Finansministeriet forudser, at 30.000 danskere vil kvitte arbejdslivet før pensionsalderen

Mens statsminister Mette Frederiksen tordner mod danskernes arbejdsmoral, forventer Finansministeriet, at 30.000 danskere i fremtiden vil stoppe med at arbejde før pensionsalderen for egen regning. Forsker efterlyser politisk handling.

De nye tal fra finansminister Nicolai Wammens (S) ministerium kommer samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen (S) har givet flere opsange om, at danskerne skal arbejde mere.
De nye tal fra finansminister Nicolai Wammens (S) ministerium kommer samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen (S) har givet flere opsange om, at danskerne skal arbejde mere.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke BrøndumKim Rosenkilde

I takt med at danskernes pensionsopsparinger vokser, så vil stadig flere vælge gå på pension før tid for egen regning.

Bare inden for de kommende år vil tusindvis af danskere vælge at lade sig 'selvpensionere', så de kan nyde et endnu længere otium end lovgivningen lægger op til, viser en ny opgørelse fra Finansministeriet

Hvor det i dag er 6.000, der lader pensionere før tid, forventer ministeriet, at tallet vil vokse til 11.000 i 2030, mens 30.000 danskere i 2046 vil stoppe før pensionsalderen.

Ifølge lektor på CBS og tidligere topchef i Danica Pension Henrik Ramlau-Hansen bør gruppen af danskere på selvpension fylde meget mere i den politiske debat om arbejdskraft, end den gør i dag.

"Selvpensionering er kommet for at blive, og det er i et omfang, som man er nødt til at forholde sig til politisk. Og det vil være naturligt i den forbindelse også at forholde sig til, hvor meget der skal spares op til pension i kombination med, at man løbende sætter pensionsalderen op," forklarer han. 

Til sammenligning har regeringen øget arbejdsudbuddet med 6.500 ved at afskaffe store bededag og 9.000 ved at skære i dagpengene for nyuddannede.

Statsminister med opsang

De nye tal fra finansminister Nicolai Wammens (S) ministerium kommer samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen (S) har givet flere opsange om, at danskerne skal arbejde mere.

Læs også

Senest slog hun i forbindelse med Folketingets åbning fast, at velfærdsstaten hænger i en tynd tråd, hvis ikke alle, der kan arbejde, også gør det.

"Hvis tendensen til mere fritid i stedet for arbejde bliver større, så skal vi danskere med åbne øjne kigge på hinanden og sige, vil vi så bruge færre penge på sundhed, på skolen eller på klimaforandringerne eller noget fjerde," sagde hun.

Ifølge Finansministeriet er der dog i de aktuelle fremskrivninger af dansk økonomi taget højde for den forventede stigning.

Men spørger man Henrik Ramlau-Hansen, er der risiko for, at ministeriet undervurderer udviklingen. 

Han skønner, at halvdelen af befolkningen vil have mulighed for at gå på pension før tid om 40 til 50 år. Til sammenligning svarer Finansministeriets tal til, at omkring 13 procent af dem, der til den tid er mellem et til fire år fra pensionsalderen vælger at gøre det.

"Der er en betydelig risiko for, at man regner for optimistisk med hensyn til, hvor meget man kan få folk til at arbejde i længere tid," siger han.

Pensionsselskaber oplever modsat tendens

Landets største pensionsselskab, PFA, kan dog foreløbigt ikke genkende tendensen. Tværtimod er den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder blandt PFA's kunder steget fra lidt over 66 år i 2013 til 67 et halvt år i dag. 

Læs også

"Vi oplever, at folk ønsker at fortsætte med at arbejde, hvis vilkårene er de rigtige. Eksempelvis hvis de får mulighed for at få et mere fleksibelt job eller have færre timer. Det er ikke økonomien, der spiller ind, men ligeså meget ønsket om at bevare sit netværk," siger velfærdschef Jesper Brask Fischer og understreger, at det netop gælder for gruppen med lange uddannelser og størst formue.

"Det er helt rigtigt, at vores pensionsformuer er vokset og stadig vokser, så flere på sigt får mulighed for at stoppe før tid. Men der er stor forskel på at have muligheden og så rent faktisk gøre det," forklarer han.

Samme melding kommer fra Velliv, der dog peger på, at udviklingen stiller nye krav til virksomhederne for at fastholde seniorerne, der ellers vil have råd til at stoppe helt.

"Mange flere vil få muligheden for at trække sig før tid, men det er også vores erfaring, at folk gerne vil fortsætte, hvis arbejdspladsen tilbyder de rigtige rammer. Her har virksomhederne en stor opgave," siger cheføkonom Jens Christian Nielsen.

Det er folk højest i jobhierarkiet og uddannelseshierarkiet, der har råd til det, fordi de har stor pensionsopsparing og en større friværdi og fri opsparing

Lars Andersen
Direktør, AE-rådet

AE-Rådet: Langt fra alle har muligheden

Selv om udviklingen endnu ikke har taget fart, er den dog værd at holde øje med for politikerne, lyder det også fra AE-Rådet.

Her hæfter direktør Lars Andersen sig ikke mindst ved, at der er en væsentlig social skævhed i, hvem der har råd til at trække sig tilbage før tid.

I en analyse tidligere på år konkluderede AE-rådet, at det især er gruppen med høje uddannelser, der har muligheden.

"Dem, der har store pensionsopsparinger, har høje uddannelser og har tjent godt på arbejdsmarkedet, de har også i større udstrækning end almindelige lønmodtagere mulighed for at trække sig tidligere tilbage," siger direktør Lars Andersen og fortsætter:

"Det er folk højest i jobhierarkiet og uddannelseshierarkiet, der har råd til det, fordi de har stor pensionsopsparing men også en større friværdi og fri opsparing."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ramlau-Hansen

Lektor, Institut for Finansiering, Copenhagen Business School
dr.scient. (Københavns Uni. 1989), cand. act. og cand.scient. (Københavns Uni. 1981)

Lars Andersen

Direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

Jesper Brask Fischer

Velfærds- og seniorchef, PFA
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997), INSEAD

0:000:00