Pernille Weiss har lobbyist på lønningslisten: "Det åbner for trojanske heste"

Konservatives medlem af EU-Parlamentet har en kommunikationsrådgiver ansat, som også arbejder for et af Danmarks prominente lobbybureauer, Operate. Klar interessekonflikt, lyder vurderingen fra åbenhedsorganisationer.

Pernille Weiss (K) vil ikke stille op til interview om sagen.
Pernille Weiss (K) vil ikke stille op til interview om sagen.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Ti timer om ugen arbejder kommunikationsrådgiver Thomas Højgaard for Konservatives EU-parlamentariker Pernille Weiss. Han er samtidig ansat som konsulent hos et af Danmarks store såkaldte public affairs-bureauer, Operate, der foretager interessevaretagelse for en række private og offentlige kunder.

Men en person med et fast ansættelsesforhold til Parlamentet og dermed adgang til information fra de indre linjer i det europæiske lovmaskineri bør ikke samtidig kunne tjene en virksomhed, der udøver lobbyisme på vegne af en række kunder, som har interesser i EU-lovgivningen.

Sådan lyder vurderingen fra Olivier Hoedemann, der er forsknings- og kampagnekoordinator hos Corporate Europe Observatory, som holder opsyn med lobbyaktiviteter i Europa-Parlamentet.

"Det ligner en klar interessekonflikt og en overtrædelse af reglerne," siger Hoedemann. 

Læs også

Åbner for trojanske heste

Operate lover sine kunder, at bureauet kan "sikre opmærksomhed, engagere interessenter og flytte adfærd" for dem. På deres hjemmeside fremhæver de deres arbejde for virksomheder som Carlsberg, Maersk Oil, Novozymes, Danske Bank og mange andre, hvis vilkår påvirkes af den lovgivning, som Pernille Weiss og hendes 704 folkevalgte kolleger udformer i Europa-Parlamentet.

Derfor undrer formanden for Transparency International i Danmark, Jesper Olsen, sig også over, at det skulle være foreneligt med Parlamentets egne regler, at man har en ansat på lønningslisten, som har adgangskort til bygningerne i Bruxelles og Strasbourg og tilgang til husets interne oplysninger, der samtidig arbejder for et firma som Operate.

"Hvis man må det her, har man virkelig åbnet for, at de store lobbybureauer kan få trojanske heste ind i Parlamentet," siger han.

Weiss viser sit team frem på Europa-Parlamentets trapper i Bruxelles. Thomas Højgaard står yderst til højre.

Skal afholde sig fra interessekonflikter

Europa-Parlamentet vil ikke kommentere den konkrete sag. I en mail til Altinget fremhæver en talsperson dog, at "assistenter skal afholde sig fra alle handlinger, der kan bringe dem i konflikt med medlemmernes og Parlamentets interesser". 

Hvis man må det her, har man virkelig åbnet for, at de store lobbybureauer kan få trojanske heste ind i Parlamentet.

Jesper Olsen
Formand, Transparency International Danmark

"Kort sagt skal en assistent, der er involveret i enhver parallel aktivitet, informere sin parlamentariker. Parlamentarikeren har det ultimative ansvar for at informere Parlamentets tjenestegrene om sine assistenters parallelle aktiviteter og vurdere de mulige interessekonflikter ved disse aktiviteter," lyder det fra talsmandstjenesten.

Thomas Højgaard startede i Operate i august, efter virksomheden overtog hans hidtidige arbejdsplads – ud over jobbet hos Weiss – Elberth Kommunikation.

Her rådgav kommunikationsekspert Benjamin Rud Elberth og hans hold også danske virksomheder, organisationer, myndigheder og partier.

"Vi flytter stemmer, salg, holdninger og skaber konkrete resultater," som det fremgår af den stadig aktive hjemmeside.

Weiss vil ikke forklare

Pernille Weiss vil ikke tale med Altinget om mulige interessekonflikter involveret i at have en rådgiver af den type ansat.

