Om  
Michael Bang Petersen
Anne Skorkjær Binderkrantz
Lene Holm Pedersen

Ny forskningsledelse skal undersøge magtudredningen af det danske demokratis tilstand

Forskningsleder fra Aarhus Universitet Michael Bang Petersen har nu fundet holdet for den samlede forskningsledelse, der skal stå i spidsen for arbejdet med at opdatere dansk magtudredning.

Fra venstre: Anne Binderkrantz, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, og Lene Holm Pedersen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.
Fra venstre: Anne Binderkrantz, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, og Lene Holm Pedersen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.Foto: Fotos: Anna Staender/Ida Marie Jensen/privat.
Lærke Møller Hansen

Når den to årtier gamle magtudredning skal moderniseres, bliver det en gruppe af fagligt bredt funderede professorer fra forskellige forskningsinstitutioner, der får ansvaret for opgaven.

Forskningsleder på Aarhus Universitet Michael Bang Petersen, som er professor i statskundskab, har netop udvalgt sin arbejdsgruppe.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

”Forskningsledelsen er sammensat af nogle af de mest kompetente forskere i magt og demokrati i Danmark. Sammensætningen afspejler Folketingets ønske om en tværfaglig og tværinstitutionel gruppe, der kan dække de relevante temaer i kommissoriet. Samtidig har det været vigtigt at sikre, at forskningsledelsen både har solid erfaring med forskningsledelse og har ekspertise inden for hele den vifte af metodiske tilgange,” udtaler forskningsleder Michael Bang Petersen.

Han blev 27. maj udpeget af uddannelses- og forskningsministeren efter indstilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Nye vilkår og udfordringer

Magtudredningen har til formål at undersøge demokratiets tilstand i Danmark i dybden, som skal føre til bredere forskningsbaseret viden om demokratiets tilstand og vilkår for de demokratiske processer i det 21. århundrede.

Forskningsledelsens bundne opgave bliver at koordinere aktiviteterne og udarbejde en slutrapport. Udover denne arbejdsgruppe vil flere forskere også få mulighed for at bidrage med specialviden inden for hvert deres felt.

Michael Bang Petersen er selv en del af det hold, der er nedsat, og har faglig ekspertise i borgeres tillid til det politiske system, marginalisering og sociale medier. I den bredere offentlighed er han særligt kendt for sin rolle som forskningsleder for HOPE-projektet, der afdækkede danskernes adfærd under coronapandemien.

Foruden Michael Bang Petersen består forskningsledelsen af:

  • Anne Binderkrantz, professor i statskundskab, Aarhus Universitet - Ekspertise i samspillet mellem politiske beslutningstagere og det omgivende samfund herunder erhvervslivet
  • Lene Holm Pedersen, professor i statskundskab, Københavns Universitet - Ekspertise i offentlig forvaltning og de vilkår, som politikere og embedsmænd arbejder under
  • Nanna Mik-Meyer, professor i sociologi, Copenhagen Business School (CBS) - Ekspertise i marginaliseringsprocesser, mindre synlige magtformer og kvalitative metoder
  • David Nicolas Hopmann, professor i politisk kommunikation, Syddansk Universitet - Ekspertise i det forandrede medielandskab og samspillet mellem medier, politik og borgere

Magtudredningen 2.0

Et enigt folketing besluttede tidligere i år at afsætte 20,8 millioner kroner til at ajourføre magtudredningen med særligt henblik på den teknologiske udvikling fra den seneste slutrapport i 2003, som ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har ændret sig markant.

”Der er sket meget med den demokratiske samtale siden de sociale mediers ankomst. De vestlige demokratiers styreform er under angreb af kræfter, der spreder propaganda og misinformation. De problemer gør det vigtigt, at vi tør se fordomsfrit på magten og demokratiets tilstand,” lød det dengang fra ministeren.

Opgaven går under navnet magtudredningen 2.0.

Det forventes, at man når i mål med projektet inden for fem år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Bang Petersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Uni. (politisk psykologi), forskningsleder for Folketingets Magtudredning 2,0
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004), ph.d. (2007)

Anne Skorkjær Binderkrantz

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Medlem af forskningsledelsen for Magtudredningen.
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2005)

Lene Holm Pedersen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, forskningsleder, Vive
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996), ph.d. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00