Kontroversielt lovforslag om smitteopsporing trukket tilbage efter kritik

SMITTEKÆDER: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) trækker et forslag om at give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til hemmelige telefonnumre tilbage, efter at blandt andet Radikale meddelte, at de ikke kunne støtte loven.

Stinus Lindgreen (R) vil ikke give sundhedsmyndighederne adgang til hemmelige telefonnumre uden at kende problemets størrelse.
Stinus Lindgreen (R) vil ikke give sundhedsmyndighederne adgang til hemmelige telefonnumre uden at kende problemets størrelse.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Et forslag, der skulle sikre effektiv opsporing af kontakter til personer, der testes positiv for covid-19, er nu trukket tilbage. Forslaget indgik i en hastelov, der blev behandlet i Folketinget torsdag. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke trak forslaget tilbage, efter Radikale onsdag aften meddelte, at de ikke ville stemme for hasteloven, hvis forslaget indgik.

"Vi vil ikke være med, og så var der flertal imod det," siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

Forslaget handlede om etablering af en kontaktopsporingsenhed under Styrelsen for Patiientsikkerhed.

Det handler om proportioner. Når man skal have det her hastebehandlet uden en offentlig høring, kunne det være rart at vide, hvor alvorligt problemet er.

Per Larsen (K)
Sundhedsordfører

Proaktiv opsporing
Lige nu varetages kontaktopsporingen af hjemmeværnet og beredskabsstyrelsen, men smittede skal selv ringe ind til en hotline for at få hjælp til at finde nære kontakter. 

Kontaktopsporingsenheden skal fremover agere mere proaktivt.

Derfor ville regeringen med et ændringsforslag til en hastelov give Styrelsen adgang til telefonnumre på positivtestede personer og deres nære kontakter - også hvis disse har hemmeligt telefonnummer.

Proportioner
Folketingets Lovsekretariat advarede ved fremsendelse af forslaget om, at processen kunne være i strid med Grundloven. Det skyldtes, at forslaget skulle indgå i en hastelov om noget helt andet, nemlig frivillig isolation af smittede.

Det var således ikke indholdet i forslaget, der vakte betænkelighed hos Lovsekretariatet, men det forhold at ændringsforslaget blev tilføjet sent i lovbehandlingsprocessen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00