Politikere går efter kompensation for test-kaos

TEST: Både Socialdemokraterne og DF går efter, at leverandøren af de nationale test skal betale for test-problemerne. Tina Nedergaard (V) indkalder til ekstraordinært møde om problemerne.
DF og Socialdemokraterne vil have firmaet bag de nationale test til at betale for det nuværende test-kaos.
DF og Socialdemokraterne vil have firmaet bag de nationale test til at betale for det nuværende test-kaos.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Leverandøren bag de omstridte nationale test skal punge ud for de startproblemer, der har været i de seneste dage. Det mener både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Marlene Harpsøe, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, kalder det ærgerligt, at der igen er problemer med testene.

"Nu vil jeg tage fat i Tina Nedergaard og bede hende tage hånd om problemet, og som det første skal der være en økonomisk kompensation til staten fra COWI. Varen er på ingen måde leveret til tiden og i ordentlig stand, og vores tålmodighed er ved at være brugt op," siger Marlene Harpsøe.

Også Socialdemokraternes ordfører, Christine Antorini, går efter COWI.

Varen er på ingen måde leveret til tiden og i ordentlig stand, og vores tålmodighed er ved at være brugt op.

Marlene Harpsøe
DF's uddannelsesordfører

"Det her må give en kæmpebod til COWI for igen at have vist, at de ikke kan leve op til forventningerne. I forvejen har de måttet betale flere millioner i bod for ikke at have afleveret systemet og opgaverne til tiden. Det her må koste yderligere," siger hun.

Flere millioner kroner i bod
Ifølge Skolestyrelsen direktør, Martin Isenbecker, kan økonomiske konsekvenser godt komme på tale - på sigt.

"Vi har forskellige håndtag i kontrakten i forhold til bod, men lige nu koncentrerer vi os om at få testene til at fungere, og derfor har vi ikke fokus på en eventuel bod lige nu. Men det er klart, at den bod, som COWI i forvejen er idømt, vil vi kigge på, hvis problemerne fortsætter," siger Martin Isenbecker.

I øjeblikket betaler COWI bod for overskridelse af tre milepæle. De to vedrører selve opgaverne og er på sammenlagt 2,1 millioner kroner. Her betaler firmaet ikke længere bod, og Skolestyrelsen er i øjeblikket i gang med at vurdere om, hvorvidt opgaverne levede op til kravene, hvorefter COWI vil få pengene betalt tilbage - hvis antallet af opgaver og deres kvalitet lever op til forventningerne.

At ramme COWI på driften 
Den tredje milepæl, som COWI indtil nu har betalt 1 millioner kroner i bod på og indtil 30. april betaler 5.000 kroner om dagen for - handler om "lancering og idriftssættelse" af de nationale test.

Det er her, at man ifølge Skolestyrelsen vil kunne ramme COWI, men det vil først være efter "nærmere juridiske overvejelser", og så langt er man ikke endnu, oplyser Skolestyrelsen.

Direktør i COWI Knud Erik Christensen tager politikernes udtalelser til efterretning.

"Det er et vist element af udviklings- og innovationsarbejde over etableringen af de nationale test, og derfor er der også forbundet en række risici ved arbejdet, fordi vi ikke har nogen erfaringer fra lignende projekter. Men lige nu holder vi fokus på at finde fejlene, og så må tage det kontraktlige bagefter," siger Knud Erik Christensen, der forventer, at testene er klar i løbet af et par dage

Møde i forligskredsen "hurtigst muligt"
Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har bedt om en hasteredegørelse fra ministeren, og det har fået Tina Nedergaard til at kalde partierne bag de nationale test til et møde "hurtigst muligt" i ministeriet. Hun oplyser desuden til partierne, at COWI vil være til stede på mødet.

"Jeg er spændt på at se, hvordan Tina Nedergaard vil tackle det. For jeg er lidt forundret over hendes første udtalelser, hvor hun siger, at de elever, der ikke har taget testen på grund af problemerne, selv kan bestemme, om de vil tage den om igen. Det er at sætte sig mellem to stole, for det må være enten eller. Derfor skal hun til mødet også lægge hovedet på blokken og love, at når testene er klar, så er de også klar," siger Christine Antorini, der foreslår, at testene gøres frivillige ind til de er helt klar.

Det er blot børnesygdomme
Det er hverken Dansk Folkeparti eller De Konservative med på. Rasmus Jarlov siger:

"Testene skal selvfølgelig ikke være frivillige, hverken permanent eller midlertidigt, som Socialdemokraterne foreslår. Nu må ministeriet i dialog med COWI om, hvordan det kommer til at forløbe videre, og så er jeg sikker på, at det nok skal løse sig. Selv om problemerne nok er lige i overkanten, skal man forvente problemer med store it-projekter. Og der vil aldrig være 100 procents garanti for, at de virker efter hensigten. Derfor er det problemer, som må man leve med," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00