Nye love hastes igennem i sommerferien: Nu vil Pia Kjærsgaard tage sagen op

KORTE FRISTER: Sommerens mange høringer giver risiko for lovsjusk, lyder kritikken fra en række organisationer. Folketingets formand vil tage sagen op i præsidiet.   

Mange interesseorganisationer har henover sommeren haft travlt med at udarbejde høringssvar om alt fra regionernes finansiering til forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af penge.

Centraladministrationen har tilsammen udsendt 54 høringsbreve med deadline i skolernes sommerferie, hvor de fleste af deres medarbejdere er væk.

Det viser en optælling foretaget af Altinget.

Ifølge Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter, giver det dårligere høringssvar, når høringsfristen fristen bliver placeret i sommerferien.

”Som paraplyorganisation er vi afhængige af at indhente viden og høringssvar fra vores medlemmer, der har den rette ekspertise og viden. Men for os er det svært at give kvalificerede svar, når høringsbrevene bliver spyttet ud lige inden sommerferien, hvor mange af vores eksperter er væk,” siger han.

Dansk Erhverv har fået flest henvendelser om at lave høringssvar til nye love henover sommeren.

”Det kræver dybt specialiserede medarbejdere at levere gode høringssvar - både i ministerierne og i organisationerne. Men hvis han eller hun er på ferie, risikerer vi at levere dårlige svar end normalt,” siger underdirektør Geert Laier Christensen.

Kritik fra præsidium
Der findes ingen juridiske retningslinjer for, hvornår fristen for et høringssvar skal placeres. I Folketingets præsidium, der står for at koordinere Folketingets drift og arbejde, er der enighed om, at høringsfristerne bør være længere i sommerperioden.  

”Nogle gange går lovgivning hurtigt, men her er der ingen god forklaring. Det er slendrian, og det er ubetænksomt. Jeg synes, det er dårlig embedsmandsførelse,” siger Folketingets 1. næstformand og medlem af præsidiet, Henrik Dam Kristensen (S).

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er enig.

”Jeg synes godt, man kunne have skudt fristen et par uger, så organisationerne kunne have udarbejdet nogle mere kvalificerede svar. Der havde stadig været rigelig tid til at vurdere svarene, inden Folketingets åbning den første tirsdag i oktober,” siger hun.

Pia Kjærsgaard vil tage emnet op på næste præsidiemøde for at prøve at finde en løsning på problemet. Hun overvejer også at rette henvendelse til regeringen. 

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her svarer blandt andet sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på kritik rettet mod hendes ministerium, der har haft relativt mange love i høringer henover sommeren.  

Forrige artikel Tidligere V-kandidat er nyt medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Alternativet Tidligere V-kandidat er nyt medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Alternativet Næste artikel Skatteministeriet har fået ny pressechef Skatteministeriet har fået ny pressechef
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.