Her er tre ting, vi tager med fra debatten mellem Vermund og Thulesen Dahl

DUEL: For første gang stod Kristian Thulesen Dahl torsdag aften ansigt til ansigt med Pernille Vermund i Aabenraa i Sønderjylland. Altinget var til stede og samler her de vigtigste observationer fra duellen.

Både Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB) stiller op i Sydjyllands Storkreds til det kommende folketingsvalg. 
Både Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB) stiller op i Sydjyllands Storkreds til det kommende folketingsvalg. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

”Det er bestemt vores hjemmebane. Er du tosset, mand? Det er et dejligt sted.”

Svaret lød prompte og selvsikkert fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og det til stor begejstring for mange af de 250 fremmødte, der torsdag havde fundet plads på forreste parket i forsamlingshuset Folkehjem i Aabenraa.

Det var her i Syd- og Sønderjylland, at Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i 2015 hentede 28,4 procent af stemmerne og dermed malede 11 af de i alt 13 valgkredse gule, og det var nærmere bestemt her i Aabenraa, at Dansk Folkeparti sejrede størst med i alt 31,8 procent af stemmerne tilbage i 2015.

Men det er formentlig blandt andet også her, at Dansk Folkeparti ifølge de seneste målinger nu står med en svækket vælgeropbakning, ligesom det med stor sandsynlighed kan være Nye Borgerlige og formand Pernille Vermunds fortjeneste.

Løkke siger, at han ikke vil være statsminister for enhver pris. Det tror jeg gerne, at han vil. Hvis I står sammen med os, så kommer han ikke udenom det. Er du klar? Er du klar? Er du klar?

Pernille Vermund (NB)
Formand

Derfor gav det også god mening, at Aabenraa torsdag aften dannede ramme om den første direkte duel mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB), der kommer til at kæmpe direkte om de syd- og sønderjyske vælgere til det kommende folketingsvalg.

Altinget samler herunder op på tre ting, som vi lærte af debatten.

Jeg er ikke parat til ultimative krav i Folketinget. Med den stil, du lægger for dagen, skal vi have plantet nogle flere træer rundt om Christiansborg.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Formand

Jeg er ikke parat til ultimative krav i Folketinget. Med den stil, du lægger for dagen, skal vi have plantet nogle flere træer rundt om Christiansborg.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Formand

Enighed om økonomiske uenigheder
Mens der i de første tre kvarter blev kæmpet hårdt om at indtage den strammeste udlændingekurs, fik diskussionen om den økonomiske politik pludselig delt både kandidaterne og de fremmødte i salen op i to forskellige fløje.

For mens Dansk Folkeparti vil holde skatten i ro og øge væksten i den offentlige sektor, går Nye Borgerlige til valg på skattelettelser, færre afgifter og minusvækst i det offentlige:

”Hvis vi skal kunne sørge for sundhed på højeste niveau og for, at ældre får et ordentligt og værdigt liv, er vi nødt til at blive rigere som samfund. Når politikerne skaber en offentlig sektor, hvor alt for mange sidder bag et skrivebord, så går det også ud over velfærden,” lød det blandt andet fra Pernille Vermund.

DF-formanden satte primært spørgsmålstegn ved Nye Borgerliges finansieringsmodel, men ud over det og en enkelt spydig kommentar om, hvorvidt Vermund med sin økonomiske politik burde have stillet op i Nordsjælland, hæftede Thulesen Dahl sig primært ved, at der på dette område tegnede sig en markant forskel på de to partier:

”Det er fair nok at have sådan en politisk holdning, og det er et af de steder, hvor Nye Borgerlige kommer med noget nyt. Det er en anden samfundsmodel, og det er en ærlig sag. Der er ikke noget problem med at mene det; jeg synes bare, det er forkert,” sagde Dansk Folkepartis formand og fremhævede i stedet, at det blandt andet skal være velfærdssamfundets opgave at sikre en værdig ældrepleje.

Læs også

To veje til stram udlændingepolitik
Det var gennemgående for samtlige af de i alt to timers debat, at Pernille Vermund ønskede at distancere sig fra både Kristian Thulesen Dahl, men i særdeleshed hele det etablerede politiske system på Christiansborg.

