Statsministeren om fattigdomsgrænse: Familier med 20.000 efter skat er ikke fattige

TV: Regeringen vil genindføre en konkret grænse for, hvornår man er fattig i Danmark. Men den gængse fattigdomsgrænse holder ikke, og det skader diskussionen at bruge den, sagde statsministeren i åbningsdebatten.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardMads Outzen

Når vi i Danmark måler på, hvordan det går med antallet af fattige familier, gør vi det på en ringe – måske ligefrem skadelig – måde.

Det mener statsminister Mette Frederiksen, som fra Folketingets talerstol torsdag meldte klart ud om sit syn på fattigdom og en kommende fattigdomsgrænse.

”Jeg vil ønske, vi kan få en fattigdomsgrænse, der måler på reel fattigdom. Hvis man følger den såkaldte fattigdomsgrænse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, så er en børnefamilie med en disponibel indkomst på godt 250.000 kroner om året fattig. Men er det fattigdom, når man efter skat har mere end 20.000 kroner tilbage?” spurgte Frederiksen og svarede selv:

”Det mener jeg faktisk ikke, det er”.

Vil udvikle ny fattigdomsgrænse
Regeringen har aftalt med sine støttepartier, at den vil definere en fattigdomsgrænse, så politikerne kan måle på udviklingen. Men allerede i dag bruger Danmarks Statistik en grænse for fattigdom, som man bruger til at holde øje med, hvordan det går med at leve op til FN-verdensmålet om at afskaffe fattigdom.

Det er den samme definition, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tager udgangspunkt i.

Men den duer altså ikke, mener statsministeren.

Hun nævnte et andet regneeksempel, hvor en familie på fire med to hjemmeboende teenagere er defineret som fattige, selv om de tilsammen har en indkomst på 300.000 kroner om året efter skat.

”At have 300.000 kroner til fire mennesker er i mine øjne ikke fattigdom. Og jeg mener, at dem, der bruger tallene på den måde, gør skade på diskussionen. Jeg vil langt hellere have, at vi tager en diskussion om, hvad der er ret og rimeligt. For selvfølgelig er det ikke ligegyldigt, om man har penge, om der er råd til fritidsaktiviteter, og om man i det hele taget har råd til en ordentlig livsførelse,” sagde Mette Frederiksen og erklærede sig enig med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i, at det vigtigste værn mod fattigdom er at komme i arbejde.

Stordriftsfordele ved at være en familie
I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger direktør Lars Andersen på, at den eksisterende fattigdomsgrænse bygger på anbefalingerne fra et ekspertudvalg, som den tidligere S-ledede regering selv havde nedsat. Her blev der gjort et grundigt analysearbejde.

Mener du selv, man er fattig, hvis man som familie har 300.000 kroner efter skat?

”Ja, det er jo derfor, vi har brugt den grænse, for det er jo sådan definitionen er fra Danmarks Statistik. Men selvfølgelig kan man altid diskutere, om man for eksempel skal tage højde for, hvad folks husleje er. Og man kan diskutere, hvordan man skal beregne stordriftsfordelene ved at være fire, der bor sammen,” siger Lars Andersen.

Han er åben for at tage diskussionen om, hvordan man måler på fattigdom, igen.

”Hvis målemetoden bliver kritiseret for meget for at ramme noget, der ikke bliver betragtet som et reelt problem, så mister det jo sin værdi,” siger han.

Læs også

Dokumentation

Fattigdomsgrænse

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bruger en definition af fattigdom, som følger Danmarks Statistiks indikator for såkaldt relativ fattigdom.

Den er udviklet til at følge udviklingen i Danmark for FN’s verdensmål nr. 1 om at afskaffe fattigdom.

Fattige familier er defineret som familier med en disponibel indkomst og nettoformue på mindre end 50 procent af medianindkomsten i året.

Familier, hvor hovedforsørgeren er studerende, er udeladt fra opgørelsen, og unge, der flytter hjemmefra i løbet af året, regnes heller ikke for fattige, hvis deres forældre ikke er det.

Under den tidligere S-SF-R-regering nedsatte man et ekspertudvalg og indførte på udvalgets anbefaling en fattigdomsgrænse. Herefter var en person defineret som fattig, hvis man tre år i træk har haft en disponibel indkomst under 50 procent af medianindkomsten.

Grænsen blev afskaffet af den borgerlige regering i 2015.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Andersen

Direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00