Holstein om ny aftale: Østergaard fik slået hul i paradigmeskiftet

ANALYSE: Radikale har fået en meget overraskende indrømmelse, når det kommer til hjemsendelse af flygtninge. Det mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Efter 20 dages forhandlinger lykkedes det omsider for Mette Frederiksen at få et flertal bag en smal ren S-regering.

Det er en stor sejr for S-formanden, der nu i modsætning til den forrige socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt kan føre en klassisk socialdemokratisk økonomisk politik.

Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Sejren har dog langtfra været gratis. Den ledsages af en aftaletekst, som Radikale, SF og Enhedslisten har underskrevet. Ifølge teksten har Socialdemokratiet måttet give Radikale en stor indrømmelse på udlændingeområdet, når det gælder hjemsendelse af flygtninge:

”Fremover kan flygtninge få lov til at blive, hvis de er i beskæftigelse og har arbejdet i to år i samme branche – selvom der er blevet fred i deres hjemland. Morten Østergaard fik banket et  hul i paradigmeskiftet,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det er en meget overraskende indrømmelse til Radikale, og det kan vise sig at blive en blottelse for Mette Frederiksen. Man kan spørge sig selv, om den indrømmelse var faldet, hvis Henrik Sass Larsen havde siddet med ved forhandlingsbordet.”

Formuleringen i aftaleteksten er med til at udviske skellet mellem at være flygtning og indvandrer, hvilket netop var det, som paradigmeskiftet var tiltænkt at gøre op med, siger Erik Holstein.

Vælgernes dom bliver afgørende
Resten af de indrømmelserne på udlændingeområdet i aftaleteksten er endt ud, som det var forventet allerede inden forhandlingerne ifølge den politiske kommentator.

”De andre indrømmelser i udlændingepolitikken er derimod helt efter bogen. Det var forventet, at der ville blive skruet på de særlig lave ydelser, og at man igen ville tage kvoteflygtninge. Det ændrer ikke noget synderligt, at man finder et andet udrejsecenter end Sjælsmark, og Lindholms skæbne blev beseglet med DF’s store valgnederlag,” siger Erik Holstein.

Selvom forhandlingerne på de langt fleste felter er gået efter Socialdemokratiets plan, bliver det afgørende, hvordan det hele vil blive modtaget hos de vælgere, som Socialdemokratiet har vundet fra især Dansk Folkeparti:

”Mette Frederiksen vandt titusinder af stemmer over midten på grund af løftet om en stram udlændingepolitik, og det afgørende bliver nu, hvordan tidligere DF-vælgere vil reagere,” siger Erik Holstein.

S, SF og EL vandt slag om økonomien
En af de andre store knaster i forhandlingerne var den økonomiske politik, hvor Radikale pressede på for at få en reformvenlig kurs.

Men det lykkedes for de resterende tre partier at holde fast i, at der være en ny venstresocialdemokratisk linje.

”Her ser det helt anderledes ud end dengang, Vestager gennemtvang en videreførelse af en borgerlig økonomisk politik,” siger Erik Holstein og tilføjer

”Der står direkte i forståelsespapiret, at grådighed og stigende ulighed skal bekæmpes. Ikke underligt, at der var store smil i Enhedslisten og SF, men det er også en sejr for den linje, en socialdemokrat som Peter Hummelgaard har kæmpet for.”

Men Enhedslisten og SF må samtidig acceptere, at der i stedet for en afskaffelse af kontanthjælpsloftet bliver nedsat en kommission.

”Det er tvivlsomt, om kontanthjælpsloftet ender med at blive helt fjernet, for det vil give andre skævheder, men det bliver ændret. Og det er et plaster på såret for SF og Enhedslisten, at fattige børnefamilier allerede på kort sigt får en kontant hjælp,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at SF og Enhedslisten også kan glæde sig over, at deres krav om minimumsnormeringer i daginstitutionerne er blevet indfriet.

”Men det er nok ikke noget, alle socialdemokratiske borgmestre er glade for.”

Alle fælles om ambitiøs grøn plan
Mens der har været tovtrækning om udlændinge og den økonomiske politik i forhandlingerne, har det grønne område været den helt store fællesnævner mellem de fire partier.

Og det afspejles i aftaleteksten, der går længere end noget, der tidligere er set fra en dansk regering, siger Erik Holstein:

”Ikke alene har man den ambitiøse overordnede målsætning om at reducere drivhusgasser med hele 70 procent i 2030, der kommer også bindende delmål. Det er ret vigtigt, hvis den langsigtede målsætning skal omsættes til virkelighed,” siger han og tilføjer:

”Derudover skal den grønne omstilling integreres i Finansministeriets regnemodeller, og man lægger op til et grønt nationalregnskab på sigt. Det vil være lidt af et kulturchok i Finansen.”

Trods fravær i teksten er pensionsplan ikke opgivet
Aftalen fylder hele 18 sider, men ikke et eneste sted er Socialdemokratiets helt store mærkesag fra valgkampen om tidligere tilbagetrækning for nedslidte danskere nævnt.

Men det er der ifølge Erik Holstein ikke noget underligt i:

”Det var ikke ventet, for Radikale støtter ikke den plan. Man skal huske, at det her er et ”forståelsespapir” mellem fire partier, der er meget uenige. Det er ikke et regeringsgrundlag,” siger han.

Han understreger, at det er en fejltolkning, hvis man læser aftalen, som at Socialdemokratiet har opgivet ambitionen om en pensionsaftale. Mette Frederiksens plan har hele tiden været at søge et flertal uden om Radikale:

”Mette Frederiksens håb har hele tiden været, at DF til sidst vil gå med, og det vil hun fortsat kæmpe for. Noget helt andet er så, at Thulesens lyst til at hjælpe nok er blevet begrænset.”

Forrige artikel Nedslag i aftalen: Fra kunstig energiø til ny voldtægtslov og opgør med kviklån Nedslag i aftalen: Fra kunstig energiø til ny voldtægtslov og opgør med kviklån Næste artikel Nu er det officielt: Mette Frederiksen kan danne en ny regering Nu er det officielt: Mette Frederiksen kan danne en ny regering