Lisbeth Knudsen: #respektdemokratiet!

KOMMENTAR: Det er et sygt demokrati, der ikke respekterer sine folkevalgte. En offentlig debat præget af chikane, trusler og frygt er en skændsel for et demokrati. Derfor må der gøres noget.

Hvad er det egentlig lige, vi har gang i her i det danske demokrati?

I en undersøgelse offentliggjort i Berlingske forleden oplyser et flertal af folketingsmedlemmerne, at de jævnligt modtager trusler og hadefulde beskeder.

Knap en tredjedel har ligefrem oplevet dødstrusler, og en fjerdedel har modtaget trusler mod deres familier. En lille håndfuld folketingsmedlemmer og ministre lever deres daglige liv beskyttet af sikkerhedsvagter. Statsministeren, integrationsministeren, Folketingets formand og den konservative politiker Naser Khader må tilsyneladende leve med den situation som det normale. Andre i Folketinget har bare fået mere end nok af truslerne og er begyndt at politianmelde de modbydelige plageånder.

I september sidste år lavede Altinget en undersøgelse af forholdene for vores lokalpolitikere i kommuner og regioner. Fire ud af ti lokalpolitikere fortæller i den undersøgelse med 1.100 respondenter, at de har været udsat for chikane, vold, trusler og hærværk.

15 procent af de lokalpolitikere, der svarer ja til at have oplevet chikane, er blevet opsøgt i eget hjem. Ti procent har oplevet hærværk på deres private adresse. For cirka hver tiende, der har oplevet chikane eller trusler, har der endda været direkte dødstrusler. 65 procent af chikanen og truslerne foregår i mail eller over telefon, men mange taler også om Facebook som stedet med en særligt hård tone.

Et demokrati bør være præget af en mangfoldig og modig debatkultur, hvor man ikke frygter at blive hverken truet på livet eller udsat for chikane og beskidte personangreb, hvis man ytrer sig i den offentlige debat. Men sådan er det bare ikke længere i det ellers fredelige Danmark. Freden gælder overhovedet ikke på de sociale medier.

Stikker man næsen frem med en mening, som ikke engang behøver at være særlig kontroversiel, eller tillader man sig at skrive om bestemte emner, der i særlig grad fremkalder fanatisme, intolerance og had, så flyver de verbale voldsomheder let gennem luften.

Debatten bliver afstumpet og ligefrem truende. Alle med selv den mindste erfaring i at deltage i debatter på de sociale medier eller i at skrive blogs ved, at der er øretæver og trusler i luften, hvis man beskæftiger sig med islam, indvandring, asylansøgere eller lignende spørgsmål i den kategori i et debatindlæg.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at de mennesker, der i et repræsentativt demokrati stiller op for at repræsentere os andre, skal udsættes for trusler og chikane. Og det er invaliderende for en fri og åben demokratisk debat, at flere og flere ganske enkelt holder sig væk fra at deltage i offentlige diskussioner, fordi de ikke orker svineriet.

Hvis man skriver en blog eller deler Facebook-opslag med meninger om dette og hint af politisk karakter, så går der sjældent lang tid, før mørkemænd og spoilere forsøger at kapre debattrådene, og man må bruge tid på at rydde op, så seriøse debatdeltagere ikke løber skrigende væk.

Vi kan ikke have et demokrati under politibeskyttelse. Vi kan ikke have en demokratisk debat præget af frygt og afmagt. Vi kan ikke have et offentligt rum, hvor chikane, trusler og hærværk mod politikere og debattører råder.

Vi må simpelthen gå til aktivt modangreb. Som nogle politikere og debattører allerede gør det: anmelde chikane og trusler til politiet.

Vi må stå sammen om at skamme disse verbale overfaldsmænd og kvinder ud af debattråde, Facebook-opslag og debatter andre steder. God fornøjelse, hvis de så kun har Ekstra Bladets Nationen tilbage. Chefredaktør Poul Madsen mener jo, han gør en heltegerning ved at holde denne til tider slamfyldte kanal åben, så de ekstreme synspunkter også har et hjemsted.

Et sundt demokrati bygger på tillid og respekt og fortrænger intolerance og voldsretorik både i virkeligheden og på nettet.

