Analyse af 
Søren Dahl

Mændenes Hjem risikerer lukning og stiller københavnske politikere i svært dilemma

Efter hård kritik af Mændenes Hjems økonomi står politikerne i socialudvalget overfor flere svære beslutninger i den kommende uge. Skal det historiske herberg have bevilget flere penge, eller vil løsningen blive besparelser på Københavns udsatte? Flere scenarier er i spil. 

Mændenes Hjem har eksisteret som social organisation i mere end 100 år. 
Mændenes Hjem har eksisteret som social organisation i mere end 100 år. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Søren Dahl

Onsdag er der lagt op til et højdramatisk møde i Socialudvalget, hvor politikerne skal løse en udfordring uden at skabe en endnu større socialpolitisk knibe for dem selv og Københavns udsatte. 

Det skyldes kort fortalt, at Mændenes Hjem på Istedgade om få uger kan være fortid. 

Herberget står på gravens rand, fordi Københavns Kommune ifølge Socialtilsynet har udhulet tilbuddets budget gennem opskruede administrationsomkostninger og andre regnskabsmanøvrer.  

Efter flere måneders forhandlinger har tilsynet fået nok, og sat kommunen og Mændenes Hjem en skarp deadline: Få styr på sagerne inden 1. april, eller risiker lukning. 

Kommunen er samtidig presset af, at Mændenes Hjem har sendt en skrivelse til de københavnske politikere.  

Mændenes Hjems sag bliver ikke gavnet af, at der visse steder på rådhuset er en opfattelse af, at det er organisationens eget ansvar, at man med meget jævne mellemrum havner i Socialtilsynets sorte bog på grund af økonomiske problemer.  

Her gør man det klart, at herberget står overfor betydelige besparelser, hvis ikke kommunen omgående øger tilbuddets bevilling med mere end otte millioner kroner.  

Samtidig vil Mændenes Hjem have eftergivet et underskud i budgettet i samme liga, der har hobet sig op over flere år.

Blandet appetit 

Det er den spillebane, der er kridtet op, inden Socialudvalget mødes for at afgøre fremtiden for det historiske herberg.  

På rådhuset er der begrænset appetit på at samle regningen for en genopretning af Mændenes Hjems økonomi op.  

Det står klart efter et møde i Socialudvalget i sidste uge.  

Her var sagen også på dagsordenen, men en endelig beslutning blev udskudt for en kort stund. 

I stedet blev det besluttet at hyre et eksternt firma, der skal gennemgå Mændenes Hjems økonomi og vurdere, om behovet for flere kommunale midler er så akut, som organisationen selv argumenterer for.  

Den analyse kan dog tidligst være klar i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger, og bidrager altså ikke til at løse den dybt kritiske situation, herberget står i lige nu.  

Mændenes Hjems sag bliver ikke gavnet af, at der visse steder på rådhuset er en opfattelse af, at det er organisationens eget ansvar, at man med meget jævne mellemrum havner i Socialtilsynets sorte bog på grund af økonomiske problemer.

Når parterne ikke til enighed, står Socialtilsynet klar med hammeren og den ultimative konsekvens i form af en lukning. Det scenarie betragtes internt på rådhuset, og i det københavnske socialmiljø som fuldstændigt uoverskueligt. 

 

Det er Socialforvaltningen da også yderst klare i mælet omkring i referatet fra sidste uges møde, hvor man direkte skriver følgende:  

“Forvaltningen betragter det som en central opgave for bestyrelsen i en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune at tage ansvar for budgetoverholdelse og eventuelle tilpasninger i den forbindelse”. 

Værsgo, Mændenes Hjem. Ansvaret er jeres.  

Med et årligt budget på knap 87 millioner kroner ligger Mændenes Hjem umiddelbart i den økonomisk velpolstrede ende, sammenlignet med andre sociale tilbud.  

Problemet for organisationen, og i sidste ende Københavns Kommune er, at tilsynet igen og igen konstaterer, at de penge ikke afspejler sig i hverken antallet eller kvaliteten af det personale, der skal hjælpe de udsatte i den ofte kaotiske trekant omkring Istedgade, Halmtorvet og Hovedbanegården.  

