Debat

Ministre svarer Red Barnet igen: Danmarks militære indsats står ikke alene i Sahel

Danmarks indsats i Sahel er den mest samtænkte udenrigs- og udviklingspolitiske indsats til dato. Vi har både fokus på humanitære kriser og menneskerettigheder, ligesom vi støtter en opbygning af retsvæsener. Dermed står den militære indsats ikke alene, skriver Jeppe Kofod og Flemming Møller Mortensen.

Danmark er blandt de ti største bilaterale donerer til Mali, Niger og Burkina Faso. Støtten går blandt andet til vandforsyninger og sanitet, skriver Jeppe Kofod og Flemming Møller Mortensen.
Danmark er blandt de ti største bilaterale donerer til Mali, Niger og Burkina Faso. Støtten går blandt andet til vandforsyninger og sanitet, skriver Jeppe Kofod og Flemming Møller Mortensen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Flemming Møller Mortensen
Jeppe Kofod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udfordringerne i Sahel er mange. Sikkerhedssituationen er under drastisk forværring. Terrorgrupper og konflikter mellem befolkningsgrupper har skabt yderligere ustabilitet, fordrivelse og akut humanitær krise.

Udfordringerne forstærkes af ekstrem fattigdom, stor befolkningsvækst, klimaforandringer, svage statsstrukturer og dårlig regeringsførelse. Kun en samtænkt international indsats på tværs af udvikling, sikkerhed og humanitære indsatser kan løse regionens mange og komplekse udfordringer.

Derfor er vi også enige med Red Barnet i, at en militær indsats ikke kan stå alene.

En stor sammentænkt indsats

Den danske indsats i Sahel er det mest samtænkte udenrigs- og udviklingspolitiske engagement til dato, hvor vi bringer alle instrumenter i spil og trækker på årtiers tilstedeværelse i regionen.

Vi er blandt de ti største bilaterale donerer til Mali, Niger og Burkina Faso og støtter udviklingen i de tre lande med rundt regnet 500 millioner kroner årligt alene i udviklingsbistand.

Den danske indsats i Sahel er det mest samtænkte udenrigs- og udviklingspolitiske engagement til dato, hvor vi bringer alle instrumenter i spil og trækker på årtiers tilstedeværelse i regionen

Jeppe Kofod (S) og Flemming Møller Mortensen (S)
Udenrigsminister og udviklingsminister

Det går især til vand og sanitet, landbrugsprogrammer og privatsektorudvikling. Vi bidrager også markant til at imødegå humanitære behov og yde beskyttelse til tvungent fordrevne og lokalsamfund. Det gør vi i partnerskab med danske civilsamfundsorganisationer og lokale partnere, hvorved landenes civilsamfund også styrkes.

Et minimum af sikkerhed er nødvendigt. Også for at undgå at endnu flere mennesker drives på flugt eller migrerer. Den sikkerhed skal de danske specialstyrker bidrage til, ligesom Danmark også genudsender et transportfly til FN's fredsbevarende mission i Mali, Minusma.

Hvis ikke vi handler, risikerer vi, at ustabiliteten skaber dønninger mod Europa i nord. Det skal den samtænkte tilgang være med til at forhindre.

Fokus på demokrati og menneskerettigheder

Det er regeringerne i Sahel, der har det primære ansvar for at forbedre sikkerhed og sikre basale ydelser som uddannelse og sundhed til deres befolkninger. Samtidig støtter vi multilaterale organisationers arbejde med uddannelse i kriser, eksempelvis Education Cannot Wait.

Deres indsatser inkluderer ikke kun centrale færdigheder som at læse og regne, men også psykosocial støtte og skolemad. Det kan være med til at forebygge radikalisering og børneægteskaber samt gøre, at børnene får flere muligheder i livet.

Fra dansk side har vi et stærkt fokus på demokrati og menneskerettigheder. De lokale forsvarsstyrkers overgreb på civile og den udbredte straffrihed undergraver befolkningernes tillid til staten.

Vi vil i samarbejde med EU, FN og G5 Sahel sætte endnu mere fokus på at beskytte af civile, og vi vil fortsætte støtten til blandt andet menneskerettighedstræning af lokale forsvars- og sikkerhedsstyrker.

Støtte til humanitære kriser

God regeringsførelse er grundlæggende for befolkningernes tillid til staten. Derfor støtter vi landene i at opbygge deres retsvæsen, så straffrihed erstattes med retssikkerhed og ansvar. Her er der tale om langsigtede indsatser, der tager tid.

Imens bidrager Danmark, hvor vi kan, til håndteringen af de humanitære kriser. Eksempelvis da vi sammen med FN, EU og Tyskland i oktober sidste år var værter for en stor, international konference for at øge både de politiske forpligtelser og finansielle bidrag til Sahel. Den indsamlede støtte endte på i alt 10,8 milliarder kroner

Sidst, men ikke mindst, lægger vigtige partnere som EU og Frankrig nu vægt på en styrket civil indsats som supplement til det militære engagement. Dette civile fremstød skal bygge bro mellem de militære indsatser og langsigtet udviklingssamarbejde.

Derfor har vi også selv styrket den civile indsats og afsat hele 800 millioner kroner over fire år, til at håndtere klima, konflikt, fordrivelse og irregulær migration – og dét i tillæg til fire coronahjælpepakker.

Som tæt partner og donor med stærkt fokus på stabilisering i Sahel har Danmark en vigtig rolle at spille i at fastholde balancen mellem den civile og militære indsats, så vi kan bidrage til håb og en bedre fremtid for befolkningerne i Sahel. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00