Når man tænker på, hvad #MeToo-kampagnen er lykkedes med at sætte i gang verden over, så kunne man jo lade sig inspirere og starte en kampagne for respekt for demokratiet og de folkevalgte: #respektdemokratiet.

Hver gang en tosse eller en verbal voldsmand eller -kvinde ødelægger en seriøs debat eller forfalder direkte til chikane eller trusler, så svar igen med at hænge vedkommende ud med et #respektdemokratiet. Hver gang frygtens tavshed bliver brudt, fortjener det ros. Noget må gøres.

Uanset om man er fløjtende uenig med en politiker eller debattør, så må det være argumenterne, der tæller, og ikke frygten eller truslerne. Hvis politikeren overfaldes af trusler på nettet, så må vi beskytte vores repræsentative demokrati og dets repræsentanter ved at tage afstand fra sådanne overfald med at skamme vedkommende angrebsmand eller kvinde ud af debatten med et #respektdemokratiet.

Hør Lisbeth Knudsen fortælle om #respektdemokratiet i P1 Morgen 29. januar her.

Se Lisbeth Knudsen fortælle om #respektdemokratiet i DR2 Dagen 1. februar her (26 minutter inde)

---------

Lisbeth Knudsen er ansvarshavende chefredaktør og direktør for Mandag Morgen samt formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kgl. Teater. Hun har været koncernchef for Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske. Før det var hun blandt andet nyhedsdirektør i DR. Hver anden fredag skriver hun en klumme i Altinget, som alene er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Søren Espersen: Folketinget ser til, mens Grønland styrer mod katastrofe Søren Espersen: Folketinget ser til, mens Grønland styrer mod katastrofe Næste artikel Flemming Chr. Nielsen: Lavere takster over Storebælt er propagandaens tågehorn Flemming Chr. Nielsen: Lavere takster over Storebælt er propagandaens tågehorn
 • Anmeld

  BirgerMunthe · Folkepensionist

  Demokratiet der blev stjålet af de rige

  Det er et sygt demokrati, når de folkevalgte ikke respekterer dem der har valgt dem.
  Ulighed vil altid give ballade, derfor gik det så godt i DK, dengang der var et sikkerhedsnet for de fattige.
  Når de fattige finder ud af at dem der er valgt ind i Folketinget, koner der for egen vindings skyld, så er magtesløsheden uoverskuelig. - Så er det der er nogen der trækker i håndbremsen - det er kun begyndelsen.
  Når partierne giver sig selv milioner, i stedet for at hente dem hos medlemmerne, så er der nogen der bliver sure, når de ikke kan få den hjælp de har brug for - og det er ikke bare ærgerligt, det er snyd med demokratiet.
  - Danmark er ikke et demokrati længere, det smuttede under Fogh æraen. Det er ikke godt for demokratiet, når de folkevalgte forsøger at tryne fagforeninger og andre organisationer.

  - Måske vi skulle slå os sammen og genopfinde demokratiet!!

 • Anmeld

  Christian X

  HVEM

  er det der truer: Integrationsministeren, Pia Kjærsgård og Naser Khader...

  Vi har importeret flere hundrede tusinder, der ikke har vores demokratiske tilpasning. Mange foragter endda vores demokrati.

  Danske lærere har gjort, hvad de kan, men opgaven er for stor - og går endda ud over de børn af gammeldanskere, som også har behov for hjælp, dannelse og rettidig omsorg.

  Vi ligger som vi har redt.

 • Anmeld

  Christian X

  Vores unge demokrati har stadig børnesygdomme.


  Fortravlede journalister og politikere er underlagt en konkurrence om befolkningens opmærksomhed, som de ikke kan vinde på en redelig måde.

  Det har konsekvenser for den politiske proces, lovgivningen, hvem der bliver politikere og ministre - samt vores tillid til dem og systemet.
  En reform af folkestyret er nødvendig. En reform bør bl.a. forholde sig til følgende:

  1. Færre folkevalgte, der indbyrdes konkurrere om opmærksomhed.
  De skal til gengæld rustes bedre vha. adgang til faglige udvalg med dygtige og erfarne ”fag-faglige eksperter” (evt. digitale platforme), mindre skyggedepartementer til betjening af opposition samt flere uafhængige vismandsråd (f.eks. miljø og klima, sundhed, infrastruktur, digitalisering og teknologi) kunne give kvalificeret med- og modspil til politikere, medier og den offentlige debat.

