Dagens overblik: S-ordførere kritiserer partiets eget forslag om opsparingsbaseret ældrepleje

Radikale vil have bestikkelsessager i embedsværket frem i lyset, der er knas med arbejdsmiljøet i folkekirken, og så er der uenigheder i Socialdemokratiet om, hvordan fremtidens ældrepleje skal finansieres. Læs mere om det hele her. 

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, har tidligere på måneden været ude med et forslag om at lave en opsparingsbaseret model til fremtidens ældrepleje.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, har tidligere på måneden været ude med et forslag om at lave en opsparingsbaseret model til fremtidens ældrepleje.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Møller MunksgaardAndreas Wind

God formiddag, og velkommen til en ny dag med dagens sommeroverblik.

Der er nok at tage fat i i dag med alt fra festivitas på Rådhuspladsen for at fejre Jonas Vingegaard til uenigheder i Socialdemokratiet om fremtidens ældrepleje. Og vi skal også lige et smut forbi folkekirken, der igen-igen har været i søgelyset for problemer med arbejdsmiljøet.

Sæt dig godt til rette og bliv klogere på det hele her.

Jonas Vingegaard fejres på Rådhuspladsen med tale fra statsministeren

I dag starter vi overblikket ud i det muntre hjørne.

Det er nemlig blevet onsdag, og hvis du befinder dig i Københavnsområdet, har du mulighed for at få et glimt af årets Tour de France-vinder, Jonas Vingegaard.

Han skal nemlig fejres på Københavns Rådhus i dag, og efter al forventning kommer der til at være rigeligt med mennesker at vinke til fra Rådhusets balkon.

Men før Vingegaard skal hyldes fra balkonen vil fejringen også byde på taler fra både statsminister Mette Frederiksen, kulturminister Jakob Engel-Schmidt samt Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen.

Festlighederne starter ved Rådhuset klokken 13.

Hver femte sognepræst har været langtidssygemeldt

Vi forlader Tour de France-festen for at kigge folkekirken lidt efter i sømmene. En ny kortlægning lavet af Jyllands-Posten viser nemlig, at knap hver femte sognepræst har været langtidssygemeldt grundet problemer med arbejdsmiljøet.

Helt præcist viser kortlægningen, at der fra 2019 til 2022 har været 361 præster, der var sygemeldt i 25 dage eller mere, skriver Jyllands-Posten.

Det er ikke første gang, at folkekirken kommer i søgelyset for at have problemer med arbejdsmiljøet, og ifølge formanden for Præsteforeningen, Pernille Vigsø Bagge, hænger antallet af langtidssygemeldinger sammen med problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Tal fra Arbejdstilsynet viser ifølge Jyllands-Posten også, at man inden for folkekirken modtog 59 tilsynsreaktioner omkring det psykiske arbejdsmiljø i perioden fra 2019 til 2022.

Radikale kræver åbenhed om embedsværkets bestikkelsessager

Bør det være op til graverjournalister at få omfanget af bestikkelsessager i embedsværket frem i lyset?

Ikke hvis det står til de Radikale.

I dag bliver bestikkelsessager mod ansatte i embedsværket indberettet til Rigrevisionen, men sagerne bliver ikke nødvendigvis offentliggjort.

Men det skal frem i lyset. Og myndighederne bør selv fortælle om dem.

Sådan lyder budskabet fra radikales udenrigsordfører, Christian Friis Bach i dag i Frihedsbrevet.

Mediet kan i dag fortælle, at mindst 18 ansatte i Udenrigsministeriet, herunder både danske medarbejdere og lokalansatte på ambassader, har været under mistanke eller dømt for bestikkelse siden 2015.

“Sagerne er selvfølgelig pinlige, men jeg kan ikke se, hvorfor man ikke bare fortæller om de her sager. Så kan ingen jo sige, at man holder dem skjult,” siger den tidligere udviklingsminister til Frihedsbrevet.

Læs historien her.

Skal fremtidens ældrepleje være opsparingsbaseret? Det er der uenighed om i S

Vi skal også en tur forbi Socialdemokratiet, hvor der ser ud til at være uenighed i folketingsgruppen om, hvordan man bedst finder finansieringen til fremtidens ældrepleje.

I et debatindlæg i Avisen Danmark er tre folketingsmedlemmer fra Socialdemokratiet nemlig ude og modsige et forslag fra partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, om at lave en opsparingsbaseret model til fremtidens ældrepleje på linje med en pensionsopsparing.

De tre folketingsmedlemmer bag debatindlægget er Anders Kronborg, der er medlem af gruppeledelsen, Thomas Skriver, der er skatteordfører, og Maria Durhuus, der er misbrugsordfører.

“En opsparingsbaseret velfærdsmodel er at misforstå problemerne, som velfærdssamfundet står overfor. Det er derfor heller ikke en vej, vi vil anbefale vores parti at gå for at løse fremtidens udfordringer i ældreplejen. Den kollektivt finansierede velfærd og offentlige service vil med en sådan model få et afgørende knæk,” skriver de tre folketingsmedlemmer i debatindlægget.

Du kan læse hele debatindlægget fra de tre ordførere her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Vingegaard

Cykelrytter, Tour de France-vinder 2022

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00