Lørdag kan Nye Borgerliges skæbne blive afgjort: Her er otte nedslag fra otte år med partiet

Lørdag den 27. januar skal Nye Borgerliges medlemmer beslutte om partiet skal lægges i graven. Det sker efter det mest turbulente år i partiets historie. Altinget giver dig her otte nedslag fra de otte år, hvor Pernille Vermund og co. har været en del af dansk politik.

Nye Borgerlige er et parti, der har gennemlevet lidt af hvert. I januar trak Pernille Vermund stikket som formand. To måneder senere var hun tilbage på posten. Lørdag skal de stemmeberettigede medlemmer afgøre Nye Borgerliges fremtid.
Nye Borgerlige er et parti, der har gennemlevet lidt af hvert. I januar trak Pernille Vermund stikket som formand. To måneder senere var hun tilbage på posten. Lørdag skal de stemmeberettigede medlemmer afgøre Nye Borgerliges fremtid.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge WindingFrida FlinchSebastian Vidkjær Stone

Det er otte år siden, danskerne for første gang stiftede bekendtskab med Nye Borgerlige. Et parti, der siden grundlæggelsen i 2015, har skrevet partihistorie spækket med turbulente kapitler. 

Lørdag samles Nye Borgerlige til generalforsamling for potentielt at lægge partiet delvist i graven.

Helt konkret skal partiets stemmeberettigede medlemmer stemme om, hvorvidt partiet skal afvikles. Skal det lykkes, kræver det, at to tredjedele af medlemmerne stemmer for at skrinlægge partiet nu på lørdag og ved en efterfølgende generalforsamling.

Afstemningerne kommer som følge af, at de to sidste folketingsmedlemmer i partiet, Pernille Vermund og Kim Edberg Andersen, 10. januar meddelte på mediet X, at de anbefaler partiets hovedbestyrelse, at Nye Borgerliges folketingsgruppe nedlægges, og at partiet opløses.

Læs også

Det seneste år har da også budt på alt lige fra eksklusioner, partihoppere, dårlige meningsmålinger, to formandsexitter til et formandscomeback.

Hvordan kom det så vidt? Og hvad har otte år med Pernille Vermund og co. budt på?

I anledning af lørdagens afgørende generalforsamling ser Altinget tilbage på de otte største nedslag i partiets i historie.

Partiet ser dagens lys og melder sig klar til Folketinget

I en sofa i Rungsted formulerer Pernille Vermund og Peter Seier Christensen et principprogram for det nye parti. 
I en sofa i Rungsted formulerer Pernille Vermund og Peter Seier Christensen et principprogram for det nye parti.  Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Nye Borgerlige stiftes af Peter Seier Christensen og Pernille Vermund 20. oktober 2015, der begge kommer fra en fortid i Konservative. De to formulerer principprogrammet i Peter Seier Christensens sofa i Rungsted. 

Mindre end et år efter oplyser partiet på et pressemøde, at man har samlet nok underskrifter til at blive opstillingsberettiget til Folketinget. Igen er partiformand Pernille Vermund flankeret af sin højre hånd, Peter Seier Christensen. 

Vermund går i kødet på Kristian Thulesen Dahl

Pernille Vermund tørner for første gang sammen med DF's daværende formand Kristian Thulesen Dahl til en debat 7. marts 2019. 
Pernille Vermund tørner for første gang sammen med DF's daværende formand Kristian Thulesen Dahl til en debat 7. marts 2019.  Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

“Er du klar? Er du klar? Er du klar?”

et to timer langt debatmøde i Sønderjylland afbryder en kampklar Pernille Vermund flere gange daværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl i en debat om Danmarks udlændingepolitik. De slås om de samme vælgere, og det er første gang, de mødes i direkte duel. 

Pernille Vermund gentager partiets fire velkendte og ufravigelige krav på udlændingeområdet. Hvis DF er klar på at støtte dem, er de andre partier tvunget til at lytte efter. Thulesen Dahl tøver. Han opstiller ikke ultimative krav, lyder det.

Debatten fandt sted 7. marts 2019. Den var arrangeret af JydskeVestkysten og blev modereret af Thomas Funding.

Nye Borgerlige kommer i Folketinget

Pernille Vermund på vej til den sidste partilederdebat inden valgdagen i 2019. 
Pernille Vermund på vej til den sidste partilederdebat inden valgdagen i 2019.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Partiet bliver for første gang valgt ind i Folketinget ved valget 5. juni 2019. Partiet scorer 2,4 procent af stemmerne fra vælgerne, og det bliver ikke til afgørende mandater.

På Christiansborg bliver partiet repræsenteret med fire mandater: Pernille Vermund, Peter Seier Christensen, Mette Thiesen og Lars Boje Matthiesen udgør folketingsgruppen.

Konkurrenterne i Dansk Folkeparti får en syngende vælgerlussing og mister 21 af de mandater, partiet vandt ved jordskredssejren i 2015.

På valgaftenen er Pernille Vermund iført den samme røde kjole, som hun mødte Kristian Thulesen Dahl i under debatten i Sønderjylland.

Meningsmålinger på himmelflugt

Nye Borgerlige står stærkt under coronapandemien. Partiet anlægger en kritisk linje overfor regeringens håndtering. 
Nye Borgerlige står stærkt under coronapandemien. Partiet anlægger en kritisk linje overfor regeringens håndtering.  Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Under coronapandemien står Nye Borgerlige stærkt i meningsmålingerne. Partiet stiller sig ofte kritisk over for regeringens håndtering af pandemien.