I en skriftlig kommentar noterer hun følgende:

"Thomas, der også er tidligere landssekretær i Konservativ Ungdom, er deltidsansat på ti timer ugentligt for at løse opgaver i kommunikationen af mit arbejde i Europa-Parlamentet. Hans kontrakt er godkendt af Europa-Parlamentet og opfylder derfor gældende regler for deltidsansatte, som også har indtægter fra andre arbejdssteder og studie ved siden af. "

Da Altinget spørger, om Parlamentet også har godkendt hans nye job hos Operate, oplyser Weiss’ kontor, at det ikke er tilfældet. De har orienteret Parlamentets administration, som pt. er i gang med at vurdere sagen.

Vi står i efterdønningerne af den værste korruptionsskandale i Parlamentets historie. Og der er en kæmpe indsats i gang for at reformere Parlamentets regler for at undgå skade på institutionens renommé.

Olivier Hoedemann
Corporate Europe Observatory

Altinget har været i kontakt med Thomas Højgaard for at høre, hvordan han balancerer sine to arbejdsgivere. Han har bedt om spørgsmål på mail, som han dog ikke har besvaret.

Altinget har også bedt hans chef, Benjamin Rud Elberth, der nu er digital direktør i Operate, om at forholde sig til, hvordan virksomheden håndterer risikoen for interessekonflikter. Han er ikke vendt tilbage.

Kan ikke skilles ad

Hos Transparency International Danmark gør Jesper Olsen klart, at der ikke er noget som helst galt i som EU-parlamentariker at få ekstern hjælp til sit kommunikationsarbejde. Hans egen organisation har selv nydt godt af bistand fra Benjamin Rud Elberth. Problemet ligger i den dobbeltrolle, som assistenten indtager ved at være ansat to steder.

"Hvis Pernille Weiss havde hyret Operate til at løse en konsulentopgave, ville det ikke have givet anledning til panderynker fra vores side. Så er samarbejdsrelationen helt ren. Det udfordrende er at have et ansættelsesforhold og dermed være akkrediteret i Parlamentet. For hvordan legitimerer man sig så over for andre? Som Pernille Weiss’ assistent, eller som Pernille Weiss’ assistent, som også er ansat i et public affairs-bureau," spørger Jesper Olsen.

For ham at se, kan de to roller principielt ikke holdes ude fra hinanden.

"Selv med de reneste motiver, som jeg sådan set tror, det konkrete tilfælde udspringer af, kan du ikke skille det kolde og det varme vand ad," siger han.

Efter Qatargate

Samme konklusion når Olivier Hoedemann fra Corporate Europe Observatory frem til.

Samtidig mener han, at sagen flugter meget dårligt med de stramninger, som Europa-Parlamentet generelt er ved at gennemføre for at få styr på lobbyisters færden i Parlamentet i kølvandet på den såkaldte Qatargate.

Den sendte sidste år store rystelser gennem systemet, efter der blev  fundet kufferter med millioner af kroner hos den græske parlamentariker Eva Kaili, som sammen med flere andre nu står anklaget for at være del af et forsøg på at købe sig til indflydelse blandt de folkevalgte.

"Vi står i efterdønningerne af den værste korruptionsskandale i Parlamentets historie. Og der er en kæmpe indsats i gang for at reformere Parlamentets regler for at undgå skade på institutionens renommé. Så vi er i en tid, hvor parlamentarikerne bliver nødt til at være særligt omhyggelige med at undgå alt, der kan opfattes som interessekonflikter," siger Hoedemann.

Det Konservative Folkeparti har ikke ønsket at kommentere sagen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Benjamin Rud Elberth

Digital direktør, Operate
cand.mag. i nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 2004), master i tværmedial kommunikation (Københavns Uni. 2008)

Thomas Højgaard

Juniorkonsulent, Operate
Multimediedesigner AK og studerende (Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship)

0:000:00