Det gjorde sig særligt gældende på debatten om udlændingeområdet, hvor de to parter ikke behøvede lang tid om at blive enige om målet. I stedet forsøgte kandidaterne derfor at overbevise de nysgerrige sønderjyder om, hvem der bedst sikrer en stram udlændingepolitik fremover.

Pernille Vermund med sine tre ufravillige krav og Kristian Thulesen Dahl med sin mere langsigtede og kompromissøgende metoder både i og uden for blå blok:

”Lars Løkke Rasmussen sad der på dine mandater. Du accepterede, at han blev siddende, til trods for at han ødelagde Danmark. Tænk, hvis I havde stået fast. Jeg kommer til at stå fast, og jeg kan garantere dig, at jeg ikke kommer til at flytte mig. Hvis du havde modet til at stå fast sammen med mig, så kunne vi gøre det,” sagde Pernille Vermund blandt andet med henvisning til flygtningekrisen i 2015 og fortsatte:

”Løkke siger, at han ikke vil være statsminister for enhver pris. Det tror jeg gerne, at han vil. Hvis I står sammen med os, så kommer han ikke uden om det. Er du klar? Er du klar? Er du klar?” spurgte Vermund gentagende til stor jubel fra salen, inden Thulesen Dahl svarede igen:

”Hvis jeg sad til forhandlinger og kunne få to ud af tre krav igennem, så ville jeg tage de to, og så ville jeg arbejde hårdt for at få det tredje krav opfyldt i de næste forhandlinger,” sagde DF-formanden og tilføjede så drilsk og efterfulgt af et massivt latterbrøl i salen:

”Jeg er ikke parat til ultimative krav i Folketinget. Med den stil, du lægger for dagen, skal vi have plantet nogle flere træer rundt om Christiansborg.”

Løkke siger, at han ikke vil være statsminister for enhver pris. Det tror jeg gerne, at han vil. Hvis I står sammen med os, så kommer han ikke udenom det. Er du klar? Er du klar? Er du klar?

Pernille Vermund (NB)
Formand

Syd- og sønderjyderne savner lokalt fokus
Undervejs skulle de to kandidater også debattere udligningsordningen og svare på, hvorvidt de ønsker mere omfordeling mellem landets kommuner.

Og emnet faldt i god jord i den udsolgte sal på Folkehjem i Aabenraa.

De fremmødte kom i den grad op af stolene og klappede livligt med, mens Thulesen Dahl og Pernille Vermund på skift argumenterede for, hvorfor de var bedst egnede til at decentralisere Danmark og styrke lokalsamfundet:

”Det er fuldstændig afgørende for mig, at Danmark hænger sammen. Men vi hænger bedst sammen, hvis magten kommer tilbage til danskerne og de nære samfund,” lød det blandt andet fra Pernille Vermund, der til stor begejstring for de fremmødte argumenterede for, at de lokale politistationer og sygehuse aldrig skulle være blevet lukket ned, og at politikere og akademikere fremover skal bestemme mindre over danskerens penge.

”Behandlingstilbud skal flyttes tættere på der, hvor folk bor, og det koster også penge. En del af sundhedsreformen er derfor også seks milliarder kroner til en nærhedsfond, men der skal flere penge til," supplerede Kristian Thulesen Dahl.   

Hvad tænkte de fremmødte om debatten mellem Kristian Thulesen Dahl og Pernille Vermund? Altinget fangede fire syd- og sønderjyder før og efter arrangementet. Læs deres dom her.

Dokumentation

Om debatten
Duellen mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB) var arrangeret af JydskeVestkysten og varede to timer. Arrangementet foregik i forsamlingshuset Folkehjem i Aabenraa, og det var kun avisens abonnenter, der på forhånd havde mulighed for at sikre sig en billet. Det var Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, der agerede ordstyrer under debatten. 

Foruden udlændinge debatterede de to kandidater også økonomi, vækst i den offentlige sektor og balance i Danmark, inden publikum til sidst fik mulighed for at stille spørgsmål. 

Både Kristian Thulesen Dahl og Pernille Vermund stiller op i Sydjyllands Storkreds til det kommende folketingsvalg. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00