Det er blandt andet med til at udløse den bedste måling i partiets historie.

I marts 2021 vil hver tiende dansker nemlig sætte deres kryds ved liste D. Tilslutningen ville ved et folketingsvalg have givet partiet 18 mandater.

Voldeligt sammenstød til valgfesten 

Mette Thiesens kæreste er involveret i et voldeligt optrin til partiets valgfest. Hun har været med Pernille Vermund fra start, men forlader Nye Borgerlige til fordel for Dansk Folkeparti.
Mette Thiesens kæreste er involveret i et voldeligt optrin til partiets valgfest. Hun har været med Pernille Vermund fra start, men forlader Nye Borgerlige til fordel for Dansk Folkeparti. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

1. november 2022 er danskerne nok en gang gået stemmeboksene for at sætte deres kryds.

Nye Borgerlige har mistet den tilslutning, partiet opbyggede under coronakrisen. Resultatet bliver en lille fremgang fra valget i 2019: Partiet scorer 3,7 procent af stemmerne og får seks mandater.

Den store valgfest bliver dermed ikke, som partiet kunne have håbet. Og den tager endnu en drejning, da kæresten til partiets profilerede folketingsmedlem Mette Thiesen opfører sig truende og voldeligt over for en af partiets ansatte. 

Hændelsen ender i en politianmeldelse, og en uge efter valgaftenen har Mette Thiesen forladt Nye Borgerlige. Hun er i dag folketingsmedlem og gruppeformand for Dansk Folkeparti.

Exit Vermund 

10. januar vælger partistifteren at trække stikket som formand. Hun vender dog senere tilbage. 
10. januar vælger partistifteren at trække stikket som formand. Hun vender dog senere tilbage. 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

10. januar 2023 meddeler Pernille Vermund til alles store overraskelse, at hun vil trække sig som partiformand.

"Jeg har, siden vi stiftede Nye Borgerlige, været ærlig om, at jeg ikke så mig selv som politiker," skriver hun i en orientering til partiets medlemmer.

Hun har på dette tidspunkt siddet på posten i syv år. Hun opfordrer partiet til at finde en ny formand inden årets udgang. Pilen peger på Lars Boje Mathiesen.

Det kan den nyvalgte folketingspolitiker Mikkel Bjørn imidlertid ikke forlige sig med, og i protest mod Lars Bojes linje vælger han at forlade partiet og tage sit mandat med over i Dansk Folkepartis lejr. 

Lars Boje Mathiesen bliver valgt som partiets nye formand 7. februar. 

Ny ledelse går i opløsning 

På et ekstraordinært årsmøde 7. februar 2023 bliver Lars Boje Mathiesen valgt til ny formand, og Henriette Ergemann bliver valgt til næstformand. 

Men den nyvalgte ledelse falder hurtigt fra hinanden. Efter få uger som næstformand for partiet må Henriette Ergemann trække sig fra næstformandsposten.

Det gør hun 20. februar 2023, da det kommer frem, at hun har skrevet en række konspiratoriske kommentarer om corona på Facebook.

Ergemann beskrev blandt andet den danske vaccinationsindsats som en "massepsykose" og "et sygt narrativ" og spekulerede i, at politikerne ikke fik den rigtige coronavaccine, men i stedet fik indsprøjtninger med saltvand. 

10. marts 2023 beslutter Nye Borgerliges hovedbestyrelse så at ekskludere Lars Boje Mathiesen fra partiet. Han er færdig som partiformand efter knap en måned i formandsstolen.

Ifølge hovedbestyrelsen har Lars Boje stillet et ultimatum om at få udbetalt 350.000 kroner til sin egen konto, ellers vil han trække sig som formand.

Oven på eksklusionen vælger Pernille Vermund at blive som formand for partiet.

Håndklædet i ringen 

Med Peter Seier Christensens sygemelding var Nye Borgerlige kun repræsenteret af to mandater på Christiansborg. Pernille Vermund og Kim Edberg Andersen. Nu har de alle tre meldt sig ud af partiet.
Med Peter Seier Christensens sygemelding var Nye Borgerlige kun repræsenteret af to mandater på Christiansborg. Pernille Vermund og Kim Edberg Andersen. Nu har de alle tre meldt sig ud af partiet.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

10. januar meddeler partiets to tilbageværende folketingsmedlemmer, Pernille Vermund og Kim Edberg Andersen, at de anbefaler partietes hovedbestyrelse at folketingsgruppen nedlægges, samt at partiet opløses. 

De borgerlige kræfter skal samles, og stemmespildet på højrefløjen skal minimeres, lyder beggrundelsen fra de to folketingsmedlemmer.

"Med to aktive mandater i Nye Borgerliges folketingsgruppe risikerer vi ikke alene at arbejde os i stykker, men også at være dem, der spænder ben for et borgerligt flertal og dermed en borgerlig statsminister. Det kan vi ikke forsvare," skriver Pernille Vermund i et opslag på mediet X.

Partiets organisatoriske formand Frederik Meyer Johannesen oplyser, at partiet første kan erklæres opløst, hvis to tredjedele af de stemmeberettigede medlemmer på to ekstraordinære generalforsamlinger stemmer for. 

Både Pernille Vermund, Kim Edberg Andersen og Peter Seier Christensen har desuden også meldt sig ud af partiet, hvorfor det ikke længere er repræsenteret på Christiansborg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)

Kim Edberg Andersen

MF (DD), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
BA i politik og administration (Aalborg Uni. 2012)

0:000:00