Nu får ukrainske flygtninge direkte adgang til arbejdsmarkedet

Regeringen og et flertal i Folketinget blev fredag enige om en to-årig særlov, der skal sikre ukrainske flygtninge adgang til det rødglødende, danske arbejdsmarked fra første dag. Både fagbevægelse og arbejdsgivere bakker op, og loven bliver nu hastebehandlet, så den kan træde i kraft den 16. marts. 

Fredag mødtes udlændinge - og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) med Jacob Holbraad, adm. direktør i DA og Ejner Holst, næstformand i FH. Her gav de hinanden håndslag på at sikre ukrainske flygtninge direkte adgang til arbejdsmarkedet. 
Fredag mødtes udlændinge - og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) med Jacob Holbraad, adm. direktør i DA og Ejner Holst, næstformand i FH. Her gav de hinanden håndslag på at sikre ukrainske flygtninge direkte adgang til arbejdsmarkedet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Krisen i Ukraine sætter også aftryk på arbejdsmarkedet og retorikken om udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Et flertal i Folketinget blev fredag enige om en to-årig særlov, der giver ukrainske flygtninge uhindret adgang til job i blandt andet landbruget fra første dag. Og både fagbevægelse og arbejdsgivere bakker op.

”Det skal selvfølgelig ske på ordentlige vilkår. Men vi står nu i en særlig situation, og hvor vi samtidig mangler arbejdskraft. Her vil vi gerne vil give en mulighed for mennesker, som virkelig er i nød, for at få en chance på arbejdsmarkedet," sagde næstformand Ejner Holst på et kort pressemøde fredag mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Ejner Holst understregede, at der stadig er både ledige seniorer og handicappede, som mangler et arbejde. Det har fagbevægelsen de seneste måneder flere gange understreget i forbindelse med debatten om udenlandsk arbejdskraft, hvor den har været lodret uenige med arbejdsgiverforeningerne om behovet. 

Blandt andet har den været imod at sænke beløbsgrænsen for udlændinge uden for Europa af frygt for løndumping blandt især faglærte.  

"Det er rigtig, at der har været nogle problematiske sager. Men dem tager vi hånd om. Generelt er det sådan på arbejdsmarkedet, at der er ordnede forhold. Det forventer jeg også, at der vil være for de ukrainere, der nu måtte komme til," sagde han fredag.

Vi står nu i en særlig situation, og hvor vi samtidig mangler arbejdskraft. Her vil vi gerne vil give en mulighed for mennesker, som virkelig er i nød, for at få en chance på arbejdsmarkedet.

Ejner K. Holst
Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Fredag pegede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye på, at der er netop nu er akut mangel på arbejdskraft i mange sektorer. Blandt andet i landbruget, som beskæftiger halvdelen af de godt 9.000 ukrainere, som arbejder i Danmark. De har fået adgang via forskellige erhvervsordninger, typisk som fodermestre og driftsledere i landbruget, men kan nu altså se frem til at få nye kollegaer, der slipper for de ansøgninger.   

0:000:00