Universiteter ansætter mest fra egne rækker: "Man kan diskutere, om det er nepotisme"

REKRUTTERING: Universiteter tilgodeser egne forskere i ansøgningsprocessen, og der er utilstrækkelig konkurrence om mange stillinger. Sådan lyder konklusionen i ny rapport.

Der mangler konkurrence om stillinger på de danske universiteter. Det slår en ny rapport fra DFiR fast og anbefaler at få mere fornyelse udefra. 
Der mangler konkurrence om stillinger på de danske universiteter. Det slår en ny rapport fra DFiR fast og anbefaler at få mere fornyelse udefra. Foto: Ritzau Scanpix/ Kasper Palsnov (Arkivfoto)
Toke Gade Crone Kristiansen

Danske universiteter kigger i alt for høj grad inden for egne rækker, når de ansætter forskere. 

Det betyder, at universiteterne går glip af talenter, hvilket i sidste ende kan gå ud over kvaliteten af dansk forskning.  

Sådan lyder en af konklusionerne fra Det Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, som har gennemgået karrierevejene i dansk forskning i en ny rapport.

"Vi kan jo se, at 70 procent af de forskere, som universiteterne ansætter, både har en kandidatgrad og en forudgående akademisk karriere på det pågældende universitet," siger Jens Oddershede, som er formand for rådet.

Det er klart også min opfattelse, at stillinger ofte er tiltænkt bestemte personer, og at det er derfor, at andre ikke søger dem.

Jens Oddershede
Formand, DFiR

Oven i det kommer, at der ofte ikke er særlig stor konkurrence om stillingerne.

"Når vi ser på stillinger, som enten ikke slås op, eller hvor der kun er én kvalificeret ansøger, så udgør de mere end halvdelen," forklarer Jens Oddershede.  

Det udgør en fare for, at man ikke får de dygtigste forskere, fordi man ikke rekrutterer bredt nok, lyder argumentet. 

Aftalt spil?
Der kan dog være en god grund til manglende lyst til at søge opslåede stillinger.

Det kan nemlig hænge sammen med, at forskere på institutterne ved, at stillingsopslag i virkeligheden allerede er afsat.   

"Det er klart min opfattelse, at stillinger ofte er tiltænkt bestemte personer, og at det er derfor, at andre ikke søger dem," siger Jens Oddershede.

Antagelsen bag jeres forslag må være, at der er en form for nepotisme på universiteterne. Mener I det? 

"Antagelsen er, at der en manglende fornyelse udefra. Man kan diskutere, om det er nepotisme," svarer Jens Oddershede, formand for rådet.

Mere mobilitet
I det hele taget opfordrer rådet til at sørge for, at der en bedre mobilitet imellem universitetsansættelser og det private erhvervsliv.

Det ville ikke mindst kunne gavne den store gruppe af midlertidigt ansatte, som universiteterne efterhånden har ansat som postdocs. 

I Danske Universiteter tager direktør Jesper Langergaard rapportens konklusioner om intern rekruttering alvorligt. 

"Det er et område, hvor vi kan blive bedre, og det er oplagt, at vi tager spørgsmål om rekruttering op i Danske Universiteter,” siger han.

  

Du kan læse hele artiklen på Altinget: forskning, hvor du også kan læse om de mange midlertidigt ansatte postdocs, som Det Forsknings- og Innovationspolitiske Råd også vil sørge for kommer videre i karrieren i stedet for at sidde fast i håbløse stillinger uden fremtidsudsiger.  

Dokumentation

Om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd: 
DFiR har til formål at fremme udviklingen af dansk forskning, teknologiudvikling og innovation til gavn for samfundet.

Rådet giver uddannelses- og forskningsministeren, Folketinget og øvrige ministre uafhængig og sagkyndig rådgivning om forskning, teknologiudvikling og innovation på overordnet niveau, herunder om kommende behov på området.

DFiR kan rådgive efter anmodning eller på eget initiativ.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

Jesper Langergaard

Direktør, Danske Universiteter
MA i European Studies (University of Bradford 1991), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00