  2. Dygtigere folkevalgte.
  Et kompensationsvederlag til politikere (for evt. lønnedgang) kunne tiltrække mere kompetente folketings kandidater. Kompetencekrav til ministre, der skal forvalte stillinger som ledere af organisationer med mia. budgetter med direkte ansvar for tusinder af menneskers ve og vel. Ministres pensioner bør gøres delvist afhængige af kvaliteten af det udførte lovarbejde (fejl og sjusk burde koste).

  3. Medier har et stort ansvar for hvordan politik formidles og dermed også for hvordan:
  • Folkestyret opfattes (og visse grupper opildnes)
  • Politikere tænker og agere
  • Samt hvem der vil være politikere.

  Omlæg mediestøtten så vi får færre og bedre medier, der gør sig mere umage.

 • Anmeld

  A. Hansen

  Manglende respekt

  Min respekt for de folkevalgte er forlængst forsvundet. Det skyldes bl.a. de folkevalgtes manglende respekt for deres vælgere, som f.eks. giver sig udtryk ved, de hyrer dyre konsulenter (på skatteydernes regning), der skal hjælpe dem med, at formulere deres politik og udtalelser til de vælgere, som de jo ikke kan blive valgt uden. Hvis de ikke kan være politiker uden hjælp, og stå på mål for deres egne holdninger, uden en spindoktor, så bør de finde noget andet at lave.
  Når jeg ser en idiot som Joachim B Olsen udtale, at den og den skal have nogle flade, og han så selv politianmelder folk, der "truer" ham på facebook og andre steder, så er det med til at bringe ham øverst på min "shitlist". Nu kører sagen om Lars Løkke Rasmussens sommerhus besøg, og den lille mand bliver fornærmet, når nogen formaster sig til, at antyde at manden er korrupt, hvilket han jo tydeligvis er! Min respekt for Lars Fadbamse forsvandt for mange år siden. Sådan kan jeg blive ved, og derfor er respekten for de fleste folkevalgte forsvundet.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Lisbeth Knudsen - hvorfor tror du der er så stor rift om at blive folkevalgt?

  Jeg forventer ingen svar fra dig. For i lighed med de folkevalgte ønsker også du kun eenvejs-kommunikation.

  Den eneste her på Altinget der går ind i debatten er Jarl Cordua - og tak til ham for det! En mand du kunne lære meget af Lisbeth!

 • Anmeld

  Joel Wedell · Moderator

  Respekt går begge veje.

  Politikerne og ikke mindst Pia Kjærsgaard og Nasher Khader er selv skyld i den forråelse den politiske debat har udviklet sig til.
  Polariseringen skyldes især de meget stærke holdninger til befolkningsgrupper samt den generelle fattiggørelse af borgerne.
  At reformer har splittet befolkningen er meget tydeligt og de er endnu ikke lykkedes at tilbagevise at disse reformer er pålagt af EU.
  En påstand der kan være svær at tilbagevise idet problemerne er ens i hele Europa.
  Så politikere, stram op og grib i egen barm og stop jere skuespil og manipulation af borgerne.

 • Anmeld

  Johanna Haas · cand. mag.

