Økonomiaftale tæt på

2014: Forhandlingerne om næste års kommunaløkonomi spidser til. Der står blandt andet folkeskole og sanktioner på skemaet til de sidste møder, inden en aftale ventes lukket tirsdag eller onsdag.
Finansminister Bjarne Corydon (S) og KL-formand Erik Nielsen (S) forhandler for øjeblikket om kommunernes økonomi i 2014.
Finansminister Bjarne Corydon (S) og KL-formand Erik Nielsen (S) forhandler for øjeblikket om kommunernes økonomi i 2014.Foto: Folketinget/KL
Lasse Lange
Normalt går det sådan her, når der skal laves økonomiaftaler:

Regeringen og Danske Regioner indgår en aftale. Inden for et par dage bliver også regeringen og KL enige om en aftale.

Sådan går det ikke i år.

Der er allerede gået en uges tid, siden regeringen og regionerne offentliggjorde aftalen om næste års økonomi i regionerne. Men aftalen med kommunerne lader vente på sig.

Forhandlingerne om kommunernes økonomi er blandt andet trukket ud, fordi man har afventet folkeskoleforliget. Det faldt på plads fredag - men uden forligspartiet Konservative - hvorfor kun reformelementer, der ikke kræver lovændringer, kan få virkning fra sommeren 2014, mens resten må vente til 2016.

Vi har afleveret rigtig mange milliarder de senere år. Godt og vel 12 milliarder og 30.000 medarbejdere siden 2009. Vi har leveret vores del til genopretningen af dansk økonomi, og vi har effektiviseret så meget, som det tilsyneladende er muligt

Erik Nielsen (S)
Formand, KL

Spørgsmålet er nu, præcis hvor meget af reformen, kommunerne kan få lov at tyvstarte med i 2014 – og hvordan det skal finansieres.

"Jo før arbejdet med at forbedre folkeskolen kan sættes i gang, jo bedre. Det er mit klare synspunkt," slog finansminister Bjarne Corydon (S) fast oven på mandagens første forhandlingsmøde, hvor han blev sekunderet af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

Kommunerne vil gerne være med til at tyvstarte. Bare de økonomiske vilkår er de rette, sagde KL-formand Erik Nielsen (S).

"Det er helt i orden med os, hvis bare pengene passer," sagde Erik Nielsen (S), der havde næstformand Erik Fabrin (V) ved sin side.

KL: Vi kan ikke effektivisere mere
Det har været ventet, at den endelige aftale ville indeholde en forpligtelse om, at kommunerne skulle effektivisere på administrationsområdet. Men i forbindelse med mandagens forhandlinger sagde KL-formand Erik Nielsen, at han mener, at kommunerne har effektiviseret nok.

"Vi har afleveret rigtig mange milliarder de senere år. Godt og vel 12 milliarder og 30.000 medarbejdere siden 2009. Vi har leveret vores del til genopretningen af dansk økonomi, og vi har effektiviseret så meget, som det tilsyneladende er muligt," sagde Erik Nielsen.

Mens KL-formanden altså nødigt ser yderligere effektiviseringskrav, er han optaget af at sikre kommunerne flere penge til sundhedsområdet.

"Vi fik 300 mio i år, men vi mener, at vi skal væsentligt højere op," sagde Erik Nielsen.

Kan I indgå en aftale, hvor I får færre sundhedsmillioner til næste år, end I får i år?

"Det vil tiden vise. Det kommer an på, hvad aftalen i øvrigt indeholder. Hvis vi kunne få et væsentligt løft her, så synes jeg, at det ville være rigtig berettiget, men der er andre ting, der er lige så vigtige," sagde Erik Nielsen.

Sanktioner
Siden økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i sidste uge var ude og sige, at kommunerne skulle bruge alle de penge, de havde budgetteret med, er diskussionen om sanktionssystemet, der straffer kommunerne, når de bryder budgetterne, taget til.

KL og en række eksperter mener, at sanktionssystemet gør det svært for kommunerne at bruge budgetterne fuldt ud. Og både økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og radikal finansordfører Sofie Carsten Nielsen åbnede i løbet af ugen en dør på klem for en ændring af strafsystemet.

"Vores sanktionssystem er jo ikke noget gudgivet, der er faldet ned fra himlen. Det er lavet af mennesker, og derfor kan det også justeres, hvis der er brug for det," sagde Margrethe Vestager til Metroxpress.

En ændring af sanktionssystemet kommer dog ikke på tale, sagde finansminister Bjarne Corydon mandag.

"Jeg kan henholde mig til, at det, vores økonomi- og indenrigsminister har sagt i denne sag er helt korrekt. Men det er ikke noget, vi i særlig grad har nærmet os i de her drøftelser. Sanktionerne er indført med et bredt flertal i folketinget - og de er kommet for at blive," sagde Bjarne Corydon.

Efter forhandlingsmødet i Finansministeriet mandag morgen mødtes Erik Nielsen og Erik Fabrin med den øvrige KL-top, hvorefter endnu et møde mellem regeringen og KL var på tale efter redaktionens slutning mandag.

En aftale ventes at falde på plads tirsdag eller onsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00