Debat

Kræftens Bekæmpelse: Københavns aversion mod røgfri arbejdstid er pinligt uambitiøs

Knap tre ud af fire kommuner har indført røgfri arbejdstid for deres ansatte, men i København fastholder politikerne en træg og fodslæbende tilgang til borgernes sundhed, skriver Niels Them Kjær.

Tal viser, at 66 procent af de kommunalt ansatte bakker op om røgfri arbejdstid, skriver Niels Them Kjær.
Tal viser, at 66 procent af de kommunalt ansatte bakker op om røgfri arbejdstid, skriver Niels Them Kjær.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Niels Them Kjær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skal 9.000 ansatte i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune have røgfri arbejdstid?

Det blev drøftet på et møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget i marts. Desværre blev forslaget ikke vedtaget. Det er trist, for røgfri arbejdstid er med til at styrke medarbejdernes, borgernes og børn og unges sundhed.

Københavns Kommune er på mange måder visionær, når det gælder eksempelvis byudvikling, cyklisme, skolemad og kulturtilbud. Men når det gælder rygeforebyggelse, er landets største kommune blandt de mest træge.

Som københavner mener jeg faktisk personligt, at det er lidt pinligt.

I 69 kommuner har medarbejderne allerede røgfri arbejdstid, og yderligere fire kommuner er på vej i samme retning. Det svarer til knap tre ud af fire kommuner. Det er den vej, udviklingen går, og jeg vil vædde på, at alle kommuner – også København – om nogle år har røgfri arbejdstid trods de få forandringsangste kommunalpolitikere, der er tilbage.

Der florerer imidlertid en del sejlivede myter og argumenter uden hold i virkeligheden, der kan spænde ben for røgfri arbejdstid. Som forfatteren Mark Twain sagde: "Bekymringer har der været nok af, men det er kun de færreste af dem, der er blevet til noget".

Sådan forholder det sig også med røgfri arbejdstid.

Vi er nødt til at stoppe med at bruge frihed som argument, når det handler om tobak

Niels Them Kjær
Projektchef, Kræftens Bekæmpelse

Fire myter skal aflives og begraves

Det er særligt fire udbredte myter, vi er nødt til at aflive. 

Den første myte er, at røgfri arbejdstid er formynderisk og imod den personlige frihed. Men vi er nødt til at stoppe med at bruge frihed som argument, når det handler om tobak.

Rygning dræber hvert år omkring 13.000 i Danmark. Rygning er en tyran, der stjæler din frihed, din evne til at bestemme selv og dit helbred. Det ved alle, der har været afhængige af tobak. Så kan vi godt lægge det argument i graven én gang for alle?

Den anden myte er, at forslaget, hvis det bliver realiseret, vil gøre mellemlederne bliver rygepolitibetjente.

Jeg bliver ofte spurgt, hvem der skal håndhæve rygepolitikken. Skal mellemlederne nu til at være rygepoliti? Og må man heller ikke ryge på en hjemmearbejdsdag, eller når man slår grøftekanter halvanden kilometer fra den nærmeste borger?

Her er min opfordring, at lade være med at fokusere på gråzoner og små detaljer, som masser af kommuner allerede har fundet en pragmatisk løsning på.

Herefter følger typisk påstanden om, at "det er skruen uden ende". Modstanderne af røgfri arbejdstid kan være bange for, at det kun er første skridt til DDR-lignende tilstande, når det kommer til vores sundhedsadfærd. For hvad bliver det næste?

Skal kommunen også kontrollere, om der er nok fuldkorn og bladselleri i vores madpakke? Og om vores taljemål er vokset? Nej, det skal kommunen ikke. Men tobak indeholder 70 kræftfremkaldende stoffer og kan ikke sammenlignes med noget som helst andet. Spørger du mig, bliver der aldrig nogen fedtfri arbejdstid, kagefri arbejdstid eller colafri arbejdstid.

Medarbejdere og borgere bakker op

Den tredje sejlivede myte er, at medarbejderne vil blive sure. Men nej, medarbejderne bliver ikke sure.

Tal fra undersøgelsen 'Danskernes holdning til tobak 2021' viser, at 66 procent af de kommunalt ansatte bakker op om røgfri arbejdstid. Kun 14 procent er imod. I befolkningen som hele er opbakningen 58 procent.

Der kan være nogle, der har svært ved en arbejdsdag uden røg, og de skal have hjælp. Nogle vil være utilfredse, men de fleste kan se fornuften. Diskussionerne stopper for det meste, så snart reglerne er indført. Og jeg har endnu til gode at møde om en kommune, der har fortrudt, at den gjorde arbejdstiden røgfri.

Den fjerde og sidste myte er, at røgfri arbejdstid gør det svært at rekruttere medarbejdere. Jeg har aldrig hørt om tilfælde, hvor røgfri arbejdstid har gjort det svært at rekruttere medarbejdere – tværtimod.

Kun hver syvende voksne dansker ryger dagligt, og efterhånden som flere og flere kommuner får røgfri arbejdstid, bliver argumentet mere og mere tosset. For hvis man skal rejse efter en kommunal arbejdsplads, hvor man må ryge, bliver pendlertiden efterhånden lang.

Hvis man for eksempel bor i København, er der kun tre af de nærmeste kommuner, der ikke har røgfri arbejdstid endnu. Bor man i Region Midtjylland, skal man stort set over regionsgrænsen, hvis man insisterer på at ryge i løbet af arbejdsdagen.

Jeg synes, det ville klæde landets største kommune at skrue op for ambitionerne

Niels Them Kjær
Projektchef, Kræftens Bekæmpelse

Walk the talk, København

Netop for kommuner giver det god mening at gå forrest som et godt eksempel på det, man ønsker af borgerne.

Hvis kommunen ønsker, at færre borgere ryger, så er røgfri arbejdstid et godt sted at begynde. Kommunens ansatte møder borgerne i institutionerne, skolerne, plejesektoren, på jobcentret og mange andre steder. Walk the talk.

Derfor ærgrer det mig, at man ikke i Sundheds- og Omsorgsudvalget på Københavns Rådhus har kunnet enes om røgfri arbejdstid for de ansatte, der arbejder med sundhed.

Jeg synes, det ville klæde landets største kommune at skrue op for ambitionerne for sundhed og røgfrihed. Og ikke bare i én forvaltning, men i alle. Med mindre altså, at ambitionen er, at man vil være den sidste kommune i landet, der sikrer medarbejderne et røgfrit arbejdsmiljø.

Det tror jeg nu ikke, og jeg håber, at Københavns Kommune vil overveje røgfri arbejdstid én gang mere. Og mon ikke, det kommer til at ske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Them Kjær

Projektchef for tobaksforebyggelse, Kræftens Bekæmpelse
ph.d. i kemi (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00