Dagens overblik: Danmark har brug for mere end 200 milliarder kroner til at betale for coronakrisen

NYHEDSOVERBLIK: Coronakrisen betyder, at den danske stat skal optage store milliardlån for at betale hjælpepakker. Mail viser, at Søren Brostrøm advarede mod nedlukning af samfundet i marts. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger i dag ud med nyheden fra Finansministeriet om, at Danmark får brug for cirka 207 milliarder kroner mere i finansiering i år, efter at coronakrisen har ramt landet.

I december lød forventningen til statens finansieringsbehov på 87 milliarder kroner. Men det tal er nu opjusteret til 294 milliarder kroner.

Det forøgede behov for finansiering skyldes blandt andet de mange hjælpepakker, som regeringen har lavet sammen med Folketinget under coronakrisen, oplyser Finansministeriet.

Læs også

Brostrøm advarede mod nedlukning
Ti dage inden regeringen valgte at lukke dele af det danske samfund ned, havde direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, advaret om, at sådant et tiltag kunne gøre mere skade end gavn.

Det skriver Ekstra Bladet, der er i besiddelse af en mail fra 1. marts, som Søren Brostrøm sendte til en række centrale embedsmænd i Sundhedsministeriet.

I mailen skriver Brostrøm, at en nedlukning kan have mere skadelige konsekvenser end gavnlige effekter for samfundet.

”Tiltag som begrænsning af forsamlinger samt lukning af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og trafikforbindelser kan have betydelige negative samfundsmæssige og økonomiske effekter,” skriver Brostrøm ifølge Ekstra Bladet og tilføjer:

”Der er generelt ikke god dokumentation for den smitteforebyggende effekt ved disse tiltag. Der synes at være nogen evidens for, at lukning af arbejdspladser og forlængelse af ferie kan reducere smittespredning og sygdomsbyrde ifm. influenza-epidemier.”

Danmarks sparekurs i EU vækker kritik fra parlamentsformand
Det har vakt opsigt, at Danmark i weekenden sammen med sine allierede i den såkaldte EU-sparebande, Holland, Østrig og Sverige, udsendte et fælles papir, hvor de slår fast, at de ikke støtter et forslag om fælles gældspådragelse i EU.

Meldingen kom, efter at Tyskland og Frankrig havde foreslået en lånemodel, hvor EU-lande i fællesskab optager et lån, som skal fordeles til de medlemslande, der er hårdest ramt efter coronakrisen, men afdrages ligeligt.

Beskeden fra de fire lande, der også går under betegnelsen de fire sparsommelige lande, får kritik fra Europa-Parlamentets formand, David Sassoli, der i et interview med Altinget advarer Danmark og de øvrige sparelande om, at lån til de coronaramte lande ikke vil være nok.

”Det ville være absurd at tro, at nogen kan redde sig selv ved at efterlade alle andre i problemer. Sådan kommer det ikke til at fungere. Vi har alle brug for at komme ud af det her sammen og med et stærkere europæisk marked efter krisen,” siger Sassoli til Altinget.

Læs hele interviewet her.

LA mister sit sidste medlem i Københavns Borgerrepræsentation
På blot to uger er Liberal Alliance gået fra at have to medlemmer i Københavns Borgerrepræsentation til nul medlemmer.

Mandag annoncerede det sidste medlem, Heidi Wang, at hun forlader partiet til fordel for Venstre, som hun tidligere har været medlem af.

For 14 dage siden var det Karina Bergmann, der meddelte, at hun skiftede til Konservative.

Wang blev valgt til Borgerrepræsentationen første gang i 2001 for Venstre, men i 2010 skiftede hun til Liberal Alliance. Bergmann fik plads i Borgerrepræsentationen, da Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, trak sig for at hellige sig sit nye arbejde som partileder.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i samråd om Ikeas genåbning af varehuse.
  • Klokken 12.00: Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer Økonomisk Redegørelse ved et pressemøde i Finansministeriet.
  • Klokken 13.00: Møde i folketingssalen med blandt andet behandling af forslag om udsendelse af danske militære bidrag til Natos mission i Irak.
  • Klokken 14.00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er kaldt i samråd om konsekvenserne af ændringer i de nye sygehusbyggerier, og om byggerierne fortsat lever op til deres formål og tilsagnskriterier.
  • Klokken 15.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd om bopælspligt.
  • Klokken 16.00: Mattias Tesfaye skal deltage i dagens sidste samråd, som handler om repatrieringsordningen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00