Overblik: Skal patientrettigheder styre sundhedsvæsenet?

DEBAT: Altingets fagdebat om patientrettigheder er slut. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Patientorganisationer, politikere og private sundhedsvirksomheder har debatteret behovet for flere patientrettigheder.
Patientorganisationer, politikere og private sundhedsvirksomheder har debatteret behovet for flere patientrettigheder.Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Med sundhedsreformen ville aftalepartnerne introducere nye patientrettigheder, men i forvejen eksisterer udredningsretten og behandlingsgarantien.

I de sidste fem uger har forskellige sundhedsaktører debatteret dilemmaer omkring patientrettigheder. Er patientrettigheder et godt middel til at udvikle sundhedsvæsenet? Er patientrettigheder opskriften på mindre ulighed? Og hvad er udfordringerne ved at udbrede patientrettigheder til speciallægeområdet?

Her får du et overblik over deltagerne og deres hovedbudskaber:

 

Hans Henrik OckelmannEn større politisk interesse for patientrettigheder kan få negative konsekvenser for mennesker med svær skizofreni, mente Hans Henrik Ockelmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab. Han skrev, at "hvis vi skal give begrebet patientrettigheder mening for ikke kun de lettere (ikkesindssygelige) psykiske lidelser, skal psykiatrien tilføres midler".
Læs indlægget her

  

Anne EhrenreichEn ny regering vil rulle patientrettigheder tilbage, ligesom Helle Thorning-Schmidts regering gjorde det. Det frygtede Anne Ehrenreich (V), medlem af Region Hovedstaden. "Det vil være til skade for de svageste patienter og øge uligheden i sundhedsvæsenet. Venstre ønsker at holde fast i rettighederne, udvide dem og sikre deres overholdelse," skrev hun.
Læs indlægget her

  

Stinus LindgreenVi er nødt til at erkende, at for at opnå lighed i sundhed kan det på nogle områder være nødvendigt at behandle folk forskelligt, mente Stinus Lindgreen, som er medlem af Region Hovedstaden og stillede op til Folketinget. "Det er derfor i mine øjne alt for dogmatisk at kræve samme behandlingsgaranti for alle. Det er ikke optimalt," skrev han.
Læs indlægget her

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00