Fire tidligere medarbejdere: Weiss fordrejer sandheden og spiller offerkortet

Pernille Weiss taler ikke sandt, når hun afviser anklager om dårlig arbejdsmiljø, lyder kritikken fra fire tidligere medarbejdere.

Medarbejdere kan ikke genkende Pernille Weiss' udlægning af sagen om mobning og chikane på hendes kontor i Europa-Parlamentet.
Medarbejdere kan ikke genkende Pernille Weiss' udlægning af sagen om mobning og chikane på hendes kontor i Europa-Parlamentet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Fire af Pernille Weiss' tidligere medarbejdere i Europa-Parlamentet går nu i rette med deres gamle chef, der tirsdag på TV 2 udlagde sin version af sagen om dårligt arbejdsmiljø på hendes kontor i Europa-Parlamentet.

Her afviste hun anklagerne om et hårdt arbejdsmiljø med mobning og trusler, som Konservative har afdækket i en undersøgelse blandt tidligere ansatte, og som nu har kostet hende partiets tillid og fremtiden som kandidat til næste EU-parlamentsvalg.

”Jeg kan ikke genkende det billede, ganske enkelt,” lød det fra Weiss.

Hun forklarede tv-kanalens Søren Lippert, at tidligere medarbejdere ikke er kommet til hende med deres problemer, og at partiledelsen har misforstået både arbejdsvilkårene i Parlamentet og hendes egen magt til at hyre og fyre sine medarbejdere.

Her gjorde hun også klart, at hun slet ikke kan forstå, hvad hun er oppe imod, og at hun mener, at ledelsens beslutning om ikke at lade hende genopstille til næste valg og bede hende trække sig øjeblikkeligt fra Parlamentet, er lavet ”på et mærkeligt grundlag”. Samtidig gjorde hun meget klart, at det har store menneskelige konsekvenser for hende, hendes nuværende medarbejdere og hendes omgivelser.

Læs også

Trækker offerkortet

Men hendes tidligere medarbejdere, der deltog i undersøgelsen, kan slet ikke genkende den udlægning af sagen. I stedet er de chokeret over den offerrolle, hun sætter sig selv i.

”Det er vigtigt for mig at få frem, at der ikke er tale om et politisk karaktermord. Det her er en historie om en leder, der har nedbrudt sine medarbejdere over en årrække. Så det klinger virkelig hult, når hun siger, at det har været “meget, meget hårdt for hendes familie og samarbejdspartnere”. Det har dæleme også været hårdt for alle os, der har været igennem hendes regime,” siger én af dem til Altinget.

Ingen af de tidligere medarbejdere ønsker at stå frem, blandt andet fordi de frygter for deres fremtidige karrierer. Fire af dem vil dog gerne gå i rette med en række af udsagnene fra den konservative parlamentarikers tv-interview, som de mener er decideret usande.

Medarbejdere: Her taler Weiss usandt
  • Weiss siger, at hun har indført initiativer, fordi arbejdspresset var højt. Dem har de ikke hørt om.
  • Hun siger, hun har bedt HR i Parlamentet om at tage fat i dem. Det er ikke sket.
  • Hun siger, hun lytter til, at der er for mange dagsordener og opgaver på kontoret. Her er opfattelsen den modsatte. Hun er blevet gjort opmærksom på det flere gange, men at hun har ignoreret det.
  • Hun siger, at der er blevet snakket på kontoret om, at tonen kan være hård. Her påpeger de, at de har påtalt overfor hende, at hun er ubehagelig i sin omgangstone, men det var hun uforstående overfor.
  • Hun siger, hun gerne vil have kritik på sit arbejde. Det er dog ikke oplevelsen i praksis, hvor det tværtimod blev ilde modtaget.
  • Hun ønsker at hjælpe sine tidligere medarbejdere godt videre. Det har de ikke mærket noget til.
  • Hun siger, at det ikke er hende, der kan hyre og fyre. Selv om det ikke er helt direkte, har hun en meget stærk og afgørende hånd med i det spil.
  • Hun siger, at hun i forbindelse med sygemelding har spurgt ind til hvorfor. Det har de ikke oplevet.
  • Hun siger, at hun har stor respekt for ikke at forstyrre sygemeldte medarbejdere. Her er oplevelsen, at hun ofte kontakter folk.

De peger blandt andet på, at Weiss siger, hun har indført initiativer, der skulle håndtere højt arbejdspres. Dem har de ikke hørt om. At hun har taget til sig, at der var en hård tone på hendes kontor. De mener tværtimod, at hun ikke anerkendte, at hun ikke talte ordentligt til sine ansatte. Det samme gælder, når hun i programmet siger, at hun er åben for kritik. Her er oplevelsen den modsatte. De er også overraskede over at høre, at hun skulle have bedt personaleafdelingen i Parlamentet om at tage fat i dem. Det er ikke sket. Og at hun siger, at hun har ønsket at hjælpe sine medarbejdere godt videre. Det har de ikke mærket noget til - tværtimod.

Virkelig ubehageligt

Pernille Weiss' manglende erkendelse af problemerne, der har resulteret i mindste otte opsigelser og fire sygemeldinger siden 2019, påvirker de tidligere medarbejdere.

”Det er virkelig ubehageligt. Vi vidste nok godt, at det var sådan, hun ville reagere. Men det siger noget om, hvad det er for en next level-person, man er oppe imod,” siger en anden tidligere ansat.

Altinget har forsøgt at forelægge kritikken for Pernille Weiss. Hun har ikke svaret på Altingets henvendelser.

Efter artiklens publicering har hendes pressemedarbejder dog fremsendt en skriftlig kommentar, hvor hun fastholder sin version af sagen:

"Det berører mig naturligvis, at tidligere medarbejdere beretter om dårlige oplevelser under mit lederskab. Jeg genkender dog ikke dette billede. Jeg har været af den klare overbevisning, at alle stressrelaterede sygemeldinger skyldtes det høje arbejdspres, som der er på en europaparlamentarikers kontor, især når alle er nye i jobbet, og vi samtidig navigerer i en global pandemi."

"Jeg har stræbt efter at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø under disse vilkår. Jeg har aldrig modtaget feedback om, at min ledelsesstil skulle være årsag til sygemeldinger eller dårlig trivsel. Ikke desto mindre tager jeg det dybt seriøst, når en medarbejder bliver stresset, hvilket jeg selvfølgelig beklager er sket," lyder det fra Pernille Weiss. 

Den forklaring bliver dog modtaget med hovedrysten fra en tidligere medarbejder, der afviser, at pandemien kan være en årsag, når sygemeldingerne strækker sig over hele hendes periode som EU-politiker siden valget i 2019.

”Lad os en gang for alle få slået fast, at oplevelserne på Pernilles Weiss’ kontor ikke handler om arbejdsmængde. Det handler udelukkende om det arbejdsmiljø, der blev skabt af Pernille selv. Så at skyde de mange sygemeldinger ned med, at hendes tidligere ansatte ikke kunne klare mosten på kontoret, er dybt godnat," lyder vurderingen.

"Hvis man bryster sig af at være en særligt god leder på grund af sin fortid som sygeplejerske og lange erfaring, burde sygemeldingerne alene være et bevis på at noget skulle ændres. Når vi så samtidig har italesat problemerne over for hende flere gange, er det tydeligt, at det her i virkeligheden handler om manglende selvindsigt."

 

*Opdateret torsdag aften med kommentar fra Pernille Weiss og fredag morgen med respons fra en tidligere ansat.

 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00