Pia Olsen Dyhr: Folk ramt af kontanthjælpsloft skal have flere penge – ikke gratis ting

FORHANDLINGER: De røde partier forhandler tirsdag om udlændingepolitikken. SF afviser at løse knasten med fattige børnefamilier med hjælp til konkrete ting. Og så opfordrer Olsen Dyhr alle danskere til at hjælpe med at løse en anden udfordring.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet eller på integrationsydelse er for fattige i dag. Og det er ikke godt nok at løse problemet ved at kompensere dem med gratis ting.

Det sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr efter tirsdagens forhandlinger med Mette Frederiksen og den øvrige S-ledelse, som forsøger at finde opbakning til at danne en regering.

SF afviser en model, hvor ydelserne fortsat er lave, men hvor børnefamilier får hjælp til konkrete ting som medicin og flyverdragter.

"Nej, det synes jeg ikke er nogen løsning i forhold til kontanthjælpsloftet. Folk oplever, at de får langt færre penge i slutningen af måneden. Deres valgmuligheder er forholdsvis begrænsede. Det er jo ikke engang kun et spørgsmål om flyverdragter; det kan være valget mellem, hvad for noget mad de skal have i slutningen af måneden, og om der er mad nok," sagde Pia Olsen Dyhr.

S vil give penge til varmt tøj
Socialdemokratiet vil nedsætte en kommission, der skal komme med bud på en ny måde at sammensætte ydelserne på. Ydelserne må ikke være så lave, at de rammer børnene, "men det er også uansvarligt bare at sætte ydelsen op," har Mette Frederiksen tidligere sagt.

Mens kommissionen arbejder, vil S afsætte penge til en særlig "børnepakke", som skal sikre børnene varmt tøj, skoletasker og den slags. Men sådan en model holder altså ikke på den lange bane, mener SF.

Sammen med næstformand Lise Müller og Jacob Mark gik Pia Olsen Dyhr til dagens regeringsforhandlinger med fire klare krav på udlændingeområdet:

"Vi skal tage kvoteflygtninge igen. Børnene skal ud af Sjælsmark. Mint og de 69 andre børn skal have mulighed for at komme tilbage til Danmark. Og vi skal have integrationen til at fungere bedre end i dag. Det betyder mere blandede skoler og gymnasier, og at flere børn skal kunne dansk, når de starter i skolen," sagde Pia Olsen Dyhr.

Hun bekræftede, at hun også havde nævnt spørgsmålet om ydelser ved forhandlingsmødet.

"Jeg synes, det er afgørende at sørge for, at børn ikke vokser op i fattigdom. Også hvis man vil sikre integrationen. Folk er så fattige på integrationsydelsen, at man står i valget mellem medicin og mad i slutningen af måneden," lød det fra SF-formanden.

Forslag søges: Hvor skal de afviste kriminelle være?
Ligesom Radikale, som gik ind til forhandlinger umiddelbart efter SF, var Pia Olsen Dyhr også optaget af spørgsmålet om øen Lindholm, hvor VLAK-regeringen og DF ville etablere et udrejsecenter for afviste, kriminelle asylansøgere.

SF ønsker at droppe planerne om Lindholm, som også har vist sig at ville koste et stort millionbeløb.

"På den anden side er jeg enig med Mette Frederiksen i, at vi skal finde et sted til de afviste kriminelle asylansøgere. Vi synes ikke, Lindholm er nogen som helst god løsning. Vi vil gerne have det et andet sted. Vi har ikke fundet det endnu, men jeg fornemmer, at der er lydhørhed, når vi finder det rigtig gode forslag, så hermed en opfordring til alle danskere: Kom nu med et godt bud på det," sagde Pia Olsen Dyhr.

Radikale: Vi skal have renset ud i symbolpolitikken
Også Radikales Morten Østergaard vil have droppet planerne om Lindholm. Partiet ønsker i stedet at etablere flere forskellige centre rundt om i landet.

"Vi skal ikke bede ét lokalsamfund om at tage det på hele nationens vegne," sagde Østergaard.

Radikales krav på udlændingepolitikken er i hovedtræk:

  • Bedre integration
  • Danmark skal igen modtage kvoteflygtninge
  • De afviste børnefamilier skal ud af Udrejsecenter Sjælsmark
  • Et opgør med det såkaldte paradigmeskifte, der betyder, at uddannelse og arbejde betyder mindst muligt for, om man som udlænding kan få permanent opholdstilladelse i Danmark
  • En "hovedrengøring" i symbolpolitiske tiltag på udlændingeområdet; her nævner Morten Østergaard særligt det planlagte udrejsecenter på øen Lindholm

Tirsdag klokken 14 går Enhedslisten til forhandlinger, og klokken 16 er det Alternativets tur. Udlændinge er temaet for alle dagens forhandlingsmøder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)









0:000:00