Nyt folketingsår skydes i gang: Sådan foregår åbningen af Folketinget

OVERBLIK: Tirsdag den 6. oktober markerer et nyt folketingsår, når statsministeren holder åbningstale og præsenterer sine planer for det kommende år. Torsdag er der åbningsdebat i Folketingssalen. Få overblikket over åbningsugen her.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), indleder tirsdag den 6. oktober det næste folketingsår. Her ses han til Folketingets åbning den 1. oktober 2019.
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), indleder tirsdag den 6. oktober det næste folketingsår. Her ses han til Folketingets åbning den 1. oktober 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

Næste politiske sæson står for døren, når Folketinget den første tirsdag i oktober åbner med statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale.

Det tegner til at blive en travl sæson, som blandt andet byder på finanslovsforhandlinger, politiforlig og fortsat håndtering af coronavirusset. Der er med andre ord nok, der skal gøres, og der lægges op til flere politiske brydekampe.

I år bliver det, som bliver kaldt demokratiets festdag, en lidt anderledes festdag.

En række coronarestriktioner rammer nemlig åbningen af Folketinget. For at undgå smittespredning vil der være begrænset adgang til logerne i Folketingssalen. Dog vil man stadig kunne se kongefamilien og enkelte repræsentanter fra Grønland og Færøerne, men journalister og øvrige tilhørere vil ikke få adgang.

Fakta
Følgende ordførere og partiformænd skal holde deres partis åbningstale torsdag den 8. oktober:

Jesper Petersen (S), politisk ordfører 
Sophie Løhde (V), politisk ordfører 
Kristian Thulesen Dahl (DF), formand
Morten Østergaard (R), formand
Pia Olsen Dyhr (SF), formand
Pernille Skipper (EL), politisk ordfører
Søren Pape Poulsen (K), formand
Pernille Vermund (NB), formand
Alex Vanopslagh (LA), formand
Torsten Gejl (ALT), politisk ordfører

Åbningsdebatten starter klokken 10, hvor partiernes formænd eller politiske ordførere får ordet efter partistørrelse. Hver taler har ti minutter, og én efter én holder de hver deres tale. Efter alle ordførerne har talt, går statsminister Mette Frederiksen (S) på talerstolen i 30 minutter.

Kilde: ft.dk

I Folketingssalen vil stolene blive placeret med en meters afstand for at undgå smittespredning. Enhedslisten har meldt ud, at kun halvdelen af partiets folketingsgruppe vil være tilstede under åbningen, da de mener, at "det er for risikabelt at samles så mange mennesker sammen."

Efter åbningen skal Folketingets medlemmer forlade salen ad forskellige udgange for at undgå, at for mange færdes på samme sted. Partiformænd vil som vanligt gå ud ad hoveddøren ved Vandrehallen for at mødes med pressen.

Herunder kan du få et overblik over de forskellige punkter, der er på dagsordenen for åbningsdagen.

Nederst kan du få et indblik i, hvordan åbningsdebatten på torsdag foregår, hvor de politiske ordfører hver har ti minutter til at holde tale.

Gudstjeneste
Programmet tirsdag starter med en gudstjeneste for folketingsmedlemmerne klokken 10. I år vil gudstjenesten ikke blive afholdt i Christiansborg Slotskirke som normalt, men i den større Holmens Kirke for at undgå smittespredning.

Der vil heller ikke være offentlig adgang til kirken, men gudstjenesten vil derimod blive transmitteret direkte på Folketingets tv-kanal.

Kongehusets medlemmer bliver efter gudstjenesten modtaget af Folketingets Præsidium med formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen (S) i spidsen, som fører kongefamilien ind i Folketingssalen.

Formandsvalg
Præcis klokken 12 begynder folketingsårets første møde. Det ledes af det medlem, som har siddet længst tid i Folketinget. Det er igen i år Bertel Haarder (V), som har siddet i Folketinget i over 40 år.

Før statsministeren indtager talerstolen i Folketingssalen, skal der traditionen tro vælges en formand for Folketinget. Siden juni 2019 har Henrik Dam Kristensen siddet på posten, men for at han kan fortsætte endnu et år, skal han formelt genvælges af et flertal i Folketinget.

Efter valg af formand samt fire næstformænd – en fra hvert af de fire største partier, som ikke er tildelt formandsposten – vil Mette Frederiksen indlede den nye politiske sæson med sin åbningstale.

Åbningstale
Statsminister Mette Frederiksen skal i henhold til grundloven afgive ”en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger".

Ud over den mundtlige tale, hvor statsministeren skal gøre status over rigets tilstand, består åbningstalen også af en skriftlig del. Regeringens lovprogram bliver fremlagt, hvor Mette Frederiksen får mulighed for at gennemgå de lovforslag, der bliver fremsat i det kommende folketingsår. En del af lovprogrammet er normalt også skrevet ind i den mundtlige del af talen.

Statsministerens tale bliver under åbningsdebatten torsdag diskuteret af partiformænd og politiske ordførere.

Se eller læs Mette Frederiksens første åbningstale fra sidste års folketingsåbning her.

Åbningsdebat
Torsdag den 8. oktober er dagen for Folketingets store åbningsdebat, som plejer at udvikle sig til en lang affære.

Her skal folketingsmedlemmerne nemlig ud i en diskussion om statsminister Mette Frederiksens åbningstale og om aktuelle politiske emner. Diskussionerne kan handle om de planer, som regeringen har for det kommende folketingsår, men også om rigets almindelige tilstand.

Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som for eksempel udlændingepolitik, klima, skat og nok særligt i år coronasituationen.

Åbningsdebatten starter klokken 10, hvor enten partiformanden eller den politiske ordfører fra det største parti får ordet først. Derefter får det næststørste parti ordet og så fremdeles. Hver taler har ti minutter, og én efter én holder de hver deres tale. Efter hver tale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

Du kan læse mere om åbningsdebatten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00