Anmeldelse af 
Knud Vilby

5 A'er: Ny bog viser kvinders kamp for livet i Uganda, mens underklassens mænd krakelerer

Kvindernes Land viser ugandiske kvinders liv i et samfund under hastig forandring, hvor mange afrikanske mænd slås med det autoritetstab, nye tider bringer med sig. Det er spændende og deprimerende læsning. Men ikke uden håb, skriver Knud Vilby.

<div>I et land med massiv fattigdom og arbejdsløshed er du stort set chanceløs, hvis du ikke har forbindelser de rigtige steder, skriver Knud Vilby. På billedet forsøger unge kvinder at sælge, hvad de kan, i det nordlige Uganda.<br></div>
I et land med massiv fattigdom og arbejdsløshed er du stort set chanceløs, hvis du ikke har forbindelser de rigtige steder, skriver Knud Vilby. På billedet forsøger unge kvinder at sælge, hvad de kan, i det nordlige Uganda.
Foto: Susanne Possing
Knud Vilby
Kvindernes land. En beretning fra Uganda.
Susanne Possing
580 sider. Forlaget U Press. 8. marts 2024

 

”Hun skal være mor til sit tredje barn, og faren må bringes til at forstå, at det også er hans barn. At også det skal leve”.

Citatet er centralt. Livet er ingen selvfølge for det nyfødte barn. Og faren og hans ansvar og omsorg er bestemt heller ikke nogen selvfølge for hverken mor eller barn. Virkeligheden er barsk, dag for dag, og det fortsætter år efter år.

I Susanne Possings beretninger fra Uganda solidariserer hun sig med kvinderne, og de er i den grad selv til stede med tanker, ord og handlinger. Rose, som er kvinden, der i ovenstående citat skal have sit tredje barn, er en central hovedperson, men der er en række andre stærke kvinder i egen kamp for overlevelse og i en ofte fortvivlende indsats for at prøve at gøre livet lidt bedre for børnene.

Præsident Museveni’s diktatur og de manglende demokratiske muligheder er hele tiden en central del af bogens virkelighed.

Knud Vilby

Det er en sproglig kliché at sige, at det er Ugandas historie "set og fortalt nedefra". Rigtigere er det måske at sige "indefra". Inde fra det enkelte menneske, der burde være i centrum i et hvert lands udvikling og inde fra den virkelighed, som altid er kernen i eget liv.

Umiddelbart er det langt mere en sand fortælling om mennesker og deres hverdag, end om politik og politisk udvikling. Og samtidig alligevel en stærk beretning om mislykket politisk udvikling. Præsident Museveni’s diktatur og de manglende demokratiske muligheder er hele tiden en central del af virkeligheden.

Ubuntu er et hyldet begreb for fællesskab eller enhed mellem mennesker. Og ubuntu er med til at give håb, når mennesker søger og nogle gange finder styrke via fællesskab. Men ofte er virkeligheden en anden.

I et land med massiv fattigdom og arbejdsløshed er du stort set chanceløs, hvis du ikke har forbindelser de rigtige steder. Bestikkelse og vennetjenester er udbredte og ofte en forudsætning for fremgang. I sådan et samfund er der meget, der krakelerer. Og måske især underklassens mænd.

0:000:00