Nye love hastes igennem i sommerferien: Nu vil Pia Kjærsgaard tage sagen op

KORTE FRISTER: Sommerens mange høringer giver risiko for lovsjusk, lyder kritikken fra en række organisationer. Folketingets formand vil tage sagen op i præsidiet.   

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, overvejer at rette henvendelse til regeringen for at sætte en stopper for høringsbreve i juli. 
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, overvejer at rette henvendelse til regeringen for at sætte en stopper for høringsbreve i juli. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Malte Bruhn

Mange interesseorganisationer har henover sommeren haft travlt med at udarbejde høringssvar om alt fra regionernes finansiering til forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af penge.

Fakta
Høringer 

Når et ministerium sender et lovforslag eller et forslag til en bekendtgørelse i høring betyder, at berørte foreninger og organisationer m.fl. bliver bedt om at komme med skriftlige kommentarer til forslaget. Dette kaldes et høringssvar.

Ifølge ’Vejledningen om lovkvalitet’ bør høringsfristen ”være så lang, at de hørte parter har mulighed for at udarbejde et fyldestgørende svar”.

I vejledningen står der også, "under normale omstændigheder vil en høringsfrist på 4 uger være passende".

Kilde: ft.dk og retsinformation.dk

Centraladministrationen har tilsammen udsendt 54 høringsbreve med deadline i skolernes sommerferie, hvor de fleste af deres medarbejdere er væk.

Det er dårlig embedsmandsførelse.

Henrik Dam Kristensen (S)
Folketingets 1. næstformand og medlem af præsidiet

Det viser en optælling foretaget af Altinget.

Ifølge Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter, giver det dårligere høringssvar, når høringsfristen fristen bliver placeret i sommerferien.

”Som paraplyorganisation er vi afhængige af at indhente viden og høringssvar fra vores medlemmer, der har den rette ekspertise og viden. Men for os er det svært at give kvalificerede svar, når høringsbrevene bliver spyttet ud lige inden sommerferien, hvor mange af vores eksperter er væk,” siger han.

Dansk Erhverv har fået flest henvendelser om at lave høringssvar til nye love henover sommeren.

”Det kræver dybt specialiserede medarbejdere at levere gode høringssvar - både i ministerierne og i organisationerne. Men hvis han eller hun er på ferie, risikerer vi at levere dårlige svar end normalt,” siger underdirektør Geert Laier Christensen.

Kritik fra præsidium
Der findes ingen juridiske retningslinjer for, hvornår fristen for et høringssvar skal placeres. I Folketingets præsidium, der står for at koordinere Folketingets drift og arbejde, er der enighed om, at høringsfristerne bør være længere i sommerperioden.  

”Nogle gange går lovgivning hurtigt, men her er der ingen god forklaring. Det er slendrian, og det er ubetænksomt. Jeg synes, det er dårlig embedsmandsførelse,” siger Folketingets 1. næstformand og medlem af præsidiet, Henrik Dam Kristensen (S).

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er enig.

”Jeg synes godt, man kunne have skudt fristen et par uger, så organisationerne kunne have udarbejdet nogle mere kvalificerede svar. Der havde stadig været rigelig tid til at vurdere svarene, inden Folketingets åbning den første tirsdag i oktober,” siger hun.

Pia Kjærsgaard vil tage emnet op på næste præsidiemøde for at prøve at finde en løsning på problemet. Hun overvejer også at rette henvendelse til regeringen. 

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her svarer blandt andet sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på kritik rettet mod hendes ministerium, der har haft relativt mange love i høringer henover sommeren.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

0:000:00