Kommentar af 
Pernille Skipper

Pernille Skipper: Jakob Ellemann var det offerlam, der samlede Venstre

Det er ikke mere end to sekunder siden, at jeg brugte alle vågne timer på at ønske Venstre hen, hvor peberet gror. Alligevel elskede jeg at være på Venstres landsmøde. Jeg havde medfølelse med både mennesket og min gamle kollega Jakob, men fik det også med hele partiet, skriver Pernille Skipper.

Genkendeligheden i Venstres landsmøde for sådan en som mig vidner om, at det er et stykke kultur, der langsomt går tabt, når antallet af aktive partimedlemmer daler på tværs af fløjene, skriver Pernille Skipper.
Genkendeligheden i Venstres landsmøde for sådan en som mig vidner om, at det er et stykke kultur, der langsomt går tabt, når antallet af aktive partimedlemmer daler på tværs af fløjene, skriver Pernille Skipper.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Pernille Skipper
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Foran indgangspartiet til Messecenter Herning flagrede surf-flagene med Venstres logo i blæsten, og ville man ind, skulle man først gennem en hel hær af unge VU'er med flyers og håbefulde kandidater, der forsøgte at overbevise de sidste om det vigtige i deres placering på kandidatlisterne til Europaparlamentsvalget.  

Vejen gennem forhallen var spækket med merchandise, bolsjer med logo og gamle valgplakater, der skulle minde os alle om historien og sammenholdet i partiet. Folk stod i kæmpe køer for at få deres adgangskort og blive registreret som delegeret, mens de hilste på folketingsmedlemmer og gamle venner og sludrede, så decibelniveauet gik over det tilladte. 

Jeg var der i egenskab af politisk kommentator for TV 2 News og skulle tilbringe weekenden som iagttager og en af de bedrevidende klogeåger på skærmen.  

Men hvis jeg havde knebet øjnene sammen og været lidt farveblind, kunne det have lignet indgangen til Korsgadehallen på Nørrebro, hvor jeg har tilbragt så mange parti-årsmøder, at jeg ikke har tal på dem, og flere gange i løbet af weekenden fik jeg samme følelse af at vide præcis, hvad der foregik og hvorfor i situationer, hvor mennesker, der aldrig har haft deres gang i et parti, ville fatte hat og briller.  

Jeg vidste præcis, hvordan det føles at klappe så længe, at man får varme, røde og smertefulde håndflader, men nægter at være den første, der stopper, som hele salen gjorde, da Ellemann sagde sit farvel.

Jeg ved, hvorfor så mange gik rundt uden for salen og hviskede i timerne op til afgørelsen af kandidatlisterne til Europaparlamentsvalget. Jeg kunne se på mængden af mennesker ude i indgangspartiet, hvornår pauserne og de ligegyldige punkter nærmede sig.  

Jeg forstod alle mødeprocedurerne, kunne spotte, hvem af folketingsmedlemmerne de unge VU'ere var mest begejstrede for, og genkende situationen, når gamle partikammerater hilste efter et år i hver sin ende af landet. 

Der var langt, meget langt, til den mængde af ændringsforslag, der præger et årsmøde i Enhedslisten, og omfanget af den reelle indflydelse på politikken er til at overse hos Venstre.  

Men da mikrofonen søndag blev åbnet for medlemmerne til såkaldt fri debat, kunne jeg ikke andet end at smile af genkendelsesglæde, da det ene medlem efter det andet besteg talerstolen med ideologiske paroler og fortællinger for at markere en sag eller et ansigt til senere positionering. Ordene var selvfølgelig anderledes, men formen og formålet det samme. 

Selv de politisk-strategiske dilemmaer – modsætningen mellem at gøre baglandet glade og få meningsmålingerne til at stige for at nævne et eksempel – var noget, jeg havde prøvet før.

Læs også

Havde landsmødet været afholdt blot få måneder tidligere – og uden Ellemanns erklærede afgang og med valget af en ny formand på dagsordenen – havde det nok været langt mere konfliktfyldt.  

Men gennem hele weekenden var der en stemning af sammenhold, som ikke fornægtede sig. Ingen eller få nævnte deres holdning til CO2-afgift på landbruget eller FE-undersøgelsen, der ellers har splittet partiet gennem lang tid og sendt adskillige 'baglandsrøster' gennem pressen – og til sidst en formand på porten.  

Nu var alle enige om at være trætte af fnidder og interne uenigheder, og at nu måtte der samling til.  

Den der stemning af fuldstændig ro efter en kæmpe intern krig har jeg også oplevet adskillige gange før. Som søskende, der har været ved at slå hinanden til plukfisk, men tre sekunder senere har fået det ud af systemet og forsvarer hinanden mod bøllen i skolegården. På tværs af partier er der intet, der kan samle som en ydre fjende eller en igangværende implosion.

Jakob Ellemann var dybest set det offerlam, der skulle til, for at alle kunne samles igen

Pernille Skipper

Og selvom der var et par stykker hist og her hen over weekenden, primært unge faktisk, der var tydeligt forvirrede over min tilstedeværelse, blev jeg taget enormt godt imod. Flinke, fremmede mennesker bød velkommen eller roste min nye rolle. Gamle kollegaer fra Folketinget uddelte krammere, sludder og sladder. Det var bare rart, også for mig. 

Da jeg sad i toget på vej hjem igen, gik det op for mig, hvorfor jeg ligesom stort set alle andre i Messecenter Herning den lørdag måtte synke klump under Jakob Ellemanns farvel.  

Han har ikke ligefrem haft de mest fair forudsætninger for at løfte den store opgave, som de mange medlemmer havde givet ham. Og nok gik han selv – og gjorde det med værdighed – men han var dybest set det offerlam, der skulle til, for at alle kunne samles igen – de problemer og omstændigheder, han sloges med, er ikke gået væk med hans afgang.  

Alligevel var hans kærlighed og loyalitet til partiet urokkelig: "Jeg skal videre nu, men Venstre vil altid være mit hjem," sagde Jakob Ellemann, før han fik den sidste afsked og klapsalve og forlod messecenteret den lørdag formiddag. Puha. 

Genkendeligheden i Venstres landsmøde for sådan en som mig, der rettelig nok ikke har været i Herning mere end en håndfuld gange før, vidner om, at det er et stykke kultur, der langsomt går tabt, når antallet af aktive partimedlemmer daler på tværs af fløjene.

Læs også

Og selvom det er rigtigt på tværs af partiskel, at der er forskel på de aktive medlemmer og vælgerne, og at det er en forudsætning for overlevelse at forstå det, så er det ikke just en glædelig udvikling. 

Jeg er ikke pludselig vågnet en morgen og har fået fuldstændigt nye politiske holdninger. Det er ikke mere end to sekunder siden, at jeg brugte alle vågne timer på at ønske Venstre hen, hvor peberet gror. Alligevel elskede jeg at være på Venstres landsmøde. Og jeg havde medfølelse med både mennesket og min gamle kollega Jakob, men fik det også med hele partiet. 

Nu ved jeg, hvorfor jeg har det sådan. Fordi det helt særlige fællesskab, man får, når man er en del af en flok, der har en sag, en tro og et håb for en bedre fremtid, slet ikke er så anderledes endda fra dét, jeg selv har været en del af i over 20 år.  

Og fordi de dalende medlemstal hos alle partier spår en fremtid, hvor færre kommer til at opleve det. Det er virkelig trist. For de mennesker, der ikke ved, hvad de går glip af, og for vores alles demokrati og forståelse på tværs af partiskel. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00