Ny måling: Både Løkke og Mette Frederiksen taber opbakning

STATSMINISTERMÅLING: Selv om de to førende statsministerkandidater begge går tilbage, er der stort set ingen opbakning til udfordreren Uffe Elbæk.

Både S-formand Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager et dyk i denne måneds popularitetsmåling.
Både S-formand Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager et dyk i denne måneds popularitetsmåling.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), og hans modkandidat, Mette Frederiksen (S), er begge blevet mindre populære blandt vælgerne.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer 30 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen som statsminister. Det er tilbagegang på to procentpoint fra den sidste måling. Blot 22 procent synes, at Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte, og det er et dyk på tre procentpoint.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, understreger målingen, at der for tiden sker en vis atomisering af dansk politik.

"De to statsministerkandidater kan kun samle lige over 50 procent tilsammen, og det er ikke imponerende," siger Erik Holstein.

Uffe Elbæk får ringe tilslutning
Hele 32 procent foretrækker en helt tredje kandidat. I øjeblikket skal denne gruppe af vælgere imidlertid ikke lede længe for at finde et bud på en tredje kandidat til statsministerposten.

Lige før det politiske Danmark gik på sommerferie, meddelte Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, at han agter at gå efter statsministerposten, og derfor vil hans parti hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke.

Onsdag i sidste uge meldte Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, sig også ind i kapløbet, ligesom Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, også har luftet muligheden for at pege på sig selv.

På trods af udvalget af statsministerkandidater er der ifølge Erik Holstein ingen stærk tredje kandidat i kulissen, der udfordrer Frederiksen og Løkke.

"Og da slet ikke Uffe Elbæk. Han samler kun syv procent blandt den tredjedel af vælgerne, der ønsker en tredje kandidat. Det svarer til godt to procent af vælgerne som helhed, og det er kun halvdelen af de vælgere, der i dag vil stemme på Alternativet," tilføjer han.

Blandt de vælgere, der foretrækker en tredje kandidat, er den mest populære Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, med 16 procent. Enhedslistens Pernille Skipper får opbakning fra 11 procent og indtager andenpladsen.

Støttepartierne trækker ned
Selv om Mette Frederiksen går tilbage i målingen, har hun stadig fået etableret et forspring ned til Løkke. Sidst, hun havde samme afstand, var i januar.

Men det forspring ændrer ikke på, at vælgerne ikke er særligt begejstrede for hende, siger Erik Holstein.

"Opbakningen bag hende er ikke vildt entusiastisk, og så trækkes hun ned af svag opbakning fra de andre partier i oppositionen," siger han.

Blandt sine egne vælgere får Mette Frederiksen opbakning fra 75 procent, mens hun er markant mindre populær hos de øvrige oppositionspartiers vælgere. Kun 25 procent af Alternativets vælgere og 28 procent af Radikales foretrækker Mette Frederiksen som statsminister. Hos Enhedslisten og SF er tallene henholdsvis 32 procent og 48 procent.

Til sammenligning kan Lars Løkke mønstre opbakning fra 79 procent af sine egne vælgere.

"Løkkes opbakning blandt Venstres vælgere er o.k., men ellers ser det sløjt ud," siger Erik Holstein.

Kun 22 procent af Dansk Folkepartis vælgere vil have Løkke som statsminister, men tilslutningen blandt Konservatives og Liberal Alliances vælgere er henholdsvis 42 procent og 49 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00