  #respektdemoratiet folketingspolitikere

  Glimrende ide, Lisbeth Knudsen, med hashtag: #respektdemokratiet!
  Ingen borgere, der ser demokrati som et gode kan være uenig i dine betragtninger.
  Det bør dog tilføjes, at et ganske særligt ansvar for en ordentlig adfærd, der ikke spreder hetz og had påhviler landets folkevalgte politikere. Der er adskillige, der trænger til en påmindelse om dette. Jeg giver af denne grund #respekterdemokratiet til:
  Bertel Haarder
  1.Fordi han lægger minoriteten for had i to klummer på Altinget.dk i januar 2018.
  2. Fordi han bedriver populisme ved mod bedre videne at fremkomme med en helt absurd påstand om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Altinget.dk
  Inger Støjberg:
  1. For sine gentagne løgne overfor Folketinget.
  2. For sin frit opfundne nytårskurs-løgn om en børnehave, hvor børnene ikke måtte spise svinekød
  3. For unødvendige teltlejre midt om vinteren
  4. Fortsæt selv listen. Der er ingen ende på den...
  5. Martin Henriksen:
  1. For endeløs mistænkeliggørelse af muslimer, af mennesker på flugt og af udlændinge helt generelt.
  2. For en nazistisk "Blut und Boden" definition af, hvem der er dansk og hvem der ikke er dansk.
  3. For bagvaskelse (Excit-cirklen).
  Naser Khader:
  1. For bagvaskelse (Excit-cirklen).
  2. For vedvarende mistænkeliggørelse af alle danske muslimer vha. løse påstande uden belæg.
  Pia Kærsgaard:
  1. For had, hetz og mistænkeliggørelse af muslimer, udlændinge og indvandrere. Eksemplerne er endeløse.
  4. Trine Bramsen (S):
  For udtalelsen at uanset hvordan man vender og drejer det er flygtninge uvelkomne gæster.
  5. Markus Knuth (V):
  1. For bagvaskelse (Excit-cirklen)
  2. For ansvarsfralæggelse i forbindelse med en skrivelse han har sat sit navn under (Excit-cirkel mail)
  De alt, alt for mange folkevalgte pilitikere, som burde have en påmindelse om at respektere demokratiet er en for stor opgave at liste op her - det sprænger enhver ramme for en læserkommentar.
  Jeg regber dog med at Lisbeth Knudsen m.fl. har fanget pointen: vores demokrati er ikke kun nødlidende pga. folkedybets opførsel på Facebook og ude i virkeligheden, men også - og nok så meget pga. populistisk politiker-adfærd.
  #respekterdemokratiet, Christiansborg!

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  " LIGE BØRN LEGER BEDST " !!!!!!!!!!!!!!!

  Racisme er vejen til afvikling af Dansk demokrat !!!!!!
  140000 Alkoholikere er vejen til afvikling af Dansk demokrati !!!!
  1000 vis af hjemløse er vejen til afvikling af D. demokrati !!!!!
  Trafikterror er vejen til afvikling af D. demokrati !!!!
  Forureningen er vejen til afvikling af D. demokrati !!!!! # OSV #
  Kapitalismen har spillet deres egne kort !!!! DEMOKRATIET VAKLER I DANMARK !!!!
  POLITIKERNE MENGLER EVNEN ( VILJEN ) TIL NYTÆNKNING !!!!!!!
  Venligst hp.

 • Anmeld

  Helge Smith

  Hvor mange gange skal det gentages.

  https://www.youtube.com/watch?v=_53nfQyDv78
  https://www.altinget.dk//artikel/kronik-nikoline-danmark-er-et-defekt-demokrati
  https://www.youtube.com/watch?v=16W0wakjtHU
  http://www.borgertinget.dk/

  Vi skal kunne kontrollere magten, lave undersøgelser et folketingsflertal ikke ønsker, stoppe magtmisbrug og kræve love ændret. Det kan vi, hvis vi har et borgerdrevet andetting. Giv os ret til at slås for det. Hvem ønsker IKKE, at borgerne kan kontrollere magten?

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Islamisterne

  har hele skylden, sammen med deres naive medløbere og støvleslikkere.
  mvh

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger, vælger

  Tryk avler modtryk.

