Nomineret handelskommissær skal forbedre EU's forhold til USA: Nøglen er fokus på fælles bekymringer

HØRING: EU's forhold til USA på handelsområdet fyldte en del under Phil Hogans høring i Europa-Parlamentet, hvor han løftede sløret for, hvordan USA skal overtales til at samarbejde med EU.

Foto: Europa-Parlamentet
Emma Qvirin Holst

EU’s nuværende forhold til sin store nabo og handelspartner på den anden side af Atlanterhavet var en af de ting, der gik igen under høringen af den irske kommissærkandidat, Phil Hogan.

Han er EU’s nuværende landbrugskommissær og udpeget af den kommende EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen til at blive handelskommissær.

Med den post har han fået til opgave at forbedre forholdet til USA på handelsområdet, der under præsident Donald Trump er blevet mere anspændt.

Det er senest kommet til udtryk, efter at præsidenten har annonceret, at USA vil indføre afgifter på flere europæiske varer som for eksempel vin og lædervarer, som modsvar på, at den franske flyproducent Airbus har modtaget statsstøtte i strid med de internationale handelsregler.

”Von der Leyen har bedt mig om at bygge oven på det positive udfald af mødet i 2018 (mellem kommissionsformand Jean-Claude Juncker og præsident Donald Trump, red.) og gøre mit bedste for at politisk at overtale USA til at arbejde hen imod en positiv, balanceret og mere gensidigt fordelagtigt partnerskab,” sagde Phil Hogan under høringen.

Ifølge ham bliver nøglen til den overtalelsesproces, at EU fokuserer på, hvor der er fælles fordele for de to partnere, og hvor de to deler fælles udfordringer.

”Vi er nødt til at få USA til at forstå, at vi deler mange af de samme bekymringer,” sagde han med henvisning til Kinas rolle i verdenshandlen, hvor blandt andet kinesisk statsstøtte giver ulige konkurrencevilkår for både amerikanske og europæiske virksomheder.

Kommende forhandlingsleder over for briterne
Den udpegede handelskommissær klarede sig ret smertefrit gennem høringen, der blev afsluttet med en klapsalve. Oven i det kommer, at europaparlamentarikerne allerede efter to en halv time havde fået svar på alle deres spørgsmål, selvom der var afsat tre timer til at udspørge ham.

Meget peger på, at Phil Hogan bliver godkendt af Europa-Parlamentet som ny handelskommissær. Dermed vil det blive ham, der skal lede EU’s forhandlinger med Storbritannien om en frihandelsaftale på den anden side af Brexit.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00