Museer græder tørre tårer over skrinlagt ”Kend dit Land”-projekt

OPBEVARING: Kulturministeriet tager 16,6 millioner kroner fra Mette Bocks "Kend dit Land"-initiativ, som i stedet skal gå til en række museers magasinprojekter. Brancheorganisation glæder sig over prioriteringen.

Naturhistorisk Museum var et af de steder, skolebørn i 4. klasse kunne besøge i forbindelse med "Kend dit Land". (arkiv)
Naturhistorisk Museum var et af de steder, skolebørn i 4. klasse kunne besøge i forbindelse med "Kend dit Land". (arkiv)Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Kulturen har været i børnehøjde i 2019.

Efter initiativ fra daværende kulturminister Mette Bock (LA) blev der nemlig afsat 72,9 millioner kroner på sidste års finanslovsaftale til projektet "Kend dit Land", hvor folkeskolebørn i fjerde klasse skulle med bus til natursteder og museer i landets afkroge.

Men nu ønsker Kulturministeriet at udfase konceptet, der ellers skulle løbe tre år frem.

Det fremgår af et aktstykke fra Kulturministeriet, der anmoder Finansudvalget om at bruge de resterende 16,6 millioner til en række magasinprojekter på de statsanerkende museer.

I en trængt økonomisk situation græder vi tørre tårer over, at de her lejrture ikke bliver gennemført.

Flemming Just
Formand, ODM

Nyheden glæder Flemming Just, der er formand for museernes brancheorganisation ODM.

"Vi har længe presset på for, at der skal mere fokus på bevaringsforholdene på de danske museer, hvilket flere rapporter fra Rigsrevisionen også har påpeget. Det kan forhåbentligt også være med til, at vi også kan få andre, fonde og kommuner, til at spytte i kassen," siger han.

ODM: Lejrture bør være kommuneopgave
Selvom VLAK-regeringen og DF i finansloven afsatte 504 millioner til en række øremærkede kulturprojekter, var der ikke tale om store ekstrabevillinger, da hovedparten af pengene kom fra omprioriteringsbidraget.

Af samme grund er ærgelsen over udfasningen af "Kend dit Land"-projektet også til at overse blandt museerne.

"Det var penge taget fra kultursektoren, som skulle bruges til det. I en trængt økonomisk situation græder vi tørre tårer over, at de her lejrture ikke bliver gennemført. Det har været lidt spøjst, at Kulturstyrelsen har skulle agere rejsearrangør for nogle skolebørn. Al ære og respekt for intentionerne bag det, men der er brugt rigtig mange penge på noget, som jeg grundlæggende ser som en kommunal opgave," siger Flemming Just.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00