

Kun to udviklingsordførere – Gunvor Wibroe (S) og Trine Pertou (EL) var at finde til arrangementet, som skulle opkvalificere regeringens planer for øget dansk engagement i Afrika og bringe civilsamfundets synspunkter frem i lyset.

Globalt Fokus havde på forhånd indsendt fire notater til Udenrigsministeriet med bidrag og anbefalinger, og foreningens direktør Mette Müller takkede Udenrigsministeriet for et godt samarbejde.

Vi skal sikre, at den økonomi, vi stiller til rådighed, også er tilgængelig for de mennesker, der har brug for det

Trine Pertou (EL)
Udviklingsordfører

Mens der ikke var nogen på scenen i Den Sorte Diamant, som repræsenterede udviklingsdelen, og man - som flere udtrykker det overfor Altinget - kunne sidde tilbage med et indtryk af, at' afrikaplanen er geopolitisk og noget med at tiltrække erhvervslivet', så var der til gengæld skruet op for den udviklingsfaglige lix i Proviantgården.

Den ghanesiske og tidligere danskboende professor Kwesi Aning fra Kofi Annan International Peacekeeping Training Centre slog tonen an med en syrlig undren over, at man stadig årti efter årti er så optagede af at tale om Danmarks egen rolle i Afrika frem for at forholde sig til, hvad der foregår der.

”Det fornyede afrikanske opvågning på kontinentet ser måske kaotisk ud på overfladen, hvis man lytter til debatten om kinesisk og russisk indflydelse og ser, hvad medierne viser. Men i virkeligheden er det et kontinent med en tiltagende højere stemme og en befolkning, som udfordrer dynamikkerne i politik, økonomi og erhvervsliv,” sagde han.

Derfor, mener han, må Danmark acceptere, at med en bedre uddannet befolkning og mere teknologi, må relationen mellem landene i nord og syd nødvendigvis også ændre sig.

Debatarrangementets overskrift ”Et nødvendigt opgør” virkede til at falde i god jord, og Globalt Fokus formand Rasmus Stuhrs lagde da også ud med at reflektere over svaghederne ved de eksisterende måder at arbejde sammen på.

Sådan er planen

Regeringen satte for første gang ord på den kommende Afrika-plan, da den udenrigspolitiske strategi blev præsenteret.

Formålet er 'at styre den danske indsats for stærkere samtænkning og styrkelse af bilaterale og europæiske tiltag på tværs af vores engagement." 

Siden har der været konsultationer med danske og udenlandske organisationer og med regeringens samarbejdspartnere. 

Planen ventes fremlagt efter sommerferien.

 

0:000:00