Længe ventede akutanbefalinger kommer hjerteaktørers kritik i møde

AKUT: Sundhedsstyrelsen offentliggør fredag sine anbefalinger for den akutte sundhedsindsats. I den endelige version af anbefalingerne kommer Styrelsen en markant kritik fra høringssvarene i møde.

Foto: Axel Schütt/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Uacceptabelt, problematisk og helt utilfredsstillende.

Da høringssvarene til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for akutområdet begyndte at tikke ind ved årsskiftet, stod det klart, at der var udbredt bekymring for hjerteområdet.

I dag offentliggøres de nye akutanbefalinger, og Styrelsen har tilsyneladende lyttet til kritikken. I anbefalingerne kan man læse, at der fremadrettet på alle akutsygehuse skal være hjertelæger, der kan komme inden for 30 minutter.

Det glæder Hjerteforeningen, der sammen med Dansk Cardiologisk Selskab blandt andet skrev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da udkastet til anbefalingerne blev sendt i høring.

"Vi er rigtig godt tilfreds. De anbefalinger, der kommer nu, er formuleret sådan som vi ønskede det," siger Anne Kaltoft, administrende direktør i Hjerteforeningen.

Beredskab i aften- og nattetimer
Kritikken fra aktørerne handlede om, at udkastet til anbefalingerne lagde op til, at akuthospitalerne ikke skulle have fremmødeberedskab, men kunne nøjes med adgang til telefonisk rådgivning af kardiologer i aften- og nattetimerne

Det er ikke godt nok, understreger Anne Kaltoft:

"Hjertesygdomme er ofte kroniske sygdomme, men for endnu flere patienter er det en akut sygdom. Det kan betyde en forskel på liv og død, om man får fundet en diagnose hurtigt. Og det skal der hjertelæger til," siger hun.

Dækker kommuner og regioner
De nye anbefalinger dækker det samlede patientforløb, fra den første opringning til lægevagt eller 112 og til alle de forskellige akutte sundhedstilbud i både kommuner og regioner.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00