Kommentar af 
Søren Søndergaard

Medieklynkeriet over statsministerens Israel-svar udstiller kløften mellem medier og politikere

Medier og politikere er ved at gå galt af hinanden. Det ses blandt andet ved den kraftige reaktion på statsministerens gensvar på en journalists spørgsmål ved Israels ambassade, skriver Søren Søndergaard. 

Lige så åbenlys en ret, journalister i et frit samfund har til at spørge om hvad som helst på snart sagt alle mulige mere eller mindre smagfulde måder, lige så åbenlys og naturlig en ret har statsminister Mette Frederiksen (S) til at svare, som hun vil, skriver Søren Søndergaard.
Lige så åbenlys en ret, journalister i et frit samfund har til at spørge om hvad som helst på snart sagt alle mulige mere eller mindre smagfulde måder, lige så åbenlys og naturlig en ret har statsminister Mette Frederiksen (S) til at svare, som hun vil, skriver Søren Søndergaard.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er noget forstemmende over at høre journalister klynke, fordi de ikke lige kan lide statsministerens svar på et af standens repræsentanters spørgsmål om, hvem der skal lægges blomster til og hvornår i den nyopblussede konflikt mellem staten Israel og terroristerne fra Hamas. 

Journalister må naturligvis spørge om lige det, de vil. Det ligger i stillingsbetegnelsen og opgaven som journalist. Det ville så i øvrigt være rart, hvis flere journalister så spurgte noget mere, når diverse sager spidser til. Men lad det nu ligge for en stund.

Lige så åbenlys en ret, journalister i et frit samfund har til at spørge om hvad som helst på snart sagt alle mulige mere eller mindre smagfulde måder, lige så åbenlys og naturlig en ret har politikere og aktuelt statsminister Mette Frederiksen (S) til at svare, som hun vil.

Så kan man kritisere svaret, om man vil, men de der forurettede udtalelser fra journalister, redaktører og kommentatorer er uværdige.

Ingen som helst har pligt til at svare på noget som helst, en journalist får det indfald at spørge om. Svarer man, står man selvsagt selv inde for sit svar. Det gælder også Mette Frederiksen.

På samme måde skal enhver journalist, der vælger at stille sine spørgsmål også på tider og steder, hvor det er indlysende, at selve indholdet af spørgsmålet og den eventuelle relativering, det måtte kunne give indtryk af  acceptere, at der enten ikke svares eller svares igen.

Der er sket en langsom erodering i politikeres opfattelse af journalister, der i større omfang end tidligere opfattes som modstandere.

Søren Søndergaard

Det er jo ikke sådan, at fordi en avis eller en tv-station på et redaktionsmøde beslutter sig for en særlig vinkel eller et givent spørgsmål som selv en mindre tænksom sjæl godt kan regne ud, let kan afstedkomme en markant reaktion i situationen så skal alle, statsministeren inklusive, stå ret og bare acceptere præmissen, selv om en nyhedschef synes, at spørgsmålet er "helt fair og legitimt". Det er jo netop bare en synsning. Statsministeren syntes åbenlyst noget andet.

Jeg blev uddannet journalist i 1987. Ok, old-timer og utidig boomer, kan man mene om mig og min alder. Ikke desto mindre: Der er sket en langsom erodering i politikeres opfattelse af journalister, der i større omfang end tidligere opfattes som modstandere.

De tilbagevendende interne diskussioner på Christiansborg politikere imellem på tværs af partierne om, hvordan man eventuelt kunne give medierne kontorer langt væk fra de centrale dele af Borgen, er et meget illustrativt vidnesbyrd om den tendens. Afspærringer, reb og sanktioner på Christiansborg supplerer det blot.

Men det kommer jo desværre ikke ud af det blå. Det er ikke kun men i høj grad også opstået som reaktion på tiltagende ryggesløshed på den anden side, i pressekorpset, hvor man godt kan få det indtryk, at den, der er mest flabet og respektløs, får stor street credit hos kollegerne.

Man behøver ikke at være parti-apparatnik eller folketingsmedlem for at synes, at journalister som en selvfølgelighed ikke bare skal vade ind på MF’ernes kontorer uden at spørge først, eller at fotografer ikke skal vælte hinanden eller trampe i møblerne for at få det bedste billede.

Det kommer også af, at politikere aktuelt oplever, at medierne i den nuværende konflikt insisterer på at kalde Hamas-terrorister for "militante palæstinensere" eller sågar "aktivister", og terrororganisationen Hamas for en "bevægelse".

Læs også

I begrebet militant ligger væbnet kamp, men dog ikke nødvendigvis terrorisme. Aktivister er folk, der godt nok ofte griber til udenomsparlamentariske metoder, og derfor i andres øjne end egne og meningsfællers kan fremstå noget tåbelige, men med terrorisme har det dog intet at bestille.

Hamas-terroristerne har siden i lørdags dræbt små israelske børn for øjnene af deres forældre og derefter skudt forældrene, de har dræbt og lemlæstet fredelige musikfestivalgæster og sendt film af sadismen med ofrenes telefon direkte til pårørende og venner via deres sociale medier-profil, og de har bortført både soldater og sagesløse.

Den slags kan de fleste selv i en ophedet diskussion blive enige om at kalde terror. Dog ikke palæstinensernes ambassadør her i Danmark, der i ramme alvor giver Israel hele ansvaret for overgrebene.

Det er bare ikke sådan, at fordi man er journalist, er det betimeligt at spørge om alt, hvad der falder en ind.

Søren Søndergaard

Når man holder dét for øje, og man godt ved, at statsministeren står fuldt og helt bag Israel i denne situation, må selv den mest kække journalist forvente, at Mette Frederiksen når hun lægger blomster ved den israelske ambassade for at udtrykke medfølelse med de op mod 1000 sagesløse israelske ofre for et historisk terrorangreb ganske enkelt ikke gider svare på et spørgsmål om, hvorvidt hun også vil lægge blomster ved den palæstinensiske ambassade.

Der er objektivt set uendelig stor forskel på, at Hamas iværksætter et overraskende terrorangreb i stor skala og med uhørt brutalitet slår ihjel til højre og venstre i Israel, og så på, at Israels forsvarsstyrker svarer igen, men advarer borgerne i Gaza forinden om det og beder dem komme væk. Der er, bogstaveligt talt, en verden til forskel.

Der er en tid til alt. Også en tid til at spørge. Det er bare ikke sådan, at fordi man er journalist, er det betimeligt at spørge om alt, hvad der falder en ind og når man får svar på tiltale, så rykker kollegerne rundt om til undsætning og kalder statsministeren "pinlig" og giver udtryk for, at hun nærmest har været urimelig.

Man kan være enig i svaret eller ej. Men pinligt eller urimeligt er det ikke. Det er derimod medieklynkeriet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Søndergaard

Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1987)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00