Sådan foregår Folketingets åbningsdebat

OVERBLIK: Torsdag mødes Folketingets medlemmer til den store åbningsdebat. Hvem er partiernes frontpersoner i debatten i år, hvem taler først og sidst, og hvordan er reglerne for spørgsmål? Bliv klogere her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Den 1. oktober markerer et nyt folketingsår. Folketinget åbner, der skal forhandles finanslov, og de retoriske muskler bliver for alvor sat på prøve.

Torsdag den 3. oktober er således dagen for Folketingets store åbningsdebat, som plejer at udvikle sig til en lang affære.

Her skal folketingsmedlemmerne nemlig ud i en diskussion om statsminister Mette Frederiksens åbningstale fra i tirsdags og om aktuelle politiske emner.

Under åbningsdebatten i 2013 var der eksempelvis tæt på 650 indlæg, spørgsmål og svar. 

Diskussionerne kan handle om de planer, som regeringen har for det kommende folketingsår, men også om rigets almindelige tilstand. 

Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som for eksempel udlændingepolitik, klima og skat.

Herunder kan du se, hvordan dagens debat kommer til at foregå. Og nederst i artiklen kan du se, hvem der kommer til at føre ordet for hvert parti. De fleste partiledere kommer på banen.

  • Åbningsdebatten starter klokken 10, hvor partiernes formænd eller politiske ordførere får ordet efter partistørrelse. Hver taler har ti minutter, og én efter én holder de hver deres tale. Efter hver tale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

  • Efter hvert ordførerindlæg har folketingsmedlemmer fra andre partier mulighed for to korte bemærkninger i forlængelse af hinanden. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 45 minutter efter ordførertalen. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade deres fortrinsret til en gruppefælle.

  • Ønsker en minister at tage ordet, får han eller hun tre minutters taletid til at kommentere et indlæg fra et medlem. Politikeren, der har givet anledning til ministerens indlæg, har herefter adgang til to korte bemærkninger.

  • Når første runde, hvor alle partier har fået taletid, er slut, får statsministeren ordet. Mette Frederiksen (S) har nu 30 minutters taletid, hvorefter der i op til en time er adgang til korte bemærkninger for alle medlemmer. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade den til en gruppefælle.

  • Herefter går anden runde af ordførerindlæg i gang, hvis partierne ønsker det. Nu får hvert parti fem minutters taletid, og efter hvert indlæg er der mulighed for korte bemærkninger fra op til tre medlemmer.

  • Når anden runde af ordførerindlæg er afviklet, er det tid til de såkaldte privatistindlæg. Privatistindlæg er indlæg fra de menige folketingsmedlemmer, som får fem minutters taletid, hvorefter der er mulighed for korte bemærkninger fra op til tre medlemmer.

  • Herefter er det igen statsministerens tur til at få ordet. Denne gang får Mette Frederiksen 15 minutters taletid, og der er efterfølgende adgang til korte bemærkninger i op til 30 minutter. De politiske ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan som tidligere overlade ordet til en gruppefælle.

  • Åbningsdebatten trækker ofte ud til midnat og er kun afbrudt af frokost- og middagspauser. Sidste år varede debatten godt 13 timer.

 

Følgende ordførere og partiformænd skal holde deres partis åbningstale:

Jesper PetersenSocialdemokratiet - Jesper Petersen, 38 år:
Politisk ordfører og folketingsmedlem for Socialdemokratiet siden 19. marts 2013. Mellem 2007 og 2013 folketingsmedlem for SF, for hvem han også var formand i ungdomspartiet.

 

Sophie LøhdeVenstre - Sophie Løhde, 36 år:
Sophie Løhdes politiske karriere begyndte ved amtsrådsvalget den 20. november 2001, hvor hun i en alder af 18 år blev valgt til Frederiksborg Amtsråd som landets hidtil yngste amtsrådsmedlem. Hun har siddet i Folketinget siden den 13. november 2007, og i dag er hun politisk ordfører i Venstre.

 

Søren Pape PoulsenKonservative - Søren Pape Poulsen, 47 år:
Partiformand for Konservative siden september 2014. Tidligere justitsminister og borgmester i Viborg. 

 

 

Kristian Thulesen DahlDansk Folkeparti - Kristian Thulesen Dahl, 50 år:
Formand for Dansk Folkeparti siden september 2012, hvor han overtog fra Pia Kjærsgaard. Repræsenterede Fremskridtspartiet i Folketinget fra 1994 til 1995, hvorefter han blev medstifter af Dansk Folkeparti.

 

Morten ØstergaardRadikale Venstre - Morten Østergaard, 43 år:
Politisk leder i Radikale, siden Margrethe Vestager i 2014 fik posten som EU-kommissær. Folketingsmedlem siden 2005.

 

 

Pia Olsen DyhrSF - Pia Olsen Dyhr, 47 år:
Meldte sig som 14-årig ind i SF Ungdom. Debuterede i Folketinget i 2007 og har siden 2014 været partiformand i Socialistisk Folkeparti. 

 

Pernille Skipper Enhedslisten - Pernille Skipper, 35 år:
Politisk ordfører i Enhedslisten siden maj 2016. Hun var i sine teenageår i en kort overgang aktivt medlem i Venstres Ungdom, men siden 2001 har hun været medlem af Enhedslisten.

 

Alex VanopslaghLiberal Alliance - Alex Vanopslagh, 27 år:
Feltets yngste mand blev med opbakning fra partiets folketingsgruppe fire dage efter valget i juni Liberal Alliances nye politiske leder efter Anders Samuelsen, som havde trukket sig. Det er ikke første gang, han afløser en formand, for ved LA Ungdoms landsmøde i 2014 blev han valgt som ny formand, hvor han afløste Rasmus Brygger.

 

Rasmus NordqvistAlternativet - Rasmus Nordqvist, 44 år:
Politisk ordfører i Alternativet, for hvem han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2015.

 

 

Pernille VermundNye Borgerlige - Pernille Vermund, 43 år:
Debutant i Folketinget for Nye Borgerlige, for hvem hun er formand. Vermund stiftede sit nye parti i 2015, men har tidligere siddet i Helsingør Byråd for Konservative fra 2009 til 2011.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00