Dagens overblik: Irak fordømmer ny koranafbrænding i Danmark

Endnu en koranafbrænding i Danmark får flere muslimske lande til at tage bladet fra munden, mens en ny retsreform i Israel har ledt til voldsomme demonstrationer i landet. Og så skal vi et smut forbi de danske grænser, der kæmper med at holde kokainen ude af landet. Få dit overblik her.

Foto: REUTERS/Khalid Al-Mousily
Marie Møller MunksgaardGitte Skotby-Young Ballenstedt

God formiddag, og velkommen til endnu en dag, hvor Altinget giver dig overblikket over de største politiske nyheder.

Dagens overblik er præget af uro og demonstrationer i flere lande, herunder Israel og Yemen. En omstridt retsreform har nemlig fået israelerne på gaden for at protestere, mens en ny koranafbrænding i Danmark har fået adskillige muslimske lande til at reagere.

Og mens protesterne eskalerer ude i verden, ser en eftertragtet form for narko ud til at strømme ind i Danmark på trods af modstand fra politiet.

Læs mere om det hele her.

Demonstration mod Sverige og Danmark efter koranafbrændinger

I dag starter vi med at se nærmere på de koranafbrændinger, der har fundet sted i Danmark og Sverige i den seneste tid. Så sent som i går brændte den højreradikale gruppe Danske Patrioter nemlig endnu en koran af foran Iraks ambassade i København.

Ikke længe efter gik Irak ud og fordømte den seneste afbrænding, og også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen var igen ude og tage afstand til de seneste ugers koranafbrænding.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Danmark fordømmer dagens afbrænding af Koranen, som blev udført af meget få individer. Disse provokerende og skamfulde handlinger repræsenterer ikke den danske regerings synspunkter," skriver ministeren i en skriftlig udtalelse til Jyllands-Posten.

Afbrændingen af koranen foran den irakiske ambassade i København har også affødt reaktioner fra flere andre muslimske lande. I Yemens hovedstad, Sanaa, samlede tusindvis af mennesker sig for at vise deres utilfredshed, mens det tyrkiske udenrigsministerium har fordømt afbrændingen og kaldt det for en hadforbrydelse.

Det skriver Berlingske.

Kokain strømmer ind over de danske grænser

Herfra skal vi vende blikket mod de danske grænser, hvor en tendens begynder at tegne sig.

I disse år vælter det nemlig ind med stoffet kokain i Danmark på trods af modstand fra politiet og toldmyndigheder, der beslaglægger flere og flere kilo af det populære narkotika.

Det skriver Berlingske.

Helt konkret var der i 2022 5.462 beslaglæggelser af kokain. Det er det næsthøjeste antal beslaglæggelser målt siden 2000, hvor der var 780 beslaglæggelser. Det viser tal fra National Enhed for Særlig Kriminalitet ifølge Berlingske.

Ifølge Henrik Vigh, der er professor ved Institut for Antropologi og Center for Global Kriminologi ved Københavns Universitet, er efterspørgslen på kokain steget i Danmark i takt med, at især colombianske karteller har fundet ud af, at Europa er et stort vækstmarked.

"Det har været et støt stigende problem det seneste par årtier," siger Henrik Vigh til Berlingske.

Israels parlament tager afgørende skridt til at indskrænke højesterets magt

Mandag blev også en afgørende dag i Israel, da det israelske parlament, Knesset, stemte første del af en reform igennem, som i månedsvis har affødt protester og demonstrationer.

En del af reformen går ultrakort fortalt ud på at begrænse den israelske højesterets beføjelser - og det er særdeles ømtåleligt i Israel, som ikke har nogen forfatning. Love kan dermed ikke erklæres forfatningsstridige. Derfor har det hidtil været domstolenes opgave at bedømme, om en lov var ‘rimelig.’ Og i modsat fald har domstolene haft beføjelser til at annullere den. Den beføjelse står nu til at falde væk.

En anden del af reformen går ud på at give et flertal i Knesset mulighed for at omgå den israelske højesteret gøre det sværere at erklære en premierminister uegnet, skriver DR.

Netop den siddende premierminister Benjamin Netanyahu har flere verserende retssager, og kritikere forbinder reformen med netop dette forhold. Netanyahus regering sidder på nuværende tidspunkt på 64 ud af Knessets 120 pladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00