Kortsigtet politik svækker indsatsen mod ulighed i idræt, lød det på Idrætsmødet. Men ny viden kan ændre tænkningen, håber Game

”Der er ingen quick fixes. Det er et langt sejt træk, og det passer ikke godt til fireårige budgetrammer,” lød det fra forsker i debat om ulighed i idrætsdeltagelsen på Idrætsmødet. Men programleder i Game, Rasmus Ziegler Hansen, håber, at ny viden om de inaktive kan sikre mere langsigtet politisk tænkning. 

Rasmus Ziegler Hansen, programleder i Game, håber, at ny viden om de fysisk inaktive kan ændre det politiske systems kortsigtede fokus.
Rasmus Ziegler Hansen, programleder i Game, håber, at ny viden om de fysisk inaktive kan ændre det politiske systems kortsigtede fokus.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen

”Der er ingen quick fixes. Det er et langt sejt træk, og det passer ikke godt til fireårige budgetrammer.”

Sådan lød meldingen fra Jes Bak Sørensen, forsker ved DEFACTUM, der på Idrætsmødets andendag stillede skarpt på ulighed i danskernes idræts- og motionsdeltagelse sammen med forsker Jens Høyer-Kruse fra SDU foran en velbesøgt sal.

Og pointen fra Jes Bak Sørensen virkede til at ræsonnere blandt flere af de fremmødte, da debatten og spørgsmålene blandt publikum først blev sluppet løs.

Min forhåbning er, at vi med mere viden om, hvad der hæmmer idrætsdeltagelsen, får nemmere ved at argumentere for, at der skal laves et langt sejt træk.

Rasmus Ziegler Hansen
Programleder, Game

Her ytrede en ansat i Esbjerg Kommune, der har arbejdet med fritidspasset i 13 år, at hun oplever, at det glemmes fra politisk side, at indsatsen mod ulighed i idræt er en langstrakt indsats, hvorfor der blandt de ansatte i kommunerne kæmpes en hård kamp for at holde fast i bevillinger og satspuljemidler.

Rasmus Ziegler Hansen, programleder i Game, fulgte debatten, og da Altinget mødte ham efterfølgende nikkede han genkendende til, at det politiske sigte ofte er for kortsigtet.

Han håbede dog, at SDU’s forsknings- og formidlingsprogram, Danmark i Bevægelse, der i slutningen af 2023 fik støtte fra Nordea-fonden til en ny, stor national undersøgelse, kan få det politiske systems aktører til at pege længere ud i fremtiden:

”Jeg er sindssygt glad for, at Danmark i bevægelse bliver lavet igen. Min forhåbning er, at vi med et bedre datagrundlag og viden om, hvad der hæmmer idrætsdeltagelsen, får nemmere ved at argumentere for, at der skal laves et langt sejt træk,” sagde Rasmus Ziegler Hansen.

Kæmpestore uligheder

Altinget logoIdræt
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget idræt kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00