Om  
Jørn Ravn
Søren Vandsø
Søren Pape Poulsen

Først blev han banket på plads af partitoppen. Nu trækker formand i Konservatives vælgerforening sig efter kovending i Weiss-sag

Efter nogle hektiske dage i Konservative Silkeborg har bestyrelsesformanden i den lokale vælgerforening valgt at trække sig. Først indstillede han Pernille Weiss som kandidat til EU, få dage senere trak han indstillingen tilbage efter pres fra partitoppen i Konservative.

Generalsekretær i Konservative, Søren Vandsø (i midten), skrev til den nu afgåede bestyrelsesformand i Silkeborg, at indstillingen af Weiss ville føre til "masser af negativ omtale", hvilket ville placere vælgerforeningen i Silkeborg i "direkte opposition" til partitoppen. 
Generalsekretær i Konservative, Søren Vandsø (i midten), skrev til den nu afgåede bestyrelsesformand i Silkeborg, at indstillingen af Weiss ville føre til "masser af negativ omtale", hvilket ville placere vælgerforeningen i Silkeborg i "direkte opposition" til partitoppen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad OvergaardRikke Albrechtsen

Bestyrelsesformanden i Konservatives vælgerforening i Silkeborg, Jørn Ravn, har trukket sig efter store kontroverser om støtte til partiets omstridte EU-parlamentariker, Pernille Weiss.

Det bekræfter han i en sms til Altinget. Han ønsker ikke at udtale sig yderligere i sagen.

Jørn Ravn trak sig fredag morgen oven på en turbulent uge, hvor lokalforeningerne i Silkeborg og på Fanø gik mod partiets top og indstillede Weiss til genvalg som spidskandidat til næste års EU-valg.

Læs også

Partileder Søren Pape Poulsen (K) gjorde i maj klart, at Weiss var færdig som EU-politiker for Konservative, efter at tidligere medarbejdere anklagede hende for at skabe et giftigt arbejdsmiljø på sit kontor i Parlamentet med mobning og chikane, der førte til flere sygemeldinger.

Det er en beslutning, som partiets forretningsudvalg, hovedbestyrelse og folketingsgruppe har stillet sig bag. Men det valgte de to af Konservatives vælgerforeninger altså at udfordre ved fredag 4. august at sende et officielt forslag om at få taget sagen op på partiets landsmøde i september.

Det fik både Pape selv og partiets generalsekretær, Søren Vandsø, til at slå hårdt ned på Jørn Ravn.

Tirsdag 8. august trak Jørn Ravn indstillingen af Pernille Weiss tilbage. Det bekræftede Konservative over for Altinget. Det er ikke lykkedes at få en forklaring på kovendingen.

Bestyrelsesformand kritiserede partitoppen for dårligt arbejdsmiljø i mail

Forud for beslutningen om at droppe indstillingen af den udskældte EU-parlamentariker udspillede der sig en magtkamp mellem partitoppen og den lokale forening.

Det fremgår af en intern korrespondance mellem bestyrelsesformanden i Silkeborg og Søren Vandsø, som Altinget er i besiddelse af.

Her lagde generalsekretæren pres på formand Jørn Ravn for at droppe beslutningen om at indstille Pernille Weiss. Også Pape – som Berlingske torsdag kunne berette – kontaktede formanden.

"Dette parti har altid været sin egen værste fjende, da intern ævl og kævl altid er udstillet i medierne. Men det må så være det, I ønsker. Jeg er dybt chokeret over jeres opførsel," skrev han ifølge avisen blandt andet i en mail. 

Læs også

Ifølge mailkorrespondancen mellem Vandsø og Ravn, som Altinget ligger inde med, skrev formanden:

"Du siger, vi havde en samtale. Jeg opfatter det mest som en lang gang belæring og beskyldning."

"Det, I udsatte mig for i fredags, og det ser ud til at fortsætte, er nøjagtigt det samme, som I mener, at Pernille skal miste sin post på."

"Kort tid efter ringer Henrik Weiglin (organisatorisk næstformand i Konservative, red.), samme omgang i en times tid og endnu mere personlig. Og så slutter dagen med en sur mail fra Søren Pape, hvor han bruger så nedgørende ord som "dårlig moral, voldsomt ufint, chokeret over jeres opførsel, jeg troede, I var bedre end dette". I taler om dårligt arbejdsmiljø. Det gælder åbenbart ikke for os frivillige." 

Konservative ville have "ny start", nu er der "intern ballade og uenighed"

I en svarmail til Jørn Ravn kan Søren Vandsø ikke genkende beskrivelsen af telefonsamtalen. Han kalder den selv for "en stille og rolig drøftelse".

"At du sammenligner den rolige samtale, vi havde, med den sag, vi taler om, hvor chikane, mobning, og offentlige ydmygelser af medarbejdere var "normal" – så er det helt ude af proportioner, og så forstår jeg slet ikke, hvordan du kan forsvare Pernilles adfærd over for sine medarbejdere," skriver Vandsø i mailen, hvor han også gør klart, at det er "et meget voldsomt skridt", de har taget i vælgerforeningen.

Konservative afholder landsråd i slutningen af september, og i mailkorrespondancen skriver Vandsø, at landsrådet skulle have været "en ny start", men nu kommer det til at handle om "intern ballade og uenighed". 

Generalsekretæren lægger vægt på, at indstillingen af Pernille Weiss giver "masser af negativ omtale". Episoden bliver beskrevet som en konflikt, hvor man (vælgerforeningen i Silkeborg red.) er i "direkte opposition til partiets formand, folketingsgruppe, hovedbestyrelse og forretningsudvalg". 

Søren Vandsø har ikke ønsket at kommentere korrespondancen eller Jørn Ravns beslutning om at trække sig.

Bestyrelsen i Silkeborg har ikke valgt en ny formand. Det vides heller ikke, hvorvidt den nye bestyrelse vil indstille Pernille Weiss som kandidat til EU-Parlamentet igen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Ravn

Afgående bestyrelsesformand, Konservatives vælgerforening Silkeborg, domsmand, retten i Viborg
Merkonom (Silkeborg Business College)

Søren Vandsø

Generalsekretær, Det Konservative Folkeparti
samfundsfag (Aalborg Uni. 1996)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00