Militærforsker et halvt år inde i Gaza-krigen: Forvent eskalering før en afslutning

Marts måneds ekspert, Claudia Læssøe Pedersen, vurderer, at en mulig landoffensiv i Rafah kan blive udslagsgivende for, at europæerne og amerikanerne lægger et større pres på Israel for at stoppe krigen.

"Jeg har svært ved at se, at der skulle komme en løsning på krigen inden, at israelerne formentlig vælger at gå ind i Rafah," lyder det fra militærforsker Claudia Læssøe Pedersen.
"Jeg har svært ved at se, at der skulle komme en løsning på krigen inden, at israelerne formentlig vælger at gå ind i Rafah," lyder det fra militærforsker Claudia Læssøe Pedersen.Foto: Adel Hana/AP/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

7. oktober 2023 kastede Hamas' terrorangreb atter israelerne og palæstinenserne ud i en krig, der nu har stået på i knap et halvt år.

Altinget har i den forbindelse sat militærforsker ved Forsvarsakademiet, Claudia Læssøe Pedersen, i stævne for at blive klogere på krigens virkninger og fremtidige udsigter.

"Det undrer mig faktisk, at krigen ikke er blevet stoppet endnu," reflekterer militærforskeren, som tvivler på, at amerikanerne og europæerne kan blive ved med at støtte Israel i at fortsætte krigen meget længere.

Hvad var de første tanker, der gik gennem dit hoved efter Hamas' terrorangreb 7. oktober?

"Det var på mange måder et spørgsmål om tid, før vi ville se endnu en krig mellem Israel og Hamas. Men selve angrebet 7. oktober, kom bag på alt og alle," fortæller Claudia Læssøe Pedersen og fremhæver den uhyrlige voldsomhed, angrebet blev udført med samt antallet af omkomne israelere og den gidselsituation, som stadigvæk udspiller sig.

Man kan ikke uden videre sige, at Israel begår krigsforbrydelser.

Claudia Læssøe Pedersen
Militærforsker, Forsvarsakademiet

"Det er alle tre ting, som vi ikke har set før i forhold til de tidligere konflikter i henholdsvis 2008-2009 og 2014."

Mange israelere har siden Hamas' angreb spurgt sig selv, hvordan det overhovedet kunne ske, eftersom sikkerhed – personificeret af det israelske militær, IDF – på mange måder er selve staten Israels raison d'être.

"Der er ingen tvivl om, at IDF spiller en meget stor rolle i Israel – ikke mindst på grund af at rigtig mange israelske mænd og kvinder har aftjent værnepligt, hvilket efterlader landet med en meget stor reservestyrke. IDF er derfor en langt mere integreret del af samfundet, end Forsvaret er i Danmark," siger Claudia Læssøe Pedersen og fortsætter:

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00