Mette Frederiksen undsiger S-SF's skrækscenario om dagpenge

SAMRÅD: Under valgkampen tordnede S-SF mod dagpengereformen og sagde, at 38.500 risikerede at miste retten til dagpenge. Nu anerkender beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at tallet er langt lavere.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) anerkender nu, at langt færre vil miste retten til dagpenge, end S-SF påstod i valgkampen.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) anerkender nu, at langt færre vil miste retten til dagpenge, end S-SF påstod i valgkampen.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Regeringen undsiger nu sit eget skrækscenarium om, at 38.500 danskere risikerer at miste retten til dagpenge, når dagpengereformen træder fuldt i kraft i løbet af 2012.

Nu anerkender den nye beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at tallet er langt lavere. Hun blåstempler Beskæftigelsesministeriets langt mindre dramatiske vurdering, som den gamle V-K regering fastholdt under valgkampen.

"Når reformen er fuldt indfaset, vil et sted mellem 2.000 til 4.000 personer om året miste retten til dagpenge. Det skøn er der ikke ændret på. Vi må håbe, at det skøn viser sig at holde stik. Man kan godt være bekymret for, at tallet vil stige, men jeg har ikke grund til at betvivle det skøn," sagde Mette Frederiksen onsdag under et samråd om dagpengereformen.

Tema i valgkampen
Under valgkampen sagde S og SF, at 38.500 danskere risikerede at miste retten til dagpenge i sommeren 2012.

"Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet på, hvor mange der falder næste år i juli måned. Det er 38.500 efter deres beregninger," sagde SF's formand Villys Søvndal blandt andet til TV2 News under valgkampen.

Jeg synes, det er vigtigere at diskutere, hvad vi gør for dem, der falder ud af dagpengesystemet, end hvad nogle turnerede rundt med i en valgkamp.

Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelsesminister

Et fælles S-SF-udspil under valgkampen med Henrik Sass Larsen som afsender brugte også en formulering om, at 38.500 risikerede at miste dagpengene.

Men scenariet med de 38.500 ville kun blive virkelighed, hvis ikke en eneste af de ledige i risikogruppen ville komme i arbejde i løbet af det næste års tid.

"Der var rigtig nok 38.500, der risikerede at falde ud af systemet, men Beskæftigelsesministeriet skønner, at det ikke er alle, der falder for grænsen," sagde Mette Frederiksen.

V: Tallet var grebet ud af den blå luft
Hos Venstre mener man, at der er tale om en ren tilståelsessag.

"Under valgkampen påstod S og SF, at op imod 38.500 ville ryge ud af dagpengesystemet. Det er godt, at vi nu har fået fastslået, at det tal var grebet ud af den blå luft. Det har ministeren erkendt nu," siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V).

Mette Frederiksen ønskede ikke på samrådet at kommentere S-SF's brug af tallene i valgkampen.

"Jeg synes, det er vigtigere at diskutere, hvad vi gør for dem, der falder ud af dagpengesystemet, end hvad nogle turnerede rundt med i en valgkamp," sagde Mette Frederiksen og opfordrede oppositionen til at sende skriftlige spørgsmål om det.

"Jeg vil ikke på stående fod vurdere udtalelser fra andre politikere. Jeg kender ikke baggrunden for de tal, som andre politikere måtte have talt om i valgkampen," sagde Mette Frederiksen.

Stor pukkel i 2012
Hun tilføjede desuden, at udover de 2.000-4.000 personer, som forventes at ryge ud af dagpengesystemet årligt, når reformen er fuldt indfaset, så forventer beskæftigelsesministeren, at et sted mellem 6.000-10.000 personer vil miste retten til dagpenge i løbet af andet halvår af 2012.

Her er der tale om en stor pukkel af ledige, der falder for grænsen nærmest på en gang, fordi alle ledige, der havde været ledige i mindre end to år i juli 2010, fik forlænget deres ret til dagpenge med præcist to år, uanset om de havde været ledig i blot en enkelt måned eller i 24 måneder.

Den pukkel fremrykker den nye regering lidt, fordi den midlertidigt vil forlænge dagpengeperioden med et halvt år for dem, der står til at miste dagpengene i juli 2012.

A-kasserne tror ikke på ministeriets beregninger
Men Beskæftigelsesministeriets beregninger undervurderer, hvor slemt det kommer til at stå til, mener A-kassernes sammenslutning AK-Samvirke.

"Beskæftigelsesministeriet undervurderer groft, hvor mange der vil miste dagpengeretten som følge af, at genoptjeningsperioden er blevet fordoblet. Man har både halveret dagpengeperioden og fordoblet genoptjeningen. På den måde har man halveret dagpengeperioden to gange, men det glemmer ministeriet i sine beregninger," siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke.

Han er dog enig i, at tallet ikke vil nå op på de berygtede 38.500.

"Der var nogen, der var lige friske nok med at bruge de tal. Vi vurderer, at det korrekte tal er, at der er en pukkel på mellem 10.000 og 15.000 personer, som ryger ud af dagpengesystemet på en gang, når reformen er fuldt indfaset. Derefter vurderer vi, at der årligt vil falde et sted mellem 18.000 og 24.000 personer ud af systemet," siger Verner Sand Kirk.

I årene med den fireårige dagpengeperiode har der typisk været et sted mellem 1.000 og 2.000 danskere, der er faldet for tidsgrænsen hvert år.

Spørgsmålet er så, hvor meget det tal bliver forøget med dagpengereformen. Beskæftigelsesministeriet og regeringen forventer altså kun, at det bliver fordoblet, mens AK-Samvirke vurderer, at det bliver mere end tidoblet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00