Kassen er tom   

Et mere presserende spørgsmål er, om socialborgmester Karina Vestergård Madsen, hendes forvaltning og resten af politikerne overhovedet har midlerne til at redde Mændenes Hjems økonomi, selv hvis den politiske vilje er der.  

Sidste efterår stod Socialforvaltningen overfor et sparekrav på 85 millioner kroner, og kun i sidste øjeblik undgik borgmesteren at skulle rundbarbere en lang række sociale indsatser til udsatte for at finde pengene.  

I år står man allerede overfor nye besparelser

Derfor går Mændenes Hjems umiddelbart eneste håb om en større offentlig bevilling gennem forhandlingerne om overførselssagen - også kaldet “minibudgetaftalen” - der starter i næste uge.  

Læs også

Her fordeler politikerne ubrugte midler fra efterårets budgetaftale, der på grund af størrelsen på den københavnske kommuneøkonomi løber op i milliardklassen.  

Problemet er dog, at der på forhånd er lagt beslag på en stor del af midlerne. Blandt andet til at dække sidste års besparelse på socialområdet.  

Tilsynshammeren  

Det er dog yderst begrænset, hvor længe Mændenes Hjem og Københavns Kommune kan mundhugges om, hvem der er ansvarlige for, at det historiske herberg er havnet i alvorlig økonomisk uføre.  

Når parterne ikke til enighed, står Socialtilsynet klar med hammeren og den ultimative konsekvens i form af en lukning.

Det scenarie betragtes internt på rådhuset, og i det københavnske socialmiljø som fuldstændigt uoverskueligt. 

Mændenes Hjem har over mange år opbygget en status som en uundværlig institution på det sociale område i København.

Udover det nær-ikoniske herberg på Istedgade, driver organisationen også en lang række caféer og dagtilbud, samt verdens største fixerum, H17 i Kødbyen. 

Mændenes Hjem betragtes derfor af mange som et af de eneste reelle tilbud til den gruppe af ofte misbrugende og alvorligt psykisk syge mennesker, der færdes i Vesterbros hjemløsemiljø.  

Uret tæller ned 

Derfor kan man forestille sig et scenarie, hvor kommunen og Mændenes Hjem når til enighed om en løsning, som ingen af parterne er rigtigt glade for.  

Spørgsmålet er, om den løsning kan findes, uden at organisationen bliver tvunget til i et eller andet omfang at spare på den indsats, man leverer til byens hjemløse.  

I et større perspektiv og på Københavns Rådhus må sagen dog mane til eftertanke af flere årsager.  

Det er nu anden gang på blot to år, at kommunen igen har raget så uklar med Socialtilsynet om Mændenes Hjems økonomi, at myndigheden må true med lukning. 

I efteråret afgjorde Social,- Bolig og Ældreministeriet, at kommunen i årevis ulovligt havde indregnet løn til sine egne ansatte i budgettet for Mændenes Hjem og de andre herberg, som man har driftsoverenskomst med.  

Kommunen havde ovenikøbet scoret en uretmæssig økonomisk gevinst gennem den statsrefusion, som alle landets kommuner kan få, når de har borgere boende på herberg.  

Dem afgjorde ministeriet, at kommunen skulle betale tilbage.  

En regning på godt 55 millioner kroner, der nu havner hos de københavnske skatteborgere, og presser socialområdets budget yderligere.  

Efterfølgende har også Rigsrevisionen startet en undersøgelse af kommunens forvaltning af herbergsmidler.  

Nu står landets største kommune på ny i en situation, hvor myndighederne stiller alvorlige spørgsmålstegn ved den måde, man forvalter midlerne til samfundets svageste på. 

På Mændenes Hjems side af bordet må man alvorligt spørge sig selv, om den driftsoverenskomst man i årtier har haft med Københavns Kommune, stadig er en god idé.  

Den betyder, at kommunen reelt har fuld kontrol over herbergets økonomi og Socialtilsynet har senest i december påpeget, at den er direkte fordyrende for Mændenes Hjem. 

Mens de refleksioner står på, tæller uret ned for herberget på Istedgade og de udsatte på Vesterbro.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Eva Secher Mathiasen

Direktør, Mændenes Hjem
cand.psych. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00