Wammen fremlægger prognose for dansk økonomi: "Inden længe skal vi udfase hjælpepakkerne"

STATUS: Corona har bragt dansk økonomi i dyb krise, men udsigterne er fornuftige. Det var hovedbudskabet fra finansministeren, da han tirsdag fremlagde ny prognose for økonomien. Wammen vil dog endnu ikke sige, hvordan økonomien så skal genoprettes. Se pressemødet, eller læs om hovedpunkterne her.

Kristine Korsgaard

For seks uger siden opstillede Finansministeriet tre scenarier for, hvor galt det kan gå for dansk økonomi i kølvandet på coronanedlukningen. I dag tirsdag kunne Nicolai Wammen så fortælle, hvordan virkeligheden foreløbig ser ud:

”Vi ligger et sted imellem det midterste og det mest negative scenarie,” fastslog han på pressemødet, hvor han præsenterede ministeriets nyeste Økonomiske Redegørelse med en prognose for dansk økonomi.

Og slemt ser det ud. Regeringen forventer et fald i BNP på mere end fem procent i år og et fald i eksporten på næsten ni procent – dog med ekstraordinært store forbehold, da man ikke ved, hvordan økonomien udvikler sig i udlandet.

”Det bliver et hårdt tilbageslag, som vil kunne mærkes i det danske samfund,” sagde finansministeren. Han insisterede på også at fokusere på lyspunkterne trods det, han kalder ”en dyb krise”.

”Men også en krise, vi i Danmark står godt rustet til at takle, hvis vi fortsætter med at bære os klogt ad,” sagde Wammen. ”Gør vi det, kan vi komme stærkere og grønnere ud af krisen,” sagde han.

Lys i mørket
Regeringens økonomer forventer en stigning i BNP på omkring fire procent næste år og en stigning i eksporten på godt seks procent. Vi indhenter altså med Nicolai Wammens ord ”noget af det tabte” og ser ud til at komme ”på ret kurs” næste år.

”Der er nogle lys i mørket, som er værd at lægge mærke til. Krisen kan komme til at ramme relativt kortvarigt. Og troen på fremtiden er så småt ved at vende tilbage hos forbrugerne,” sagde han og pegede på, at der nu tegner sig en lille stigning i detailhandlen herhjemme.

”Danskerne er med andre ord begyndt at svinge dankortet igen, og det er positivt, både for den enkelte og for dansk økonomi,” sagde finansministeren.

Regeringen er fra flere sider blevet kritiseret for at nøle med at komme med udspil til en samlet plan for genopretning af dansk økonomi. Altså en plan for, hvordan man med en aktiv finanspolitik vil få gang i økonomien igen ved at sende flere penge i omløb. Planen kom heller ikke i dag, og Wammen svarede ikke på spørgsmålene om, hvornår regeringen kommer med et finanspolitisk udspil.

Han varslede dog, at regeringen nu er klar til at gå fra akut nødhjælp til økonomien til langsigtede tiltag.

”Det er tid til et politisk gearskifte. Når vi åbner landet op igen, er det tid til at se på nye redskaber. Derfor skal vi nu i gang med inden længe at udfase hjælpepakkerne og sætte ind med genopretning,” sagde Nicolai Wammen.

Læs også

Eksperter kommer med bud i morgen
Han henviste til, at en uafhængig ekspertgruppe i morgen vil fremlægge sit bud på, hvordan man konkret kan udfase hjælpepakkerne og gå over til økonomisk genopretning.

Ministeren svarede ikke på pressens spørgsmål om, hvorvidt der er råd til at sætte ind med nye hjælpepakker, hvis en ny coronabølge rammer til efteråret.

Han svarede heller ikke på, hvordan Danmark skal afbetale sin nye udlandsgæld på mere end 200 milliarder kroner. Eller på, hvor mange nye ledige regeringen forventer der vil komme, når man udfaser hjælpepakkerne, som under coronakrisen har holdt hånden under tusindvis af danske arbejdspladser.

Nicolai Wammen gjorde det dog klart, at ”der vil være virksomheder, der lukker ned, og der vil være arbejdspladser, vi mister, desværre”.

Dokumentation

Se hele Økonomisk Redegørelse

Find Finansministeriets status og prognose "Økonomisk Redegørelse, maj 2020" på Finansministeriets hjemmeside her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00