Mette Frederiksen om krigen i Ukraine: "Jeg er bange for, at vi slet ikke har set det værste endnu"

Krigen i Ukraine overskyggede alt, da statsminister Mette Frederiksen torsdag mødtes med vestlige regeringsledere til topmøde i først Nato og derefter EU. Hun fortæller, at lederne er "reelt bekymrede" for, at mere ødelæggende våben kan tages i brug i Ukraine.

Mette Frederiksen deltager torsdag i topmøder i både Nato og Det Europæiske Råd. Også den amerikanske præsident, Joe Biden, er fløjet til Bruxelles for at diskutere krigen i Ukraine med sine vestlige allierede.
Mette Frederiksen deltager torsdag i topmøder i både Nato og Det Europæiske Råd. Også den amerikanske præsident, Joe Biden, er fløjet til Bruxelles for at diskutere krigen i Ukraine med sine vestlige allierede.Foto: Aris Oikonomou/AFP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Efter en måneds krig i Ukraine frygter vestlige regeringsledere, at Rusland vil tage mere ødelæggende våben i brug til større skade for den ukrainske befolkning.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), efter hun torsdag deltog i et topmøde i Nato-hovedkvarteret.

"Der er våben, som har et omfang og en karakter, som er meget, meget ødelæggende. Vi er reelt bekymrede for, at det kan tages i brug i Ukraine," siger statsministeren på et pressemøde i Bruxelles.

Over for de vestlige regeringsledere fortalte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, som deltog i topmødet via en videoforbindelse, at Rusland har benyttet fosforbomber i landets invasion af Ukraine. Fosforbomber kan forårsage alvorlige brandsår.

Faren ved kemiske og biologiske våben får Mette Frederiksen til at se dystert på krigens udvikling.

"Situationen har nu været alvorlig i en måned, og den bliver værre og værre. Jeg er bange for, at vi slet ikke har set det værste endnu," siger hun.

Den dystre melding begrunder hun blandt andet med, at Vladimir Putin ikke har den samme "stopklods" som andre - en stopklods, som med "vestlige briller vil betyde våben, der er meget ødelæggende over for den civile befolkning".

Ifølge kilder i EU-Kommissionen forbereder EU en virkelig hårdtslående sanktionspakke, hvis der bliver fundet bevis for, at Rusland anvender kemiske eller biologiske våben i krigen.

Og i erklæringen fra Nato-topmødet fremgår det også, at "enhver brug af kemiske eller biologiske våben fra Rusland er uacceptabel og vil resultere i alvorlige konsekvenser".

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00