  Det er helt oplagt, at vi på ingen måde skal acceptere, at politisk valgte, journalister eller offentligt ansatte bliver chikaneret og truet. Disse forhold skal der følges op på med klare konsekvenser.
  Chikanen kan være ubetænksom brug af tasterne på medierne, eller direkte fysiske trusler. Begge dele er lige uacceptabelt.
  ....
  *Vi har alle et ansvar for at være overfor andre, som vi ønsker, at de er overfor os.*
  og
  * Vi har alle et ansvar for at tale til og omtale andre sådan, som vi gerne selv vil blive omtalt og talt til*
  Som landets ansvarlige ledere har man et særligt ansvar, ligesom vi har det som voksne hjemme i familien. Vores adfærd og attitude danner forbillede.
  I de senere år har vi borgere og vælgere måtte stå inde for, at vi har valgt nogle politikere, der for nogles vedkommende med deres retoriske udmeldinger og handlinger skaber frygt, hetz, projektioner og nedladende indstilling overfor udvalgte befolkningsgrupper.
  *Den attitude skaber modtryk og frustrationer, som går ud over andre fredelige og fremkommelige meningsdannere og medarbejdere.*
  Er det for meget forlangt, at folketingsmedlemmer og medlemmer af regeringen har en anelse pli, når de udtrykker sig, så vi kan få ro og sameksistens ?
  Hjemme må vi trække vores børn og unge i ørerne, hvis de ikke opfører sig ordentligt overfor andre mennesker, - også for deres egen skyld. For kan de ikke finde ud af det sociale samspil, så vil der komme en ubehagelig modreaktion fra omgivelserne.
  Spørgsmålet er: Hvem trækker vores ansvarlige politiske ledere på Slotsholmen i ørerne, så freden og sameksistensen kan genfindes??
  Skal vi vente helt til næste valg, før vi kan få valgt politiske meningsdannere, der interesserer sig for velfærdspolitik og sammenhængskraft i vores samfund? • Anmeld

  Steffen Rasmussen · Pensionist

  En gratis omgang

  Det er for let, og en gratis omgang, som skribent altid at påpege, alt det, der er galt i vort samfund, - hvis man mener, som Lisbeth Knudsen, her, at vi ikke kan have et demokrati uden politibeskyttelse, ville det være på sin plads at afkræve skribenten alternative løsninger.
  Dem ser vi jo ikke ligefrem ret meget til i forvejen. Ja, de glimrer faktisk ved deres fravær fra parnasset bag de blankpolerede skriveborde...
  Derfor giver jeg faktisk ikke en s... for den slags artikler.

 • Anmeld

  Niels Poul Dreyer

  Lad det "repræsentive demokrati" dø!

  Hvor skal man starte. ægget eller hønen, hvad kom først. Politikerne generelt har vist sig at være bedrevidende, i lommen på erhvervslivet, eller halv korrupte, skandaler i tonsvis vælter ud af skabet lige fra IC4 til landbrugspakke, kvotekonger. I kommuner finder vi masser af sager om nepotisme , bonus og fratrædelsesgodgørelser til direktører. Jeg har tabt troen på de repræsentative demokrati og det er faktisk vores pligt at forfølge de politikere og gøre livet surt for dem. At gøre systemet til skamme via oprør, modvilje og modstand og passiv selvjustits. Lad det "demokrati" dø!! Læs mit manifest og andet på www.sortregering.dk

 • Anmeld

  Helge Smith

  Kære Niels Poul Dreyer og andre ...

  Selvfølgelig skal vi ikke lade demokratiet dø, vi skal derimod forstærke det med et andetting.
  Et andetting bestående af 300 tilfældigt udtrukne borgere (med de 25 ældste ud og 25 nye ind hvert kvartal) kan blandt andet:

  1) kræve regler for gavers værdi til folketingsmedlemmer og især for ministre.
  2) foretage en ny sikkerhedspolitisk vurdering.
  3) gennemgå sociallovene for at se, hvor ændringer er nødvendige.
  4) lave undersøgelser af emner som folketingsflertal blokerer.
  5) forlange kontrakttekster lagt frem til vurdering inden salg af statens ejendom.
  6) undersøge behovet for antallet af offentligt ansatte i forskellige sektorer.
  7) gennemgå statstilskud til privatskoler og privathospitaler.
  8) gennemgå skattelovene med henblik på forbedringer.
  9) undersøge og ændre reglerne for førtidspension.
  10) afsætte ministre der misbruger deres position.
  11) vurdere flygtninge- og indvandrerpolitikken.
  og alt muligt andet, foruden lave undersøgelser af emner, et folketingsflertal ikke ønsker undersøgt osv.

  Giv os lov til at stille op, så vi kan kræve en grundlovsafstemning om et andetting. Vi borgere skal have mere kontrol med magten.

  http://borgertinget.dk/v%C3%A6lgererkl%C3%A6ring.html


 • Anmeld

  Jannie Hansen

  Gensidig respekt

  Når de "folkevalgte" ikke respekterer folket, hvorfor skal folket så respekterer dem ??